Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
adfed - специалист
Здравейте!

Наскоро се сдобих с къща с двор на село. Дотук добре, обаче имам следния проблем. От къщата към близкото дере върви вкопан канал, който служи за оттичане на мръсната вода от кухнята и банята. Тъй като двора е с голям наклон, тръбите не са изцяло под земята, ами се подават на едно място, където е терасирано. На това място тръбите не са свързани - има остатъци от стар балатум, който е трябвало да служи като някакъв вид мека връзка между тръбите. Дали по начало "дизайнът" на канала е бил такъв или тръбата се е скъсала в някакъв момент в миналото и е импровизирано - не зная.

Положението изглежда така:
Изображение

Ако не става ясно от снимките, ето една 3D схема:

Изображение, Изображение

Тръбите са диаметър съответно 22см вътрешен и 24см външен. Засега съм закърпил положението с подръчни средства - срязана пластмасова бутилка 16л, балатум и малко тел...

Какви са ми вариантите за трайно свързване на 2те тръби, като се има предвид, че хем не са на едно ниво, хем има ъгъл между тях? Някаква гъвкава връзка? Тръбите няма как да бъдат наместени без това да е свързано с разкопаване на целия двор, а това ми се ще да избегна на този етап.

Благодаря предварително на отзовалите се!
kalin72 - майстор
Някаква подобна връзка:
http://www.tashev-galving.com/302577-20 ... 0%B8%D1%8F

Изображение

или парче от такава гъвкава канализационна тръба:
http://www.tashev-galving.com/302569-20 ... +6+%D0%BC+

Изображение
adfed - специалист
Предполагам подобна гъвкава тръба би ми свършила работа, само че не намирам подходящ размер на сайта - възможно ли е различен размер, например ф200 да се уплътни и да пасне в 22см отвор? Евентуално как би могла подобна тръба да се захване за моите (май са етернитови)?
kalin72 - майстор
Трябва ти подобен преход, има с различни размери, просто намери твоя, и действай импровизирано :)
Изображение
В случай, че ползваш преход, може да ги свържеш с коляно/колена от ПВЦ.
brum - майстор
Тия корени и храсти там май правят тръбите трудно подвижни. И като гледам са под близък до 45 градуса ъгъл. Ако е така - вземаш едно коляно за канализация с размер на твойте тръби, режеш го на две части (да станат като две черупки - горна и долна - и ги стягаш отгоре над тези тръби. Използваш силикон за уплътняване, пистолет с горещ въздух за моделиране ако има разминаване и може би алуминиева лента за стягане (предполагам ще държи повече време от тиксото). Най-големият бонус е, че няма да трябва да мърдаш тръбите :) .

Иначе ако бях аз щях да ги наглася така, че от горната да се стича в долната и щях просто да го омотая с нещо да не влизат корени вътре по тръбите.

Не пъхай нищо в тръбите, има си причина канализацонните тръби да ги правят да се вмъкват една в друга като вътрешната част винаги е на тръбата от която идва водата. Спестяваш си проблемите породени от некачественото уплътняване между тях. Ако толкова се налага да вкараш нещо в някоя от тях нека да влиза вътре в долната, а горната да влиза вътре в него. Т.е. преходник 24-25 см на 20-22 см.
VLADO66 - майстор
Най-добре е да се направи една шахтичка с капак.Така ако се наложи може да се направи ревизия и по-безпроблемно почистване.
adfed - специалист
Не са само корените, тръбите са вкопани в земята и се подават само там, където е прекъсването. Та няма мърдане (без разкопаване). :?

Ще пробвам някой от горните варианти уикенда и ще пиша за резултата. Междувременно съм отворен и за други идеи. :)
kalin72 - майстор
С муфи и коляно ще стане най-лесно, бързо и правилно. Долния край на муфата или коляното влиза в долната тръба, отгоре ако има луфт уплътняваш с пяна.
Ето ти едно решение, ф250 към ф200.
Изображение
Чаро - Акълия
VLADO66 написа:
Най-добре е да се направи една шахтичка с капак.Така ако се наложи може да се направи ревизия и по-безпроблемно почистване.
adfed - специалист
Да се изгради шахта от бетон може би наистина е най-удачният и траен вариант (ако съм разбрал правилно предложението). Заради големия наклон обаче подозирам, че може да се наложи по-сериозно укрепване... А не е ясно все още дали на мястото няма да се прави допълнително терасиране. Т. е. на този етап предпочитам решение, което е достатъчно сигурно и ще издържи колкото е необходимо, но да може при нужда лесно да се преправи.

Тема "Гъвкава връзка за канал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: