filmatoplo написа:Снощи месих 5 кила кайма 50/50 телешко и свинско сложих доста подправки -сол по 19 гр на кило , 2 супени л захар,кимион 5 гр,бахар 5 гр,индийко орехче , чубрица , кардамон,, черен пипер,коряндър , и червен пипер . Направих тест от каймата с 2 Странжанки (при вас Принцеси) -не съм опитвал такъв вкус до сега .Довечера ще ги пълня с ръчната машинка с фуния в свински черва -пак същите , дано побелеят пак .Жената вика-Ако ги развалиш с тези подправки , ще те хвърля навънка .Стискайте палци .Приядоха ми се вече , ама трябва да почакам 2 месеца , е заслужава си чакането , до нови срещи тогава .Не пречи до тогава да си разменяме рецепти за суджуците .
Съвети за начинаещи готвачи.
filmatoplo
- майстор
242 мнения в "Въпрос за суджук, луканка"
boltik
- специалист
- Мнения: 912
Здравейте,една рецепта за суджук и наденица от Китай
На кило кайма се добавя:24-26гр.сол,4гр.черен пипер,2гр.кимион,една щипка селитра или захар и чубрица на вкус.Така приготвеното месо стои в съд на хладно място поне 24 часа,като се примесва.Един метър телешко черво,побира кило кайма.Суджукът е по-вкусен,ако е накълцано месото.От пилешки воденички също съм виждал?????
За кюфтета(пържени)още се добавя:яйца,лук,галета,кисело мляко,магданоз и целина.
Кървавица
бял дроб,чер дроб,сърце,шарено кърваво месо от главите,бузите или ребрата.Наразано на дребно,още чубрица,цол,бахар,чер пипер,лук и ориз.Пълни се в дебелите черва на прасето,като се пълнят на половина поради разширяването на ориза.Затиска се,да не изплува.Вари се на бавен огън.
На кило кайма се добавя:24-26гр.сол,4гр.черен пипер,2гр.кимион,една щипка селитра или захар и чубрица на вкус.Така приготвеното месо стои в съд на хладно място поне 24 часа,като се примесва.Един метър телешко черво,побира кило кайма.Суджукът е по-вкусен,ако е накълцано месото.От пилешки воденички също съм виждал?????
За кюфтета(пържени)още се добавя:яйца,лук,галета,кисело мляко,магданоз и целина.
Кървавица
бял дроб,чер дроб,сърце,шарено кърваво месо от главите,бузите или ребрата.Наразано на дребно,още чубрица,цол,бахар,чер пипер,лук и ориз.Пълни се в дебелите черва на прасето,като се пълнят на половина поради разширяването на ориза.Затиска се,да не изплува.Вари се на бавен огън.
Миленица
- специалист
- Мнения: 64
Стефко написа:А каква е разликата между кървавица и бахур? Иначе рецепти има всякакви. Характерни са за всеки район, и с характерния си вкус. Общо правило няма, според мен. Въпрос на вкус.В регионите, в които се слагат не само белият, черният дроб и месото, а и кръвта, се нарича кървавица. А в регионите, в които се използват също белият, черният дроб и месо, но предварително се сваряват, за да се обезпенят (т.е. да се отстрани кръвта) се нарича бахур.
Разбира се, това делене е много общо - за различните региони има разлика и за кървавицата, и за бахура.
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17830
След 15 дена ще правя моите .
bivolan
- напреднал
- Мнения: 44
Банда, тая година май избързах с пастърмите нещо.Видях,че стана студено за една седмица и лакомията ме натисна и взех,че подготвих месото и сега дойде време за сушене обаче пък стана пак топло навън.Някой пробвал ли е в хладилника и изобщо под колко градуса е безопасно да се суши навън,че досега толкова рано не съм я правил.Четох,че ставало в хладилник, но евентуално се слагал и плик с ориз да обирал влагата
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17830
Спешно- рецепта за Бахур , че утре в 7, 00 .Пък аз ще ви кажа какво е Пернишко Суши -печена домашна луканка увита в листо от кисело зеле и нарязана на колелца .
a_anastassov
- специалист
- Мнения: 243
bivolan написа:Четох,че ставало в хладилник, но евентуално се слагал и плик с ориз да обирал влагатаМожеш да сушиш месо в хладилник. Не е необходимо да слагаш плик с ориз. В хладилника влажността на въздуха е много ниска. Изпарената вода от месото се натрупва на камерата (изпарителя). Пробвано е дори през лятото - резултата е отличен, но времето за сушене е по-дълго поради липса на вятър.
Тема "Въпрос за суджук, луканка" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!