Днес си взех от екобрикетите на Кади. Имаха 3 размера, взех по едно чувалче от всеки.
Явно малко ги надцених като реших, че един от най-малките брикети ще се разпали с няколко хартийки... нъцки... само димене и леко зачервяване се получи.
След това се наложи да изгоря почти толкова картони колкото изгарям за разпалване на две мокри дръвца.
Вярно като се разпалят горят много добре даже на запушена клапа (мокрите дърва ми загасват на момента като запуша клапата, колкото и силно да горят) и държат уникално висока температура в камерата (един брикет на напълно запушена клапа държи 39 глидера + лира за 40-50 минути на 60 градуса.
Та идеята ми е, че аз ги бях взел уж за разпалване, понеже с мокрите дърва ми е доста трудно, а всяка вечер паля камината след работа, но нещо не се справх първия път...
Има ли нещо по-специфично при разпалването, чета тук че има и други хора, които ги използват точно за смесване с мокри дърва и са доволни, явно аз нещо не правя като хората.
П.С. и друго... днес за пръв път чух за т.нар "коминен пожар". Разбрах как се получава, смола от мокри дърва по комина + искри от сухо дърво или брикет. Еми смолата със сигурност я имам бол, макар че комина не е запушен. По тръбите на ризата има много отлагания на смола, по това съдя че и нагоре положението не е по-розово. Та днес като поразръчках единия брикет когато беше полуумрял вече, се отделиха бая искри и се позамислих... Може ли да ми кажете малко повече за този ефект?
Взел съм си едно "брикетче" "Коминко" - http://www.kadi-bg.com/kamiko.php
Мисля да го метна тия дни (само да се вдигнат малко температурите вечер, че трябвало да се хвърли само на жар в загасваща камина). Мислите ли че наистина може да има положителен ефект?
Явно малко ги надцених като реших, че един от най-малките брикети ще се разпали с няколко хартийки... нъцки... само димене и леко зачервяване се получи.
След това се наложи да изгоря почти толкова картони колкото изгарям за разпалване на две мокри дръвца.
Вярно като се разпалят горят много добре даже на запушена клапа (мокрите дърва ми загасват на момента като запуша клапата, колкото и силно да горят) и държат уникално висока температура в камерата (един брикет на напълно запушена клапа държи 39 глидера + лира за 40-50 минути на 60 градуса.
Та идеята ми е, че аз ги бях взел уж за разпалване, понеже с мокрите дърва ми е доста трудно, а всяка вечер паля камината след работа, но нещо не се справх първия път...
Има ли нещо по-специфично при разпалването, чета тук че има и други хора, които ги използват точно за смесване с мокри дърва и са доволни, явно аз нещо не правя като хората.
П.С. и друго... днес за пръв път чух за т.нар "коминен пожар". Разбрах как се получава, смола от мокри дърва по комина + искри от сухо дърво или брикет. Еми смолата със сигурност я имам бол, макар че комина не е запушен. По тръбите на ризата има много отлагания на смола, по това съдя че и нагоре положението не е по-розово. Та днес като поразръчках единия брикет когато беше полуумрял вече, се отделиха бая искри и се позамислих... Може ли да ми кажете малко повече за този ефект?
Взел съм си едно "брикетче" "Коминко" - http://www.kadi-bg.com/kamiko.php
Мисля да го метна тия дни (само да се вдигнат малко температурите вечер, че трябвало да се хвърли само на жар в загасваща камина). Мислите ли че наистина може да има положителен ефект?