• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Spokoiniq - майстор
Често нулата е обща по една линия, например при мен на 4 етажа една нула захранва 8 апартамента...връзките от нея до апартаментните табла става с нещо като "яка"
vk - специалист
Ето едно етажно табло, виждат се трите фази които вървят от главното табло по етажите нагоре. Забележете и нулата (най-вдясно) - дори е по-тънка от фазите. Вижда се и начина на захващане към електромерите и апартаментните табла.
Това решение, обаче е различно от онова което иска колегата "Pablo", при него явно електромерите са в общо табло долу - респ. оттам трябва да се тегли и проводника.
Изображение
Ники274 - специалист
vk написа:
Ето едно етажно табло, виждат се трите фази които вървят от главното табло по етажите нагоре. Забележете и нулата (най-вдясно) - дори е по-тънка от фазите. Вижда се и начина на захващане към електромерите и апартаментните табла.
Това решение, обаче е различно от онова което иска колегата "Pablo", при него явно електромерите са в общо табло долу - респ. оттам трябва да се тегли и проводника.
Изображение
По този начин мисля ,че е изпълнена схемата в случая,освен ако не съм изтървал нещо по описанието.
А защо я слагат нулата в случая(на снимката) по тънка,ако е за бита едва ли има трифазни консуматори.
fikata - майстор
А защо я слагат нулата в случая(на снимката) по тънка,ако е за бита едва ли има трифазни консуматори.
Това е стара инсталация.Трифазно захранване с монофазни консуматори по фази. По стария стандарт при трифазно захранване сечението на нулевия проводник беше една степен по ниско от колкото на фазовите. Пример 3х25+16 3х2,5+1,5, 3х4+2,5 и т.н
Последна промяна от fikata на чет дек 01, 2011 10:09 pm, променено общо 1 път.
vvventsi - специалист
fikata написа:
Това е стара инсталация.Трифазно захранване с монофазни консуматори по фази. По стария стандарт при трифазно захранване сечението на нулевия проводник беше една степен по ниско от колкото на фазовите. Пример 3х25+16
То и по новия си е така! На практика едва ли ще се натовари едната фаза на 100% а другите да са натоварени на 0%. До 16mm2 фазовите проводници са равни на нулевите а над 16 нагоре нулевия е с една степен по малко сечение от фазовите!
Pablo - специалист
Spokoiniq написа:
Често нулата е обща по една линия, например при мен на 4 етажа една нула захранва 8 апартамента...връзките от нея до апартаментните табла става с нещо като "яка"
Именно да. Освен това инсталацията не е предвиждана за ДТЗ (фаза и нула са ми достатъчни). Убедих се,че 10 кв е по-добре ...дано да се провре. Ако имам физическа възможност отделна нула ще си пусна до долу, ако не - за общата.

По въпроса за домакинствата - в момента съм с контролен електромер. И да, разбира се новият кабел ще е с нов отделен електромер и предпазител.
Ники274 - специалист
В момента изискването е сечението на нулата да е колкото фазата .
Преди имаха разлика знам.НО въпроса ми е ЗАЩО са така ,при условие ,че няма трифазни консуматори,а само монофазни.Тогава нулата излиза ,че се натоварва и прегаря по лесно.
valentino76bs - майстор
Ники274 написа:
Преди имаха разлика знам.НО въпроса ми е ЗАЩО са така ,при условие ,че няма трифазни консуматори,а само монофазни.Тогава нулата излиза ,че се натоварва и прегаря по лесно.
При мене в блока е така вървят трите фази до 8 етаж,на етаж сме три апартамента и всеки се захранва с разнородна фаза естествено рядко може да се получи балансирана трифазна система ,но от там идва О да е с по малко сечение./токът през ''0'' при различно натоварване на фазите е от 50 до 100 % от тока във фазовите проводници/.
valentin112 - специалист
Ники274 написа:
Знаеш ли Ники, ако зависеше от мен, сечението на нулата ще е една степен повече. от това, на фазата...аргументите ми са:по-добре без фаза, отколкото без нула. Имах наскоро случай с отпаднала нула в апартамент...предотвратих навреме пораженията/ от пожар и т.н./
представяш ли си в един дом всичко захранено от фаза...без нула :datz:
Ники274 - специалист
това ми е мисълта и на мен... не стига ,че всичко свързвано в бита до преди няколко години е занулено,че и по тънко от фазата :?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Препоръчайте модел кабел 6кв.мм лесен за прокарване в канал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: