Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Здравейте. Започнах лек ремонт в хола и купих бял Dulux за тавана.
Точния модел е Dulux magic white mat - латексът е розов, докато не изсъхне.
Таванът е боядисван преди години с латекс Сигма.
Нанесох в 20часа първа ръка и сутринта в 8 повторих. Вече е 17 часа, а по тавана още има розови петна, които трябва да говорят за неизсъхнала боя.
Другият проблем е, че таванът лъщи ужасно, никакъв мат.
Разреждал съм с 15% вода, не съм грундирал. Аз ли съм сгрешил нещо в техологията или проблемът е в латекса?
Ако просто Dulux казват мат на този латекс, проблем ли е да го повторя отгоре с бял Артеколор (такъв имам купен)?
toni_g79 - специалист
Май проблема ще е в латекса :wink: http://www.ultimatehandyman.co.uk/forum ... 20249.html ,друга възможна причина е ако е пушено ,но тогава ще жълтее си мисля :roll:
Никога не е пушено в стаята. Розовото поизчезна с намаляване на светлината, но лъскавото - не.
Вече са минали 12 часа след втората ръка и се съмнявам таванът да добие мат утре.
Май ще го повторя с българския латекс.
Не ме е яд за парите дадени на вятъра, яд ме е, че много ясно обясних какъв латекс искам и че трябва повторно да облепвам.
toni_g79 - специалист
Може да добавиш мнение в ТАЗИ тема!!
prascho - майстор
Принципно си мисля, че при боядисване е желателно да се ползва грунд. Целта на грунда е да създаде изолиращ слой от основата независимо дали е вар, шпакловка, стар латекс.
Мен изрично ме предупредиха, че е желателно времето между първа и втора ръка да е поне 24 часа. При мен се получи между 5-7 дни.
Надявам се не си купил латекса от верига магазини като "Приколаж, Практикер, Баумакс"...., а от дистрибутор, който би ти обурнал клалифицирано внимание. Ако е така, аз бих завъртял един телефон за консултация и възражение относно крайния ефект.
Вложил си личен труд, което не е никак малко. Много добре знам колко е "лесно" да боядисваш /15 дни се мъчих/. Все пак заплащането на този труд върви 5лв/м2.
toni_g79 - специалист
prascho написа:
Принципно си мисля, че при боядисване е желателно да се ползва грунд. Целта на грунда е да създаде изолиращ слой от основата независимо дали е вар, шпакловка, стар латекс.
Мен изрично ме предупредиха, че е желателно времето между първа и втора ръка да е поне 24 часа. При мен се получи между 5-7 дни.
Хайде стига глупости :wink:
prascho - майстор
За второто както и да е, но грунд на Вамак ползвал ли си? А, че боята озрява и набира якостни качества за около 20 дни също мога да се съглася.

пример: при отделяне с тиксо, ефекта на махането при боя на 2 дни е един, при боя на 7 дни съвсем различен!!!

П.П. Оставам с убеждението, че съм един от малкото хора в България, които четат и стриктно следват инструкциите на производителя. Не проявявам никакво творчество, само труд и педантичност :).
toni_g79 написа:
Може да добавиш мнение в ТАЗИ тема!!
Чел съм я. Ще напиша и там като приключа със стените, за които съм приготвил Левис. Дано с него няма изненади:).

Накратко - боята съм я купил от голям дистрибутор, английска е според бар-кода, спазил съм устните и писмените предписания и нямам забележки към покривността и лекотата на работа.
Розовите петна изчезнаха на втория ден, като помещението е добре проветрено, температурата е 20-25 градуса, а навън е сравнително ниска влажността.
За съжаление матовия ефект го няма никакъв. Таванът е добре шпаклован, но все пак не е гипскартон, нито е машинно шлайфан. Сатенът подчертава всеки дефект и затова го боядисах още веднъж с латекс от 3лв/л и стана перфектно. Розовото пак се активира и ми помагаше да видя до къде съм стигнал:)

Остана ми да се хваля 'къв съм гъзар - да ползвам Дюлукс от 20лв/л за грунд на латекс от 3лв :lol:

В заключение по темата - който купува този латекс - "Dulux magic white - mat for walls and ceilings" да има предвид, че не е напълно матов.
jekasus - майстор
prascho написа:

пример: при отделяне с тиксо, ефекта на махането при боя на 2 дни е един, при боя на 7 дни съвсем различен!!!
Да, съгласен съм, тиксото на седмия ден трудно се отлепя :lol: (калповото само пада).
prascho - майстор
Нямах предвид това и много добре ме разбра, но ще повторя.

Тиксото се лепи за около 20-30 минути докато боядисаш и след това веднага се маха. Но при махането ако е прясно боядисано от 1-2 дни има голяма вероятност да се отскубнат парченца от боята по тиксото. Когато първия слой е на 7-8 дни тази вероятност е доста по-малка.

Тема "Проблем с бял Dulux" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: