Съвети за начинаещи готвачи.
hygro - майстор
Точен ориентир няма. Водещия прибор е термометъра, поставен на върха на купола. По него отчиташ фракцията, която започва да тече. Докато не покаже 78°C отделяш първак.
Стефан написа:
Подгрявам казана на температура малко по-висока от нормалната.
Неправилно е. До около 60°C можеш да загряваш бързо, но след това трябва да се пипа нежно. Тъй като спиртно водните смеси при различна температура на парите имат различно равновесно съотношение на парите, бързото загряването на пращината до 78°C изобщо не е гаранция, че в нея вече няма метанол. Бързият огън в началото интензивно изпарява метанола, но и етанол и размива границата между първака и ракията. Колкото по-бавно се вари, толкова по-остро могат да се отделят фракциите. За това допринася и камбановидния купол на казана, който кондензирайки част от парите играе ролята на дефлегматор. Е, не прекалено бавно, щото тогава пък настъпват други ефекти...
Стефан написа:
След тръгването на първака, първия половин литър го изхвърлям
За 50-литров казан, това е нормално количество. Първака излиза средно около 1% от пращината, ако се вари в обикновен казан.
Стефан написа:
Но въпроса ми беше основно за начини за отделяне на метиловия алкохол.
Единственият достъпен начин е фракционната дестилация. Метиловия алкохол остава в първака. Ако искаш да става точно, сложи термометър.

Тема "Ракия от ечемик или царевица" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: