• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alx359 - специалист
jabata написа:
Ами на примависта ми се струва че прекалено много си ги намалил, и гори на богата смес така да се каже. Защо не пробваш да вдигнеш малко въздуха (оборотите на вентилатора). Не съм газанализатор, че да кажа дали е това, но го казвам от опит. Тъмния дим, много често означава много пелети, за количеството въздух.
Разбирам, благодаря! Да, и вътре камерата стана съвсем черна от сажди. Миризмата от пластмаса ме притисни обаче, че да не почна нещо да връща и да разгорещява чарковете на горелката вътре.

Дал съм модулацията на 20С при опит да гасне по-рядко. Може би трябва да вдигна минималната на вентилатора.
jabata - специалист
alx359 написа:
Разбирам, благодаря! Да, и вътре камерата стана съвсем черна от сажди. Миризмата от пластмаса ме притисни обаче, че да не почна нещо да връща и да разгорещява чарковете на горелката вътре.

Дал съм модулацията на 20С при опит да гасне по-рядко. Може би трябва да вдигна минималната на вентилатора.
Електрониката на горелката така е изнесена, че ако вземе да връща, ще нагрее гъвкавия маркуч от шнека, който може да се стопи.
Като вдигаш вентилатора, пробвай може би от макс.... Защото оборотите според съответната мощност се изчисляват от разликата между процентите на мин и макс (много глупаво). Т.е. ако вдигнеш мин, това ще окаже най-много влияние на мин 25% (при 18kw горелка) по-малко на 50, и никакво на макс (100%) :? Да му имам и логиката на малоумния програмист мислил тези неща.
iceheart - специалист
jabata написа:
Да му имам и логиката на малоумния програмист мислил тези неща.
+1 :-D

Сменяйте бе хора.....
Какво му мислите толкова когато има алтернатива на достъпна цена...... :-D
alx359 - специалист
jabata написа:
Като вдигаш вентилатора, пробвай може би от макс.... Защото оборотите според съответната мощност се изчисляват от разликата между процентите на мин и макс (много глупаво). Т.е. ако вдигнеш мин, това ще окаже най-много влияние на мин 25% (при 18kw горелка) по-малко на 50, и никакво на макс (100%) :? Да му имам и логиката на малоумния програмист мислил тези неща.
Дадох Fan_min=48% и Fan_max=48%. P беше почнал да модулира, но вентилаторният шум се чуваше същият от преди. Като в движение намалих Fan_min=24%, докато горелката модулираше на P=75%, вентилаторният шум съществено спадна.

т.е. на P=75% => fan=48%-24%=24%?
Защото ако е линейна зависимост, би трябвало да бъде:
P=75% => fan=36%
jabata - специалист
Много съм си играл да разбера формулата по която се смятат оборотите на вентилатора, и ето до какво стигнах:
имаш например:
fanMin = 40%
fanMax = 80%
fanRange = 40%
modulationSteps = 5
fanStep = fanRange/(modulationSteps-1)

и тогава на всяка степен вентилатора ще бъде fanMin + (currentModulationStep-1)*fanStep.
Тоест при тези избрани в примера стойности на 75% ще бъде 40% + (4-1)*40% = 70%
Това е един пример за линейна зависимост... Пак казах много е дива логиката, но мисля че е това.
montoya - майстор
Къде отиде фразата "ще си сложа пелетна горелка та да не съм кюмурджия"
Баси мамата, с толко сметки трябва да спи човек покрай тия горелки, чистене и кой знае още какво. Аз само като чета тия теми никога няма да си монтирам такова нещо у нас. Висша математика и една камара железа, тръби, части, буферни съдове, електроника и кой знае още какво и защо е цялото това нещо, по добре да слизам на 2-3 часа в мазето дърва да меткам и да се грея спокойно :?
alx359 - специалист
jabata написа:
Много съм си играл да разбера формулата по която се смятат оборотите на вентилатора, и ето до какво стигнах:
имаш например:
fanMin = 40%
fanMax = 80%
fanRange = 40%
modulationSteps = 5
fanStep = fanRange/(modulationSteps-1)

и тогава на всяка степен вентилатора ще бъде fanMin + (currentModulationStep-1)*fanStep.
Тоест при тези избрани в примера стойности на 75% ще бъде 40% + (4-1)*40% = 70%
Това е един пример за линейна зависимост... Пак казах много е дива логиката, но мисля че е това.
Много интересно, как стигна до това? Да не си дисасемблирал фърмуера? :-D

Аз пък подходих съвсем простичко:

P100 => fanMax=80%
P75 => fanMax=x?
x= 75*80/100 =60%
alx359 - специалист
iceheart написа:
Сменяйте бе хора.....
Какво му мислите толкова когато има алтернатива на достъпна цена...... :-D
Проблемът от към мен е основно в по-изпипаното изпълнение. Натурела виждам имат приличен външен панел за вграждане, но за да се сложи на ГП-то, ще трябва да се махне стария такъв и да се реже част от отвора, като се запушва останалото с пластина подходящо шприцована (нали някой ден ще я продадем тая горелка за да си купим "самопочистваща" :-D). Изпълнимо е, но не елементарно, защото нямам всички необходими инструменти. Други подробности на пръв поглед са този контактор (пипам добре с поялник, но не се смятам за разбирач-платкаджия) а и после да се закачи RS-232 to LAN server модул и да се тества дали работи с Натурелския софтуер, който да позволи да се управлява горелката от отдалечено PC. А накрая и да се пренесат всички тия жички от сегашната платка върху новата - от чужд, непознат монтаж... Проектче си е, и ще си иска време. Ако някой би ми го изпълнил в София, без да ми одере кожата, сериозно бих се замислил.
filmatoplo - майстор
Колега оригиналната платка и бутоните нека си седят на горелката, новата платка и нейните бутони ще се направи в табло настрани на удобно место, и само ще върнеш кабели до горелката. Например горелка ИВГ се продава така управлението е в кутия с 2 метра кабели. Или вариант Б тарбушиш всичко и преправяш.
alx359 - специалист
filmatoplo написа:
Колега оригиналната платка и бутоните нека си седят на горелката, новата платка и нейните бутони ще се направи в табло настрани на удобно место, и само ще върнеш кабели до горелката. Например горелка ИВГ се продава така управлението е в кутия с 2 метра кабели. Или вариант Б тарбушиш всичко и преправяш.
Да, разбрах, може разбира се, ама така ще си имам грозна (и вечно моя) самоделка, щото дразни окото някакво умряло управление. Може и още по-просто, щото кутията е дебела ламарина и не виждам как да напъхам флекса в отвора; да махна старото у-ние и на целия отвор да се сложи хубаво боядисана пластина, а от вече лесните отвори с бургия да се изнесат RJ45 (и ethernet) буксите, за да се закачи някъде онзи друг - външен панел. Остават другите задачки, обаче. Не съм го правил и може нещо да омажа. :?
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 65

Тема "пелетен котел Bisolid SAVER C" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: