Най - вълнуващия въпрос зимно време.
liusien - специалист
Здравейте, майстори!
Отново сядам да пиша и да попитам, за да не направя беля... Намерих и монтирах стайния термостат, но искам малко помощ при свързването му. Ще дам линк, на който се вижда упътването за свързване на стаен термостат. Има нещо което не ми е ясно... В упътването пише на две съседни клеми да се махнат електрическите мостове. От приемника на стайния термостат излизат два кабела. Ще махна моста на клема 7 и 8 от клеморед Х9, и на негово място ще свържа двата кабела от приемника на стайния термостат. Въпроса ми е - при това свързване, трябва ли да махна електрическия мост от клема 5 и 6 на клеморед Х9 ??? Също така, трябва ли да променя настройката за разпознаване на отворен прозорец? Ето линк на упътването:

http://prikachi.com/images.php?images/220/5823220G.jpg

Стайния термостат който слагам е Milux RF

Засякох разхода на газ за 24 часа без стайния термостат - 12 куб. м. :shock: :?
Искам да свържа правилно термостата и да видя какво ще се получи като разход...
Извинявам се, последен въпрос - при свързан стаен термостат идва момент когато котела е изключен... Понеже той е проточен - когато пуснем крана за топла вода, ще има ли топла вода?
Благодаря ви за съветите......... :)
dimitar.z - специалист
Махаш само моста на означението на стайния термостат.Моя котел е друга марка, и там пишеше "мостовете", но на самата платка си беше написано термостат на плски или чешки и махнах само този мост.
Ако котела ти е двуконтурен, термостата влияе само върху отоплението, а не върху БГВ.
liusien - специалист
dimitar.z написа:
Махаш само моста на означението на стайния термостат.Моя котел е друга марка, и там пишеше "мостовете", но на самата платка си беше написано термостат на плски или чешки и махнах само този мост.
Ако котела ти е двуконтурен, термостата влияе само върху отоплението, а не върху БГВ.
Благодаря ти, dimitar.z! Свързах приемника на термостата така, но ми прави впечатление, че когато натисна продължително бутона на приемника - светва зелен светодиод, който показва, че приемника е в режим радиоуправление от стайния терморегулатор. Свети известно време и след това угасва...... На приемника има три светодиода и в момента не свети нито един. Дали това е нормално или аз не правя нещо както трябва? :idea:
Vlado852 - напреднал
Кво стана, падна ли ти сметката?
liusien - специалист
Vlado852 написа:
Кво стана, падна ли ти сметката?
Включих стайния терморегулатор и се получи следното:
- при заложена температура от 45 градуса на водата за радиаторите + ползване на БГВ за 24 часа разхода беше спаднал от 12 куб. м. газ без стайния терморегулатор - на 7.6 куб. м.
- направих си експеримент и повиших температурата на водата на радиаторите до 50 градуса и след 24 часа резултата е - 10.7 куб. м. !!! :shock:
- сега направих 40 градуса водата за отопление и мисля да спирам радиаторите в помещенията където през деня няма никой и отново да видя какво ще се получи...

Абе, най-голяма икономия ще направя през лятото, ма хайде да не издребнявам! :? Мен в момента друго ме притеснява!!! Идиотите от БУЛГАРГАЗ нещо започват да се заиграват също като ЕРП-тата!!!!!!!!! Цената на природния газ отдавна трябваше да е свалена, но до днес включително, не само, че не я намаляват, а си правят устата да задържат високи цени Бог знае до кога!!!!!!!!!! :( :( :( Ето тук има инфо... http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1766545 Това си е чист пладнешки обир и нищо повече!!! Да не говорим, че частните потребители на природен газ, държавата ни рекетира с "уговорката", че Топлофикациите имали да си довземат суми, и поради тая причина, вместо цената на газа да е с 33% по-малка, държавата ни намалява /за сега - условно!/ около 9% САМО!!!!!!!!!!!!!! :evil: :evil: :evil: Това вече си е чиста вандалщина, защото никой от нас няма нищо общо с Топлофикациите по места и градове!!! :idea: :idea: :idea:
idunno - специалист
По-добро обяснение, затова че стайният термостат няма да намали кой знае колко голямата сметка за газ не бях чел.
liusien - специалист
Вече не знам какво да мисля... Стайния терморегулатор съм го настроил от 11.00 часа преди обяд до 2.00 часа през нощта на 21 градуса, а от 2.00 часа до 11.00 часа - на 19 градуса... Сега си говорихме със съпругата ми и тя ми обърна внимание, че тоя стаен терморегулатор показва със три градуса повече от реалната температура, показвана от обикновен термометър! Помислих, че може да е повреден обикновения термометър и сложих друг - след малко и той показа, че стайния терморегулатор показва с три градуса повече! Сега регулирах градусите както следва:
- от 11.00 часа до 2.00 часа през нощта - 23 градуса
- от 2.00 часа до 11.00 часа - 20 градуса
- температурата на водата за радиаторите - 43 градуса

Като имам пред вид, че стайния терморегулатор отчита по-висока температура от реалната, температурата в стаята трябва да бъде през деня 20 градуса, а през нощта - 17 градуса...

Да видя какво ще се получи утре... :(
idunno - специалист
Ами питай тоя, който ти е казал, че със стаен програматор ще имаш голям келепир. :-D
filmatoplo - майстор
Колегата още плаче и не е изнесъл нови данни от резултата :?

Тема "Огромна сметка за газ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: