trichko.bg

НаправиСам.bg

Майстори сам с форума на НаправиСам.bg
Бигор-ИН Метални Керемиди и Улуци   Конструктори ЛЕГО на уникални цени   Сублимация.BG   LED осветление   
Дата и час: Пет Юли 25, 2014 10:48 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 646 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 33  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Чет Окт 13, 2011 10:09 pm 
Offline
майстор
Аватар

Регистриран на: Нед Яну 11, 2009 10:15 pm
Мнения: 1770
Местоположение: Италия
Ми утре ще прелистя книжката за да си припомня кога е препоръчително да се откали. Иначе съм поръчал бентонит за избистряне.

По тукашни поверия гроздовия сок става вино на свети Мартин, демек 11 ноември.

Бе тия дена ще пиша. Жалко че се скапа шибаната нокия и не мога да снимам. Ще снимам с телефона на детето май.

_________________
Най-добрия майстор на шпакловката(и мазилките изобщо).

Не се заяждам. Просто не обичам киселяци.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Пет Окт 14, 2011 6:11 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Чет Юни 30, 2011 4:40 pm
Мнения: 871
Местоположение: Пловдив
Ако ми позволите, бих искал да разделя темата на две направления по въпроса как се прави вино. Знаем, че на различните места технологията е коренно различна.

Първо направление - по моя роден край виното се прави по следния начин. Гроздето е препоръчително да се бере колкото е възможно по-късно, в ясно и слънчево време. След обирането обикновенно се прекарва през гроздомелачка, и материала пада в каца с канела отдолния край. След напълване на кацата, от долния край започва да се отточва сока. В нашия край му казват шира. Та, ширата се прехвърля в бъчви, поставени в сухо, проветриво, и сравнително топло помещение. Бъчвите се пълнят до около 10-15 см от горния отвор. Отточва се от долния им край известно количество, и се премерва захарния градус задължително с български захаромер. Биташките/обикновенно руски, турски или китайски/ са ментета, и не отчитат правилно. Ако захарния градус е под 23, се разтваря захар, и се добавя до тогава, докато захарния градус стане 23-24. Ако времето е по-хладно, и до първия ден не започне ферментацията, се отточва в съд около 15-20 л и се загрява с бързовар до температура около 40-45 градуса по целзий, и се излива обратно в бурето. Може да се ползват и винени дрожди за предизвикване на ферментацията. Да отбележа само факта, че бурето стои отворено в горния му край, и не се поставят никакви клапани. След около месец виното е готово за консумация. Преминала е буйната и тихата ферментация.

От тук започва консумацията. Моя брат, понеже е тарикат, за себе си и за добри приятели отточва вино с маркуче от най-горвия край на бурето. А за не до там приятни гости, разни навлеци, и т.н. точи от канелата в долния край. Естествено за мене е от маркучето, задължително със суджуци, които висят от тавана над буретата.
Материала, кайто остане в кацана, ферментира доста по-бързо, и е за първоначална консумация. Но щом стане готово виното в буретата, към този материал в кацата се добавя захарен разтвор с пропорция 3 части вода и 1 част захар. Ферментацията продължава, и когато е готова, отива за правене на ракия веднага.

Аз следвам тая технология.

Второ направление - Тук, по влашкия край виното се прави по следния начин. Гроздето се бере без значение какво е времето. Прекарва се през гроздомелачка, и се поставя в бъчви с големи отвори, каци или бидони така, както е с чепките. Някои добавят захар за да дотигнат захарен градус 23. И го оставят да ферментира. Някои поставят и дрожди, но съвсем рядко се среща. След ферментацията започва консумацията дотогава, докато има какво да тече. След това добавят отново захарен разтвор 3:1, отново ферментация, и отново вино. Когато и това свърши, правят трето вино по същия начин за търговия. И така, ако гроздето е било в началото червено, третото вино вече е бяло.

Някои се опитват да правят вино от шира - тук му казват саматок. Слагат разни маркучета в горния край на бъчвата, уплътняват с болкит, а края на маркучето поставят в съд с вода. Така и не се намери някой, който да ми даде смислен отговор на тая технология. Виното горе-долу става за пиене, но въобще няма нищо общо с това от моя край.


Та, това беше моето предложение за дебати.

_________________
Нищо не струва толкова евтино, и не се цени така скъпо, както вежливостта.
Сервантес


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Пет Окт 14, 2011 6:44 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Вто Фев 10, 2009 6:07 pm
Мнения: 917
Здравейте,по-нашия край мелят гроздето с чепките и след това вадяат чепките доколкото е възмозно.Като мине бурната ферментация се източва в бурето.Там се прави още една ферментация,като се слагат 2 килограма зърна от хамбурски мискет и кило захар,предварително разтворена във вино.Виното се заделя за тесен кръг хора.Второто вино се прави по Стефчовата рецепта и се сервъра на прияатели.Разделя се на две части.Едната се прави на пелин,а другата се слагат 4-5 кг.узрели полу-диви ябълки,леко ударени с чук от едната страна и кило захар за възбуждане.Това е френака рецепта донесена на времето от дядо ми.И накрая да отбележа,че имахме 2 лозя и там фигурираха всевъзможни сортове.Включително липа и отел.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: Съб Окт 15, 2011 6:53 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Пон Май 12, 2008 6:29 pm
Мнения: 224
Местоположение: Аксаково - Варна
Колкото хора толкова и варианти за правене на вино, но технологията е една и тя е написана още на 2-ра страница от Crez (за червени вина).
Единствената ми забележка е да се разменят 2-ра и 3-та точка.

crez написа:
Първата седмица от ферментацията се бърка задължително по няколко пъти на ден, алкохол все още няма. Целта на това е дрождите да обхванат цялата мъст. Тук е написано много точно и ясно как се прави вино. Това са съвети на специалисти.
ПРЕДИ ФЕРМЕНТАЦИЯТА
1. Отделете по възможност поне 90% от чепките.
2. Прибавете необходимото количество серен двуокис в “материала” – Серниста киселина или Калиев метабисулфид
3. Смачкайте зърната от гроздето в съда за ферментация.
4. Напълнете съда с кашата - но само дo 2/3 от обема му.
5. Изчакайте около 2 часа от времето на сулфитиране.
6. През това време проверете захарното съдържание на мъстта (сока). Трябва да е около 22 - 24% за червени вина и 18-20% за белите вина.
7. Ако захарите са по-малко от 21% или 18% може би се налага корекция!?
8. При възможност (препоръчваме Ви!) проверете и киселинността на сока (мъстта), която трябва да е от 5,5 до 7,0 гр/литър! Може да се наложи корекция!
9.Проверете температурата на “материала”. Трябва да е от 20 до 23 °C.
Ако температурата е по-висока трябва да охладите (като например):
Увийте съда с нещо (старо одеало, черга или др.) и го обливайте отвън с вода. Сложеде лед в плик от непромокаем материал – пластмаса или нещо друго, и го поставете в материала. Никога не източвайте от мъста и я загрявайте с цел да възбудите ферментацията. Затоплете помещението.
Следете температурата по време на процеса!
10. Когато сте постигнали необходимите захари, киселини и температура трябва да вложите съответното количество “мая” (дрожди) – по необходимия начин
11.Покрийте съда за ферментация с чист тензух.
ФЕРМЕНТАЦИЯ
12. Проверете след 24 часа - Мехурчетата и специфичния аромат показват, че е започнал процес на ферментация. Температурата също се повишава!
13. Джибрите образуват така наречеата “шапка”. Тя нормално стои отгоре.
14. Проверявайте ежедневно захарното съдържание! Нормално то трябва да се понижава с около 2% на ден.
15. Периодично обливайте “шапката” с течна фракция, точите от канеката и изсипвате в/у шапката (или разбърквайте)!
16. Проверявайте ежедневно и температурата – най-добра от 22 до 25 ºС (max 30ºC). При необходимост охлаждайте !!!
17. Когато “шапката” спре да се издига нагоре и/или съдържанието на захари е почти 0% преточете младото вино в друг съд. При възможност пресувайте джибрите, а можете да ги използвате и за изваряване.
СЛЕД ТОВА
18. На младото червено вино му трябва време за Яблъчно-млечнокисела ферментация (ЯМФ, вторична,“тиха” ферментация). При този процес вината получават по-мек, по-благороден вкус и доразвиват своя аромат. В зависимост от температурата и условията, при които е поставено виното ЯМФ протича за различно време – може да е повече от месец!
19. Когато паднат утайките и виното се забистри добавете серен двуокис – сулфитирайте!
20. Декантирайте (откалете) бистрото вино.
21. Добавете веществата за избистряне – бистрителите (ако се налага).
22. След утаяването - откалете и ако се налага отново сулфитирайте.
23. Според сорта и възможностите може да оставите виното за стареене.
24. Бутилирайте
25. В зависимост от сорта (не всеко вино може да се остави да старее)и съответните обработки може да стареете виното в бутилки.
Внимание:
По време на ферментация се отделя Въглероден двуокис (CO2) – Силно Задушлив газ, без цвят и аромат!!! – ВНИМАВАЙТЕ, когато влизате в непроветрени помещения!!!
ВНИМАВАЙТЕ колко серен двуокис ще използвате! - Прекалено високата доза ще блокира ферментацията, а от ниската може да няма смисъл! – Обърнете се към специалист!
НИКОГА не влагайте Серен двуокис (във вид на Серниста киселина, Калиев метабисулфид или “др.”) при започнала ферментация!!! – Образува се сяроводород (аромат на развалени яйца - полоци и др...) - Много трудно се лекува!!!
В ПОМЕЩЕНИЕ, КЪДЕТО СЕ ПРАВИ ВИНО НЕ СЕ ПРАВИ “ЗИМНИНА” –“Трушии” . Ако не използвате специални дрожди (мая) за вино не претоварвайте “материала” със захар! – В противен случай рискувате да имате една сладка каша, която не иска да ферментира или е решила да “вкисне”!!! При по-висока температура на ферментация (над 28 ºÑ) има голяма опасност да се образуват много лошо миришещи вещества, а над 32 ºС дрождите (маята) започва да умира. След приключване на Алкохолната ферментация няма смисъл да се задържа по-дълго време виното с джибрите. Няма да получите кой знае какво – най много да го огрубите, заджибрите!
Виното е “жив организъм”, отнасяйте се към него като такъв.


Всеки си променя по малко както му е удобно, но е хубаво да се уточнява дали се прави бяло или червено вино. При бялото ферментира само сока. Мъстта се отделя още при смачкването (самоток). Единственото бяло вино което пия е от мускат отонел приготвено от мен самия. А именно: След смачването му се докарва захарност 22-24% (като на червено), престоява в джибрите 3-4 дена до максимум една седмица, а останалото е по горната технология като за червено вино. Получава се нещо прекрасно с цвят малко по тъмен от олио и тежко като червено. Отонела е един от малкото бели сортове които си струва да се оставят да стареят. Жалко че тази година няма. :partyman: . Ако някой с нещо не е съгласен търпя критика, все пак правя вино от едва 4 години, но мога да кажа че това специално ми се получава много добре, защото жена ми, която не употребява никакъв алкохол изключително много хареса мускат отонела и като свърши опита няколко други вина и пак не пие :-D

_________________
selibium-herbals.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Съб Окт 15, 2011 7:09 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Съб Дек 23, 2006 4:08 pm
Мнения: 124
Местоположение: София
Чакам покана за дегустация на вино ,след това ще кажа на кои е най-добра .Подкупи не се приемат ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Съб Окт 15, 2011 7:52 pm 
Offline
майстор
Аватар

Регистриран на: Чет Дек 17, 2009 2:21 pm
Мнения: 4110
Местоположение: Стара Загора
Точка 2. на crez не убива ли дрождите?

_________________
Господи, дай ми дълъг живот, малко работа, жени от време на време и червено вино по всяко време!
Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле!
Скайп: stoyanstanev1961
stiv1961@abv.bg
http://www.kvalitet-21.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Съб Окт 15, 2011 8:02 pm 
Offline
"Велик майстор"
Аватар

Регистриран на: Съб Юли 14, 2007 10:22 pm
Мнения: 6925
Местоположение: Варна
Убива всички дрожди - и хубавите и лошите (по-важното). После - виж т.10 :wink:

_________________
По-добре малък, но свой и отпред, отколкото голям, но чужд и отзад!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Съб Окт 15, 2011 8:16 pm 
Offline
майстор
Аватар

Регистриран на: Чет Дек 17, 2009 2:21 pm
Мнения: 4110
Местоположение: Стара Загора
А-ха.Чел съм, че се посяват след около два часа.Аз не правя такива упражнения и виното ми пак става перфектно.

_________________
Господи, дай ми дълъг живот, малко работа, жени от време на време и червено вино по всяко време!
Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле!
Скайп: stoyanstanev1961
stiv1961@abv.bg
http://www.kvalitet-21.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Съб Окт 15, 2011 9:00 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Пон Май 12, 2008 6:29 pm
Мнения: 224
Местоположение: Аксаково - Варна
С култивираните дрожди резултатът винаги е перфектен. Дивите дрожди(както и култивираните) се хранят със захар и в безкислородна среда се получава алкохол, само че дивите умират, когато алкохолното съдържание достигне около 11-12%, а култивираните са способни да продължат да разграждат захарта до около 17%. Така че и да сте сбъркали със захаромера - култивираните дрожди ще оправят проблема и няма да има остатъчна захарност във виното. Истината е че малко хора залагат на един сорт(разбира се ако не го купуваш) при приготвяне на вино. Тая година ми падна варненски мискет, димят и зайбер около 250 кила, ами стана на вино колкото да се каже, че имам вино. И аз съм разчитал на дивите дрожди, но си има сортове, които е просто обидно да не се направят по технология.
И не ми се връзвайте. Аз си предпочитам ракийката :-D . Таз годишното вино сигурно ще го пият гостите ми :partyman: .

_________________
selibium-herbals.com


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Съб Окт 15, 2011 11:27 pm 
Offline
майстор
Аватар

Регистриран на: Нед Яну 11, 2009 10:15 pm
Мнения: 1770
Местоположение: Италия
Диви дрожди стигащи до 10 градуса са от вида "дрожди късметлии". :wink:

п.п. А Стефко е описал два различни начина за направа на едно и също нещо - ферментирал гроздов сок с някакво алкохолно съдържание. :lol:

_________________
Най-добрия майстор на шпакловката(и мазилките изобщо).

Не се заяждам. Просто не обичам киселяци.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Нед Окт 16, 2011 8:16 am 
Offline
Чирак...
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 11:11 am
Мнения: 1983
Местоположение: София
Вчера сложих моето вино, обаче времето е кошмар и е студено.
Чудя се за някакъв вариант да го затопля ама какъв. Държа го на остъклен балкон.
Иначе махнах 100% т чепките ,сложих и дрожди френски някакви захарноста на гроздето беше добра та захар не съм слагал .
Колко време от слагането почва ферментацията и какво да правя ако не е почнала.Да отоплявам балкон не ми се ще. Ако го покрия с някакв старо одеало ще има ли ефект. :?
Мислех и зимнина да си направя на балкона ,но след цитата на Крез се отказах , а ми се искаше да си направя кисело зеле. :evil:

_________________
Сезонът на мъглите ...
http://www.facebook.com/Interiori.Bulgaria.Ltd?ref=hl
http://www.facebook.com/pages/LEDosvetl ... ref=stream
http://osvetlenieled.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Нед Окт 16, 2011 8:44 am 
Offline
майстор
Аватар

Регистриран на: Чет Дек 17, 2009 2:21 pm
Мнения: 4110
Местоположение: Стара Загора
Моите бидони/един 120-литров пълен със 100 л мерло и един 40 л с 30 л бяло вино/ ги завих като бебенца с аеронайлон и по едно одеало, макар да са в гаража.Вчера заредих материала за ракия/три бидона/ и те са завити като пеленачета :) .После ще снимам.
На последната снимка се виждат мехурчета.На всеки 2-3 минути избълбуква някакъв газ :) А бялото в малкия бидон още мълчи :?


Прикачени файлове:
161020111484.jpg
161020111484.jpg [ 431.92 KiB | Прегледано 10501 пъти ]
161020111485.jpg
161020111485.jpg [ 445.23 KiB | Прегледано 10501 пъти ]
161020111486.jpg
161020111486.jpg [ 707.15 KiB | Прегледано 10501 пъти ]
161020111487.jpg
161020111487.jpg [ 556.66 KiB | Прегледано 10501 пъти ]
Коментар на файл: Виждат се вече мехурчетата.
161020111488.jpg
161020111488.jpg [ 508.57 KiB | Прегледано 10501 пъти ]

_________________
Господи, дай ми дълъг живот, малко работа, жени от време на време и червено вино по всяко време!
Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле!
Скайп: stoyanstanev1961
stiv1961@abv.bg
http://www.kvalitet-21.com/
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Нед Окт 16, 2011 12:25 pm 
Offline
майстор
Аватар

Регистриран на: Нед Яну 11, 2009 10:15 pm
Мнения: 1770
Местоположение: Италия
В ракията точка ком споменават за пускане на бутилки с топла вода в мъстта. И съответно заледени за изстудяване. На мен лично не ми се е налагало.

_________________
Най-добрия майстор на шпакловката(и мазилките изобщо).

Не се заяждам. Просто не обичам киселяци.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Нед Окт 16, 2011 5:13 pm 
Offline
Чирак...
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 11:11 am
Мнения: 1983
Местоположение: София
Чудесна идея , аз метнах два китеника върху бидона и ако резултат до утре няма ще пробвам с бутилка с гореща вода.

_________________
Сезонът на мъглите ...
http://www.facebook.com/Interiori.Bulgaria.Ltd?ref=hl
http://www.facebook.com/pages/LEDosvetl ... ref=stream
http://osvetlenieled.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Нед Окт 16, 2011 5:21 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Вто Фев 15, 2011 7:45 pm
Мнения: 105
Местоположение: Враца
Що не спите до бидоните да ги греете. O:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Нед Окт 16, 2011 5:27 pm 
Offline
майстор
Аватар

Регистриран на: Чет Дек 17, 2009 2:21 pm
Мнения: 4110
Местоположение: Стара Загора
Щото нас има кой да ни грее :-D Сега се полагат грижи за да стане винцето по-скоро, че ако жената откаже да ме топли само то ще ми остане :partyman:

_________________
Господи, дай ми дълъг живот, малко работа, жени от време на време и червено вино по всяко време!
Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле!
Скайп: stoyanstanev1961
stiv1961@abv.bg
http://www.kvalitet-21.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Нед Окт 16, 2011 5:34 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Чет Юни 30, 2011 4:40 pm
Мнения: 871
Местоположение: Пловдив
stiv1961 написа:
Щото нас има кой да ни грее :-D Сега се полагат грижи за да стане винцето по-скоро, че ако жената откаже да ме топли само то ще ми остане :partyman:


Ако жена ти откаже да те топли, прати я да топли виното. Въобще не приемай отказ, щото виното трябва да ферментира. И после заедно ще го пиете.

Извинявай, просто не се устисках, и се пошегувах. Надявам се, че няма да ми се разсърдиш много.

_________________
Нищо не струва толкова евтино, и не се цени така скъпо, както вежливостта.
Сервантес


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Нед Окт 16, 2011 7:12 pm 
Offline
майстор
Аватар

Регистриран на: Чет Дек 17, 2009 2:21 pm
Мнения: 4110
Местоположение: Стара Загора
Намекнах и нещо такова обаче тя предложи да ми сложи походно легло в гаража.
Никога не се сърдя на градивната критика.Чуждото мнение винаги помага-трябва да се уважава събеседника.

_________________
Господи, дай ми дълъг живот, малко работа, жени от време на време и червено вино по всяко време!
Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле!
Скайп: stoyanstanev1961
stiv1961@abv.bg
http://www.kvalitet-21.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Нед Окт 16, 2011 8:20 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Чет Юни 30, 2011 4:40 pm
Мнения: 871
Местоположение: Пловдив
stiv1961 написа:
Намекнах и нещо такова обаче тя предложи да ми сложи походно легло в гаража.
.



Права е жената. И бидона между Вас - отопление двустранно. :lol:

_________________
Нищо не струва толкова евтино, и не се цени така скъпо, както вежливостта.
Сервантес


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Вино
МнениеПубликувано на: Нед Окт 16, 2011 10:41 pm 
Offline
Чирак...
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 11:11 am
Мнения: 1983
Местоположение: София
Китеника свърши работа.
Тече ферментация ... дрождите папкат :supz:
Забравих да ви спомена че за пръв път слагам дрожди и дъбов чипс ... надявам се да стане екстра винцето.
Миналата година не слагах нищ и пак стана супер... ама нали трябва на горе да вървим.
Преди да сложа виното опалих бидона с някакви серни лентички ...предполагам ролята им е да обезпаразити бидона...

_________________
Сезонът на мъглите ...
http://www.facebook.com/Interiori.Bulgaria.Ltd?ref=hl
http://www.facebook.com/pages/LEDosvetl ... ref=stream
http://osvetlenieled.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 646 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 33  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
POWERED_BY
Направи сам