• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
MMIel - специалист
Абе много го мислите това вино. И моето не е станало, но си го пия всяка вечер. Хубаво пивко е и си личи че ще стане хубаво вино, като стане, ако остане :drinkers: . Имам още 4 бидончета по 60 литра. Е те не стават за пиене. Вярно е, че още не са станали, но едно вино се усеща дали ще стане вино още докато си ври. Май ще отиват на ракия. Тая година нещо не ми иска с тия вина. Времето е абсолютно благоприятно. С тия температури по технология дори и навън да оставиш виното би трябвали да стане, но ... По-добре студено и да превира бавно отколкото топло и да вкисва. Наздраве :partyman:
ebahti - майстор
:evil: Виното се е почти избистрило-ама захарността е- 9 алкохола 5%.....Преди месец му сложих дрожди щото не щеше да почне ферментацията, сега се чудя дали да не му хакна още 1 дрожди...Некой специалист да даде мнение??? :prayer:
svetliopi44 - Чирак...
Загрей го .... Илиан даде дбър съвет ... ботилки пълни с топла вода .
Хакни му и дрожди ,поне не са скъпи.
Држдите според описанието отзад иначе умират.
stiv1961 - майстор
Захарност- 15, алкохол- 5 :eek: , мерих го с един руски виномер :-? Мамка му и живот :headbash:

Прикачен файл

161220111553.jpg
Стефко - специалист
А уреда опира ли в дъното?
stiv1961 - майстор
Е, не :) не опира, буркана е висок и отдолу има още място.
MMIel - специалист
Нещо не е наред при теб. Най-вероятно е виномера ти да лъже или не си го измерил при 20градуса по целзий. 15 захарност е много при 5%алкохол. По груби сметки излиза че си имал начална захарност около 27(може и да бъркам). Дано преври.
stiv1961 - майстор
Началната наистина беше 27/мерено с два захаромера/.Долях вода до 23-24.
ebahti - майстор
тва е голема захарност-трудно ше преври....а и глава щъ боли ако преври.....мойто почти е готово-има съвсем лека сладка жилка,ама намерих 1 ел. одеяло и го увих около бидоньо за 2 дена....Купи му 1 дрожди за 5лв. -разтвори ги у 1/2 кг. топло вино или вода и изчакай 1 час да заврът-ама е добре преди да ги сложиш да загрееш матряла по некъв начин.... :wink:
rum_sz - специалист
stiv1961 написа:
Началната наистина беше 27/мерено с два захаромера/.Долях вода до 23-24.
100литра умножаваш по27карата и получаваш2700 градуса делиш на 24карата за червено вино и се получава113литра материал което ,е 22карата при 20 градуса температура на материала.Когато разреждаш с вода се мерят апкохолните единици за което трабва професионален уред.

По добре купи грозде с по слаб карат и мачкай докано всичкият материал стане 24-25карата.

А сега слагай на топло бидоните. :)
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: