Съвети за начинаещи готвачи.
miroki
- майстор
793 мнения в "Кисело зеле"
hidrazin
- майстор
- На линия
- Мнения: 22146
Сложи повече мед - килограм на всеки 3 литра от бидона. Може да стане зелева ракия.
Това с пчелния мед няма как да стане. Някои хора слагат малко мед още като правят зелето - в солената вода.
http://vkusen-svyat.blogspot.bg/2015/12/blog-post.html
Сложи калиев сорбат и си свиркай.
Весело посрещане!
Това с пчелния мед няма как да стане. Някои хора слагат малко мед още като правят зелето - в солената вода.
http://vkusen-svyat.blogspot.bg/2015/12/blog-post.html
Сложи калиев сорбат и си свиркай.
Весело посрещане!
radius
- майстор
- Мнения: 5568
Бе мойто още не е готово, кисело е, но не съвсем май. Уж да го пресичам тия дни пък то..., сякаш ми е много солта 400гр./10л и се чудя дали изобщо да слагам сорбат. Това че отгоре е бистро и няма характерната съга ( не знам как е книжовната дума ), дали е показател, че още не е готово?
Илчо Илиев
- майстор
- Мнения: 1549
С толкова сол то ще втаса и няма да се скапе,но ми е интересно как го ядете това нещо,не е ли солено
За да не втаса до сега има малко причини, едната е да е на студено, но то като цяло до онзи ден си беше есен, другия вариант е да е калпав сорт и да стои отвън меко,а в средата като прясно...
Съгата си се появява когато има подходящи условия, моето имаше съга,но като го пресякох и изчезна,е преди това я обрах колкото можах,но сега няма грам...,а при твоето може би няма защото е много солен разтвора...
За да не втаса до сега има малко причини, едната е да е на студено, но то като цяло до онзи ден си беше есен, другия вариант е да е калпав сорт и да стои отвън меко,а в средата като прясно...
Съгата си се появява когато има подходящи условия, моето имаше съга,но като го пресякох и изчезна,е преди това я обрах колкото можах,но сега няма грам...,а при твоето може би няма защото е много солен разтвора...
radius
- майстор
- Мнения: 5568
Аз ям много безсолно и го изкисвам преди готвене. Проблема е, че изчезва и малко от киселото по този начин. Понеже нямам богат опит, слагам толкова сол за по-сигурно, тъй като в гаража ( който е с 10см изолация) си беше топло до оня ден 13С-15С. Сега покрай студовете е около 10С., което пак ми се вижда много спрямо някоя маза ( която би трябвало да е идеалното помещение). Възможно е и сорта да не е супер, май наистина отвътре стои по-бяло, а отвън е прозрачно.
Илчо Илиев
- майстор
- Мнения: 1549
Аз доста писах по тая тема и няма да се повтарям,но за догодина вземи го направи както аз и останалите и ще си по-доволен,само гледай да случиш на качествено зеле...
miroki
- майстор
- Мнения: 1957
Моето понеделник го гледах и пробих леда с пръст. Около 3-4 мм. да е бил дебел, не повече. За другата зима ще му сложа врата за по-топло.
Ако искам да обезсолявам (само при салата го правя и то за проба) първо нарязвам, оставам го във вода и после изплаквам и изстисквам зелето с две ръце. Ако не се изстиска, остава вода в него и става безвкусно. Изглежда смачкано но, като се обърка с олио и червен пипер става нормално. 400 гр/10 литра е заготовката.
Добре, че вече бе готово, че след замръзване щеше да спре процеса.
Зелето понеже е домашно (собствено производство) стана перфектно.
Ако искам да обезсолявам (само при салата го правя и то за проба) първо нарязвам, оставам го във вода и после изплаквам и изстисквам зелето с две ръце. Ако не се изстиска, остава вода в него и става безвкусно. Изглежда смачкано но, като се обърка с олио и червен пипер става нормално. 400 гр/10 литра е заготовката.
Добре, че вече бе готово, че след замръзване щеше да спре процеса.
Зелето понеже е домашно (собствено производство) стана перфектно.
Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!