alsted написа: Затова споменах неутрализиране с хидратна вар. Дървесната пепел не придава ли киселинен характер?Дървесна пепел - съдържа калциев карбонат
Хидратна вар - калциева основа, за която говореше
И двете са силно алкални.
alsted написа: Затова споменах неутрализиране с хидратна вар. Дървесната пепел не придава ли киселинен характер?Дървесна пепел - съдържа калциев карбонат
iivanov написа:Alsted, не отричам торенето с оборска тор, напротив.Но се тори с добре огоряла тор.Единствения негатив са семената на плевели.А целта на сламата/пресен тор е затопляне на парника .Дядо ми е отгледал майка ми и вуйчо ми с парници.След сезона изхвърляше пръста на 50-70 см, полагаше слой прясна оборска тор и отгоре пръст.Нещо не схващам Хем казваш, че трябва да е огоряла, т.е. да преминал процеса на ферментация, който практически се използва за отопление, хем накрая казваш, че слагал слой прясна оборска тор. Къде е изхвърлял въпросната пръст - някъде си и така всяка година? И защо слоя пръст - самата прясна, гниеща тор е под тази пръст, а тя си е само пръст, служеща като буфер. Най-горния посадъчен слой трябва да е торф, но това е друга тема. Всъщност за какъв парник говорим - топъл или полутопъл?
alsted написа:Ако не е заяждане, какво точно не схващаш? Огоряла тор за торене и прясна за отопление.Патогени ще има, докато има кльопачка и убежище, т.е растителни остатъци. А парниците са си хамалогия, аз затова не се хващам.iivanov написа:Alsted, не отричам торенето с оборска тор, напротив.Но се тори с добре огоряла тор.Единствения негатив са семената на плевели.А целта на сламата/пресен тор е затопляне на парника .Дядо ми е отгледал майка ми и вуйчо ми с парници.След сезона изхвърляше пръста на 50-70 см, полагаше слой прясна оборска тор и отгоре пръст.Нещо не схващам
ArturDent написа:За питащия за стърготините - ето три теми по-нагоре, какво можеш да направиш.цитат; Мицелът за кладница на дюбели е предназначен за отглеждане на гъбата кладница в домашни условия, на открито в градината върху пънчета (от топола, дъб, бук, липа, акация, слива, ябълка).
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... ad#p547268
Таман миналата седмица изхвърлих около един кубик, да са е...а в тъпата кратуна, че не съм го прочел по-рано.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: