НаправиСам.bg

Майстори сам с форума на НаправиСам.bg
Препоръчан магазин за ЛЕГО   Тениски на ЕДРО   LED осветление 
Дата и час: Сря Апр 01, 2015 10:04 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 10:36 am 
Offline
помощник

Регистриран на: Пон Авг 27, 2012 11:54 am
Мнения: 16
Здравейте!

Блъскам си главата и не мога да се справя с този проблем.

Първо за самия полилей. Той е с три осветителни тела и те бяха направени да светят заедно. От него излизаше един двоен кабел без цветна маркировка, с прозрачна изолация. За да ми свети на две групи го разглобих и попреправих. :razz: В долната част на корпуса има кухина, в която са направени връзките и оттам се подава на този прозрачен двоен кабел. От всяка крушка излизат по един син и по един кафяв кабел и всички кафяви бяха свързани заедно, всички сини също бяха свързани заедно. Аз мушнах в тръбичката още един единичен кабел, който да излиза горе. Долу в кутийката със свръзките разделих синята група, единият кабел го свързах с новия, а другите два ги оставих на едното жило на стария кабел, където си бяха, т.е. според мен ги разделих на две групи. Кафявите не съм ги пипал, и трите са си свързани заедно.

Така, сега за инсталацията. От тавана излизат три кабела, единият от които свети като го тествам с т.нар. фазомер. В розетката на стената, където е двойният ключ също има три кабела, там също единият свети с фазомера. Това според мен е странното, защото според това, което меря горе, би трябвало да е прекъсната нулата от ключа и там да нямам кабел, който да свети. :?: Ключът е от серията Айда на Шнайдер.

Свързването го направих като първо свързах новия, добавен от мен кабел към единия кабел от тавана, който не светеше. След това свързах единия от оригиналния двоен кабел на полилея към кабела, който свети с фазомера. Светна ми едната крушка. Реших, че съм уцелил от първия път правилния кабел и свързах и последния кабел към останалия трети от тавана, който не дава индикация.

Проблемът...
В момента като натисна единият ключ светва едната крушка, като натисна другия - светват другите две. Като натисна отново първия ключ, угасват и трите. Ако искам да свети групата с две крушки, първо трябва да светна другата група(където е само една крушка). Няма вариант при това мое свързване да светна само двете крушки - могат да светят или една или три. :roll: На тавана и на трите кабела фазомерът свети. Смятам, че това е нормално. Долу, при ключа фазомерът свети на единия кабел, когато светна, фазомерът не свети на нито един кабел. Това не знам дали е нормално.

Моля за съвет как да направя така, че полилеят да си работи нормално, т.е. да мога да светвам независимо една от друга двете групи лампи. Да сменя местата на някои от кабелите в ключа, да сменя местата на някои от кабелите горе при полилея, или да разглобя пак полилея и да свържа всички сини жички, а да разделя кафевите? :?: Освен това, необходимо ли е да го занулявам? В горния край, там където се закача полилея има два болта със странни шайби, до които има символ за маса, но няма изведени кабели. Да пусна ли кабелче от някой и тези болтове и да го свържа към нулата? ... но пък към кой кабел точно?

Благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 10:46 am 
Offline
майстор

Регистриран на: Сря Юни 11, 2008 5:30 pm
Мнения: 9042
Разделяш кафявите. Ключа не прекъсва нулата а фазата. На трите жици от тавана - на едната трябва да имаш фаза като включиш едната половина на ключ, на другия когато включиш и втория. Тези двата - към разделените кафяви на две групи. Третия е нулата - към синия. От синия към болта със "странни" шайби - мост. Ферщензи?
:partyman:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 11:27 am 
Offline
майстор
Аватар

Регистриран на: Пет Дек 23, 2005 1:00 pm
Мнения: 1160
А що да не е грешно свързан ключа :?
Я по добре го разгледай пак :)

_________________
Аз страдам не от излишно тегло, а от недостатъчен ръст. — Котакът Гарфилд

Син съм на земя прекрасна, Син съм на юнашко племе


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 11:28 am 
Offline
помощник

Регистриран на: Пон Авг 27, 2012 11:54 am
Мнения: 16
hidrazin написа:
Ферщензи? :partyman:

Тц.
Както казах, от кабелите в тавана има ЕДИН кабел с ПОСТОЯННА фаза, която фазомерът "намира" независимо дали е цъкнат някой от ключовете или не. При свързан полилей и монтирани крушки и на трите кабела фазомерът показва фаза. При ключа, единият от кабелите показва фаза, когато цъкна едното копче престава да показва фаза.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 11:33 am 
Offline
майстор

Регистриран на: Сря Юни 11, 2008 5:30 pm
Мнения: 9042
Класика! Объркана ти е инсталацията. В ключът прекъсват нулата а не фазата. Пак някой дюлгер или плочкаджия се е изявявал.
Трябва да се оправи в кутията.
:partyman:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 12:06 pm 
Offline
помощник

Регистриран на: Пон Авг 27, 2012 11:54 am
Мнения: 16
Junak написа:
А що да не е грешно свързан ключа :?

И аз имам подозрения за това, но го свързах както ми се стори най логично :ops:
Пускам една схемичка как точно съм свързал нещата. На кабелите, които са в червено фазомерът свети. Всъщност за кабела, който извежда кафявите коабелчета не съм сигурен, защото кабелите са с еднакъв цвят, така че е възможно да са сменени с този, който е с двата кабела. Опитах се да прерисувам по спомен това, което е на гърба на ключа. Вчера го отварях и беше нещо такова. Имам притеснения да не дам нещо на късо ако правя експерименти. Затова питам тук.
Изображение

hidrazin, апартаментът е на 30+ години, явно тогава така се е правило. Разбирам, че сега не е редно, но какво да се прави... Няма да разбутвам кутията с връзките. В друга стая има друг полилей на два кръга и той работи. Спомням си, че преди доста време имаше проблем с него - удряше лек ток от корпуса. Смених фасонките и кабелите от фасонките до горе с нови и нещата се оправиха - имаше претрита изолация. В тази стая преди също имаше полилей с 5 тела и работеше. Просто в тази ситуация нещо се е объркало с моите свръзки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 12:27 pm 
Offline
майстор

Регистриран на: Сря Юни 11, 2008 5:30 pm
Мнения: 9042
Нито сега, нито преди 30 години, нито никога не се правило така а така:

Изображение

Следа като казваш:
Murphy написа:
При ключа, единият от кабелите показва фаза, когато цъкна едното копче престава да показва фаза.

То това означава че ти прекъсва нулата. Просто фазата от тавана минава през ламбите. Махни ламбите и виж дали пак ще имаш фаза на ключа.
:partyman:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 12:31 pm 
Offline
майстор
Аватар

Регистриран на: Чет Юни 04, 2009 12:17 pm
Мнения: 1841
Местоположение: най голямото село
Цитат:
В друга стая има друг полилей на два кръга и той работи. Спомням си, че преди доста време имаше проблем с него - удряше лек ток от корпуса. Смених фасонките и кабелите от фасонките до горе с нови и нещата се оправиха - имаше претрита изолация. В тази стая преди също имаше полилей с 5 тела и работеше. Просто в тази ситуация нещо се е объркало с моите

Това,че полилеите работят с прекъсване на нулата през ключа А НЕ НА ФАЗАТА не означава,че са електрообезопасени.
Ако разкачиш от конзолата серийния ключ и при включен предпазител на нито един от трите проводника няма фаза, това означава,че до ключът ти идва нула, а не фаза,което е неправилно.
В този случай при двупроводна инсталация,както е при тебе нулата не може да се ползва и като защитен проводник. За да се ползва нулевият проводник и като защитен условието той никъде да не се прекъсва.
Полилеят може да го разделиш на две групи и да свети по отделно и групово, но нулата не може да се ползва и като защитен проводник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 12:34 pm 
Offline
майстор
Аватар

Регистриран на: Пон Окт 22, 2012 10:03 am
Мнения: 1934
Местоположение: София
Тая схема дето си нарисувал е работеща при едно условие. Отбелязаният с червен цвят проводник при ключа и полюлея НЕ ТРЯБВА ДА СА ФАЗИ или НУЛИ. В едно трябва да е фаза, в другото нула.

Т.е с червено трябва да са отбелязани двата сиви проводника при полюлея

_________________
И… и бърбори нещо по унгарски – хегеш-мегеш, нам к’во, туй-онуй. Аз разбирам `сичко, ама се пра`я на улав, уж де.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 12:49 pm 
Offline
майстор
Аватар

Регистриран на: Чет Юни 04, 2009 12:17 pm
Мнения: 1841
Местоположение: най голямото село
При твоето положение/с постоянна фаза и прекъсване на нулата през серийния ключ/ полилея може да свети,но при смяна на на изгоряла лампа при изключен ключ и допир до арматурата на осветителното тяло или тавана може да се озъбиш.
Има и друго елементарно правило за електробезопасно свързване на фасунга. Фазовият проводник трябва да се свърже към клемата,която свързва най отдалечената пластина на фасунгата,т.е. тази към дъното.Съответно нулевият проводник - към клемата,която е свързана с пластината или металния ринг с едисонова резба за навиване на лампата.
Никога не трябва да се разчита на цветовете на проводника - кафяв/черен/ -фаза, син - работна нула. Особено при днешните знайни и незнайни жълти производители. Имал съм случаи при които и жълто-зелен проводник да се ползва активен при разклонител.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 1:02 pm 
Offline
помощник

Регистриран на: Пон Авг 27, 2012 11:54 am
Мнения: 16
Така... Нашокахте ми канчето, задето инсталацията е направена така, че да прекъсва нулата вместо фазата. Нещо, което знаех... Приемам безрезервно основателните ви забележки :ops: .
Аз знам, а и от постовете ви разбирам, че по принцип така изградената инсталация можа да проработи, но това е потенциално опасно(при смяна на крушка например). Това, че това представлява потенциална опасност ли ви спира да ми дадете конкретен отговор, поради отговорността, която считате, че ще поемете, давайки го? Ако е така ще престана да питам... Но все пак ако е възможно някой да каже доколко е опасно да разигравам комбинации между кабелите, най вече в ключа? Мисля, че там ми е основната грешка. Според схемата на ключа(Anya, не Айда както съм писал по-рано) мисля, че е грешка да слагам кабела, който свети като входен. Въпросът е доколко е опасно това за експерименти?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 1:15 pm 
Offline
майстор
Аватар

Регистриран на: Чет Юни 04, 2009 12:17 pm
Мнения: 1841
Местоположение: най голямото село
Murphy
Да разбираме,че с този лек укор от тебе към пишещите тук,че не си удовлетворен от написаното и приемаш отговорността,че въпреки нарушението за електробезопасността с прекъсване на нулата в ключа и след елементарното пояснение как да се разделят на две групи лампите в осветителното тяло за тебе най важното е лампите да светят заедно и на две групи.
Сигурен ли си,че ключът,който искаш да ползваш с трите клеми е сериен двуклавишен /групов/ а не двоен девиаторен например.
Това провери ли го ?
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 1:39 pm 
Offline
майстор
Аватар

Регистриран на: Пет Дек 23, 2005 1:00 pm
Мнения: 1160
Murphy написа:

Проблемът...
В момента като натисна единият ключ светва едната крушка, като натисна другия - светват другите две. Като натисна отново първия ключ, угасват и трите. Ако искам да свети групата с две крушки, първо трябва да светна другата група(където е само една крушка). Няма вариант при това мое свързване да светна само двете крушки - могат да светят или една или три.


При този ефект има само един вариант - ГРЕШНО СВЪРЗАН СЕРИЕН КЛЮЧ. Свържи и трите кабела заедно. Откачай един по един и ще откриеш кой кабел кои крушки захранва

_________________
Аз страдам не от излишно тегло, а от недостатъчен ръст. — Котакът Гарфилд

Син съм на земя прекрасна, Син съм на юнашко племе


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 2:10 pm 
Offline
помощник

Регистриран на: Пон Авг 27, 2012 11:54 am
Мнения: 16
Проблемът е решен. Смених мястото на тези два кабела в ключа и нещата си дойдоха на мястото. :)
Благодаря за помощта на всички! От тук дума, оттам изречение и разбрах къде ми е бил проблемът :) Освен това вече всеки път като сменям крушка ще си напомням да свалям предпазителя за осветлението :) . Знаех го това, но много рядко го правих.
Изображение

П.П.
fikata, няма никакъв упрек!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 2:16 pm 
Offline
майстор
Аватар

Регистриран на: Пет Дек 23, 2005 1:00 pm
Мнения: 1160
Eййй, живи бяхме... :)

_________________
Аз страдам не от излишно тегло, а от недостатъчен ръст. — Котакът Гарфилд

Син съм на земя прекрасна, Син съм на юнашко племе


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 3:03 pm 
Offline
майстор

Регистриран на: Сря Юни 11, 2008 5:30 pm
Мнения: 9042
Нещо последно време изображенията ги няма. :? Радвам се че си "решил" проблема си. Ама ч сега си представи че някой сменя крушка без да знае за какво става въпрос? Проблема е в разклонителната кутия. Там трябва да се промени свързването.
Ако те устройва - карай така. Аз обаче да си кажа, че да ми е спокойно.
:partyman:
P.S. Картинките се появиха? Кво стаа?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 4:38 pm 
Offline
помощник

Регистриран на: Пон Авг 27, 2012 11:54 am
Мнения: 16
hidrazin, аз много добре разбирам проблема, но моментът не е подходящ за разбутване на разклонителните кутии. В целия апартамент инсталацията на осветлението е направена така... Ако започна да я преправям ще трябва да боядисвам наново, а половината апартамент скоро премина през доста сериозен ремонт, в който извън смяната на ел. таблото и пускане на няколко нови контакта, ел. синсталацията някак си не беше приоритет. Така или иначе някъде в бъдещето ми е един тотален ремонт на всичко, включително и на ел. инсталацията, т.е. нова трипроводна система, дефектно токова защита и т.н. Дотогава ... просто ще се внимава...

Не знам какъв е проблемът с картинките. Извън България е възможно да не се виждат винаги, сървърът е безплатен, български.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 4:51 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Вто Юни 28, 2011 10:56 pm
Мнения: 881
Местоположение: Бургас
При условие, че няма защитен проводник и се прекъсва нулата няма смисъл да се занулява корпуса на полилея(ако е метален). То дори и да има защитен пак няма смисъл да се заземява. Почти не съм виждал заземена лампа а там където е свързано е напълно излишно. Това е лампа и няма смисъл дори от дефектотокова защита. Само пари на вятъра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 4:57 pm 
Offline
помощник

Регистриран на: Пон Авг 27, 2012 11:54 am
Мнения: 16
Аз не го занулих полилея, най-вече заради забележката на fikata :
Цитат:
За да се ползва нулевият проводник и като защитен условието той никъде да не се прекъсва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 7:17 pm 
Offline
майстор

Регистриран на: Чет Мар 22, 2007 10:32 am
Мнения: 1531
Ако в целият ти апартамент фазата и нулата на осветлението са ти обърнати си късметлия, защото проблемът се решава с една размяна в таблото и няма нужда да се пипа по кутиите.
По кутиите трябва да се пипа ако някои са така, а други иначе и евентуално ако цветовете не съответстват.


Последна промяна PCL82 на Пон Яну 06, 2014 11:24 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kotyo, mupo и 7 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
{ ASACP_CREDITS }
POWERED_BY
Направи сам