• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
filmatoplo - майстор
Да питам , за ел нагревател с мощност 9 киловата -какъв контактор да сложа т.е колко ампера -25 или по голям .Става дума за бойлер 500 литра на Елдоминвест .А сечението на кабела- 4 кв мм добре ли е . :? А тройката предпазител преди контактора същия ампераж трябва да бъде .
filmatoplo - майстор
Може би забравих да благодаря ,може ли да ми каже някой по моя въпрос нещо-предварително благодаря :)
lz1wvm - специалист
Ако е трифазен 25А предпазители са достатъчни,а също и сечението на кабела е добро.Но ако е монофазен предпазитела трябва да е 63А а кабела да е над 6 мм2.
filmatoplo - майстор
Благодаря , значи ще купя една тройка предпазител 25 ампера и контактор също 25 ампера , бобината мисля да е на 220 волта понеже искам да управлявам оперативна верига чрез диферинциален термостат .
Милен - майстор
Става, даже е малко големичък. При трифазна мощност 9кВт тока е:

I=P/корен3*Uл = 9/1.73*0.380= 13.6А

Ако сложиш качествен автоматичен 3х16А няма да имаш проблем. Ако е някой по съмнителен - 3х20 или дори както ти казаха 25А.
За контактора няма смисъл от по-голям от 16А трифазен, бойлера няма пускови токове. Ако е промишлен за двигатели тока 16А е в режим АС3, а термичния му ток в режим АС1 (бойлера е такъв консуматор) е обикновено 25А.

Кабел 4х4 е с достатъчен запас. Ако нулата ти се използва за нагревателите и имаш някакво превключване по отделни фази тогава кабел с 5 жила - отделна нула и отделен защитен проводник за корпуса.
sandio2007 - напреднал
Съемата с трите контактора ,горе -долу работи/автоматично включване на резерва/,но в конкретният случаи ще има много проблеми: на генератора му е нужно време да запали,да влезе в номинален режим,да стабилизира напрежението и тогава да се вкючат консуматорите.При врвщане на мрежата,трябва да изчака/ввзможност за прещракване на мрежата/около 4 минути и тогава да спре. Ако генераторвт е предвиден за автоматично включване-нещата не са толкова прости!!Ако не е тогава си сложи един 63а трипозиционен преквсвач 1-0-2 и историята е приключена!Иначе можеш да попиташ в магазините ,които продават генератори!ще се убедиш ,че не е толкова просто!
mladkal - майстор
Милен написа:
К'во толко държиш в хладилника че ще му слагаш дизелгенератор :shock:
Ракийката, салатката...Лето идва...! :)
stevebradata - специалист
хехе ми бирата и ракийката не е ли достатъчен повод да има резервно хехе Smile колкото до схемата тя е надеждна няма да има отказ Smile дизела си има АВР за него не мисля той си е настроен работи си следи си и си захранва базовата станция на глобул мен това дето става в станцията не ме бърка просто когато спре тока той си се включва от 3-4 секунди след спиране на напрежение и подава към базовата напрежение и към мен Smile и чак тук идва ролята на контакторите които точно за да не се засичат напреженията на генератора и на мрежата вършат черната работа Smile единия от тях е само за следене кои кога работи и управлява кои да пропуска Smile и така се гарантира да не се засичат напреженията ако контакторите са читави хехе Smile но на днешно време няма нищо такова ще кара пак 1 година и ще откине Smile но е надеждно както каза trifun схемата работи в БДЖ от много години Smile , А колкото до това когато се възстанови напрежението дизела за това има АВР за интервал около 30 40 секунди може и повече зависи как е настроен според това дали напрежението е стабилно авр следи за това време 3 те фази и след изтичането му се изключва и си остава в режим stand by Smile
vk - специалист
Колега, толкова ли често гасне тока при вас (а и продължително време), че на хладилника да му трябва ток от дизелов генератор.
vk - специалист
Eто една картинка,
която показва устройство на контактора вътре
Изображение

Ето тук една схена за свързване на контактор, нарисувана на ръка.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "схеми на свързване на контактор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: