• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 48
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
al4o - специалист
Allan написа:
Имам регистрация в блейдфорума и брадли го знам оттам, чета и от двата форума.
А другите два :) То хората сме едни същи де :-D
Bradley - специалист
Allan написа:
Имам регистрация в блейдфорума и брадли го знам оттам, чета и от двата форума.
В блейдфорум.бг мен ме няма - там съм низвергнат до живот :weedman: :toimonster: :weedman:

Пиша в

металблейд
кнайвсбг
ксеносбушкрафт бг
Allan - специалист
Извинявам се моя грешка понеже станаха много форуми, значи от друг форум заедно със Зосо и определено имате бая знания за железата.Бях регистриран миналата година в металблейд, но ме изключиха затова че съм качил снимки директно на форума а не както си му е редът понеже тогава още не знаех (човек се учи цял живот и пак ненаучен си остава). В кнайфс не ми беше интересно миналата година след металблейда. бушкрафта и направи си сам са ми интересни.
Allan - специалист
Брадли да те питам и нещо за брадвите видях че познаваш ковачи може ли да ми препоръчаш някой.
Лека вечер
Bradley - специалист
майстор Дидо от Ямбол - 0898442021

http://knivesbg.com/forum/viewtopic.php ... &start=735

ровичкай из темата има доста негови показани
Allan - специалист
Благодаря, ще се поровя да видя какво има.
Bradley - специалист
Находка от olx.

Незнаен камък за заточване, носещ гордото наименование "Керамичен брус".

Изображение

Производство на ЗАИ гр. Берковица вероятно преди поне 25 години

Изображение

И маркировките от другата страна:

Изображение

Вероятно става въпрос за камък за заточване на земеделски сечива като: коси, брадви, ножици, мотики и др.

За съжаление маркировка за типа на абразива, за структурата и вида връзка както и за едрината - липсват.

Преполагам че става въпрос за;

- розов корунд (алуминиев оксид) с ниска чистота;
- средна към отворена структура (попива вода бързо);
- средна към мека керамична връзка (подравнява се лесно и бързо);
- с едрина около 180-220 / 60-70 микрона...

С успех заточва масовите кухненски ножове от неръждаема стомана с ниско въглеродно съдържание и твърдост около 50-55 HRc

https://www.youtube.com/watch?v=iN0nDF414JU

Ако някои има повече информация, която да допълни или коригира моята - приканен е да я сподели.

Хубав Ви ден.
Allan - специалист
Написах ЛС на Дидо.
Bradley - специалист
5 лъва в Бриколаж

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Едно към едно с Connex, които може да намерите в Практикер, но са 5 см по-дълги
dundi - специалист
Здравейте! Следя темата и се интересувам, в момента още се уча да заточвам, но резултатите са обнадеждаващи :-). Тези същите камъни освен в Бриколажа за 5 лева се намират по железариите и за 3 лева. Аз си взех Дронко 180/400 и един уж немски на Брудер Манесман но изглежда много китайски. не беше равен но го подравних. Очаквам следващите постове на колегите които имат повече опит.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 48

Тема "Всичко за заточването" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: