Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
radius - майстор
Купих за гаража 3 бр. осветителни тела 2х36W с електронни баласти (Филипс). Защото не мигали като дроселните. Купих и 6 пури Осрам - 2 бяха в кафява опаковка (Made in Germany) и 4 в бяла опаковка ( Made in China). Купувани са все от едно място, явно различни партиди.
Какво се получава - с тези "германските" няма проблем. Другите светват, но не равномерно, наблюдават се едни бягащи вълни по луминофора и като позагреят, вместо да се оправят, почват да светят силно в единия край, а останалата им част мъждука. Пробвах да закачам само по 1 на баласта- без промяна.
Кое е интересното - имам и едно друго тяло за 6 лв. с ел. баласт - то си работи и с китайския Осрам.
Пробвал съм и трите осв. тела, да изключа единичен дефект.
Кое е дефектно или всичко е в рамките на нещата :axe: и да ходя да ги сменя за дроселни.
kozl - майстор
И аз имам същия случай с пури Вито. През дросела добре, с електрониката на вълни. Аз мисля, че тока през електрониката е недостатъчен.
todortv - майстор
Ако имаш възможност, сменяй с дроселни.
След монтаж на около 150 бр, 2х36W с баласт филипс, 5-6 не тръгнаха от начало, всички първите няколко часа
светеха на вълни, с всеки изминал ден по една изгаснала/не запалила.
pansim - майстор
Колкото и да не ни се иска, по-добро като надеждност от дросела не е измислено!
Смянявай с дросели и ще забравиш за проблемите.
Имах и аз подобни заигравки, и се убедих в "надеждноста" на китайската електроника :lol:
radius - майстор
То ако ще ми свети на вълни или пък да го чакам да ми загрее, къде е плюса от цялата работа. Или да търся супер специални лампи, които да са съвместими с тези баласти. Взех ги уж да не трепти светлината...
todortv - майстор
Кондензатор 8 мкФ/450 В. Може и без Д2
Изображение
radius - майстор
Това оптимизация на дроселни лампи ли е? Какво е петполюсника F?
todortv - майстор
Това е филтър, против радио смущения.
Идеята е едната да се захрани през кондензатор с цел фазово изместване на токовете.
Те пулсациите пак си ги има, но за всяка по различно време.
Разгледай схемата без филтъра и Д2.
В старите лум. тела се монтираше такъв кондензатор по два начина, единият е последователно на едната лампа, когато
телата се монтират в помещения с монофазно осветление, другия е паралелно на тялото за компенсиране индуктивната
съставка.
radius - майстор
Аз имам такива кондензатори, правил съм си навремето лум. осветление и ги свързвах, както казваш паралелно на лампата. Освен ако мина на дроселни тела и ми мига, да ги тунинговам.
hidrazin - майстор
Това с кондензаторите при тези ламби не е за да не мигат. Дефазирането се прави зарди стробоскопичния ефект при въртящи се машинни части.
Нищо не му пречи да пробва обаче.
:partyman:

Тема "Проблем с луминисцентни лампи и електронен баласт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: