А Вие откъде знаете че Лазар не мери обема и температурата на изходящите газове.
Смърч....3900 [kcal] 16250 [kJ] 4,5 [kWh]
Бор........3800 [kcal] 15800 [kJ] 4,4 [kWh]
Бреза.....3750 [kcal] 15500 [kJ] 4,3 [kWh]
Дъб.......3600 [kcal] 15100 [kJ] 4,2 [kWh]
Бук........3450 [kcal] 14400 [kJ] 4,0 [kWh]
Това е калоричността на различни видове дървесина. Въздушно сухи, тоест влажност около 20%. Никъде не пише каква е калоричността от кори от съответната дървесина. Нищо чудно да е значително по-ниска. Ако се примеси с кал от складовата площадка, още повече. Че корите имат повече пепел е ясно. От тази таблица следва, че пелетите от иглолистен материал са по-калорични от широколистните. Пелетите имат влажност около 10%. Тези 10% разлика автоматично се отразяват на повишаването на калоричността. Кой знае при какви прецизни условия се мери тази калоричност в лабораториите. Тези условия няма как да се постигнат в някое конкретно мазе, тъй че на тази таблична калоричност трябва да се гледа като на непостижим блян. Най-добре е да се познава производителя и да се знае дали бели дървесината преди смилането и дали слага боклуци в пелетите. Нещо чудно накрая да се получи калоричността, която Лазар е измерил.