По идея на lоv реших да потърся из нет-а малко кулинарни рецепти за този прекрасен уред, направен от вторични суровини дет се вика
Та значи рецептите са подобни на тези приготвени на сач.
Тук може да се включи и Стефко/надали ще подмине темата/,
оказва се, че за сега той притежава най-стария.....,,стефандър"
Ааааа, ето и рецептата:
Агнешка/шилешка/ валандар-кавърма
Продукти:
2кг обезкостено шилешко месо/агнешко/
1кг. кромид лук
3 средно големи моркова
4-5 чушки сиврия/ако няма-каквито има
4-5 скилидки чесън или 5-6 стръка пресен
1 голяма консерва домати - белени или не - според вкуса...
1 връзка пресен магданоз
Подправки
риган - 1 с.л.
целина-1/2 с.л.
кимион - 1 ч.л.
карамфил - 2-3 парченца
1/4 ч.л канела / по желание
с.л. червн пипер - сладък и 1-2 дафинови листа
1 к.ч.зехтин /олио/
1 пакетче масло - около 100-125гр.
2ч.л.сол
2ч.л.захар
1с.л. червен пипер
Приготвяне:
Загряваме половината от зехтина/олиото/ и с.л. масло.
Когато започнат леекичко да пушат-слагаме месото,нарязано на парченца около2Х2см.
Бъркаме непрекъснато,докато парченцата месо не хванат златиста коричка.
Вадим ги с решетъчна лъжица и слагаме в същата мазнина чушките,след 2-3 минути и морковите,
бъркаме постоянно,защото все още огънят е силен/гледайте да не пуши мазнината/
Намаляваме огъня,добавяме лука и останалата мазнина, чесъна и запържваме.
Като омекне,слагаме червения пипер и разбъркваме,2-3 мин. и добавяме и доматите/намачкани/,
леко запържваме и доматите и връщаме месото.
Сипваме 3-4 чаши вода/трябва да покрие продуктите/.
Посоляваме,добавяме захарта(тя се слага,за да убие киселият вкус на доматите,
после няма да я усетите)Намаляваме огъня до толкова,че само да къкри,
изчакваме около 10-15 мин. и добавяме СУХИТЕ подправки.
Когато водата намалее на половина - слагаме 3-4 счукани скилидки чесън.
Разбъркваме от време на време и чакаме водата да изври.
Поръсваме със ситно нарязан магданоз,сервираме и ... наздраве
Лично аз не съм я пробвал, но при първи удобен случай......
Та значи рецептите са подобни на тези приготвени на сач.
Тук може да се включи и Стефко/надали ще подмине темата/,
оказва се, че за сега той притежава най-стария.....,,стефандър"
Ааааа, ето и рецептата:
Агнешка/шилешка/ валандар-кавърма
Продукти:
2кг обезкостено шилешко месо/агнешко/
1кг. кромид лук
3 средно големи моркова
4-5 чушки сиврия/ако няма-каквито има
4-5 скилидки чесън или 5-6 стръка пресен
1 голяма консерва домати - белени или не - според вкуса...
1 връзка пресен магданоз
Подправки
риган - 1 с.л.
целина-1/2 с.л.
кимион - 1 ч.л.
карамфил - 2-3 парченца
1/4 ч.л канела / по желание
с.л. червн пипер - сладък и 1-2 дафинови листа
1 к.ч.зехтин /олио/
1 пакетче масло - около 100-125гр.
2ч.л.сол
2ч.л.захар
1с.л. червен пипер
Приготвяне:
Загряваме половината от зехтина/олиото/ и с.л. масло.
Когато започнат леекичко да пушат-слагаме месото,нарязано на парченца около2Х2см.
Бъркаме непрекъснато,докато парченцата месо не хванат златиста коричка.
Вадим ги с решетъчна лъжица и слагаме в същата мазнина чушките,след 2-3 минути и морковите,
бъркаме постоянно,защото все още огънят е силен/гледайте да не пуши мазнината/
Намаляваме огъня,добавяме лука и останалата мазнина, чесъна и запържваме.
Като омекне,слагаме червения пипер и разбъркваме,2-3 мин. и добавяме и доматите/намачкани/,
леко запържваме и доматите и връщаме месото.
Сипваме 3-4 чаши вода/трябва да покрие продуктите/.
Посоляваме,добавяме захарта(тя се слага,за да убие киселият вкус на доматите,
после няма да я усетите)Намаляваме огъня до толкова,че само да къкри,
изчакваме около 10-15 мин. и добавяме СУХИТЕ подправки.
Когато водата намалее на половина - слагаме 3-4 счукани скилидки чесън.
Разбъркваме от време на време и чакаме водата да изври.
Поръсваме със ситно нарязан магданоз,сервираме и ... наздраве
Лично аз не съм я пробвал, но при първи удобен случай......