Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
hkoko - специалист
Ако някой е рязал стъкло по-дебело от 10мм. нека каже как точно става.До 6мм. съм рязал с обикновен ролков елмаз,но при дебелите знам ,че не е така.Какъв елмаз точно трябва да си купя и съответно от къде и някаква приблизителна цена за него ако е възможно.
velsi - Почетен майстор
Няма разлика в елмаза. Същия си е. Предполагам говориш за обикновен елмаз с 6 ролки, които можеш да въртиш. Стъкларите ползват по-скъпи и качествени елмази с една ролка и куха дръжка, в която се налива терпентин или газ за горене за по лесно рязане. Та ако елмаза ти е такъв с него се реже и дебелото стъкло. Ако е от тези с многото ролки не е лошо да се замислиш за по-професионалния вариант.
Иначе рязането е по обичайния начин просто трябва по-силно и рязко да се натиска при отчупването, защото усилието е доста по-голямо.
Стефан - майстор
ЕЛМАЗа се е елмаз, а ролковия резач си е ролков резач.
hkoko - специалист
velsi Мерси за отговора

ЕЛМАЗа се е елмаз, а ролковия резач си е ролков резач.
Ако не ти представлява трудност и загуба на време дай малко повече инфо.Благодаря ти предварително!
velsi - Почетен майстор
Ето:

PS Стефане, не знам какво точно имаш предвид под ролков резач, но със сигурност е по-общо понятие. Влез в който и да е магазин за инструменти и поискай "елмаз за стъкло" и веднага ще ти дадат каквото трябва. Ако опиташ с "ролков резач" не съм сигурен.

Прикачен файл

135711126716444.jpg
135711126716444.jpg (48.36 KиБ) Видяна 29553 пъти

Прикачен файл

ist2_1472541_glass_cutter_s_head.jpg
ist2_1472541_glass_cutter_s_head.jpg (22.13 KиБ) Видяна 29553 пъти
mladkal - майстор
velsi написа:
Ето:

PS Стефане, не знам какво точно имаш предвид под ролков резач, но със сигурност е по-общо понятие. Влез в който и да е магазин за инструменти и поискай "елмаз за стъкло" и веднага ще ти дадат каквото трябва. Ако опиташ с "ролков резач" не съм сигурен.
Velsi, с цялото ми уважение към теб, ала забележката на СТЕФАН е съвсем уместна. Ролков резач е резач за стъкло с 6 (може и различен брой) твърдосплавни ролки, които нарушават стъклото и го подвеждат за правилното му отчупване.(на този приницип работят ръчните неелектрически машини за рязана на фаянс, теракотни плочи)
При елмаза острието е само едно (Названието си елмазът получава от гръцката дума адамас, която означава несломим, несъкрушим). Елмаза само по себе си е вид диамант - чиито критерии се определят по цвят, чистота, лом, фасетиране(шлайфане).Такива са професионалните елмази(стъклорези) за рязане.Терпентина или газта за горене спомага да се плъзка и да не загрява работната повърхност така че да се запази.
А относно това, че когато влезеш в магазин,поискаш си елмаз за стъкло и ти продават ролков резач си е или заради незнаието на продавача или просто пазарна конюктура. Ролковите резачи са 5-10лв, а профи елмаза(като този от снимката в горните постове) си е над 50тина лева. Та Стефан си имаше право!

И относно темата - аз съм рязал стъкло 10мм с елмаз - професионален (като този от втората снимка) отправна точка за успех е не само да се натиска по-силно и равномерно, но и да се избърше внимателно стъклото преди това - парцал и перпарат за стъкла, за да няма прашинки, които ще попречат на елмаза да си свърше равномерно работата по целия срез. Стана перфектно и то още от първи опит.
Стефан - майстор
Не, и от втората снимка не е елмаз. Имал съм професионален елмаз, въпреки, че не можах да го използвам рационално. За съжаление, беше много отдавна.

Елмаза е призма, с четири режещи ръба. Това е диамант!
velsi - Почетен майстор
Да, така е. Но в нашия речник думата "елмаз" отдавна е станала нарицателно за инструмент за рязане на стъкло по принцип. Мисля, че все пак стана ясно и се надавам питащия да е получил изчерпателен отговор на въпросите си.
genius - помощник
Това какво е?

Прикачен файл

HPIM0848.JPG
HPIM0848.JPG (69.21 KиБ) Видяна 29126 пъти

Прикачен файл

HPIM0847.JPG
HPIM0847.JPG (80.15 KиБ) Видяна 29126 пъти
UNIOR - модератор
Май го обърнахте на форум "кой знае повече", мисля че Велси много ясно се изрази какво има в предвид.

Тема "Помощ за рязане на стъкло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: