• 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 86
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kuger - майстор
hidrazin написа:
Елементарно е. Докато не го почнеш изглежда сложно.
А това с кранчетата на водовземките - кранче за всеки ред или кранче за всяка отделна култура?
Щото ако е за всеки ред си е прахосничество.
Пък и програматор само за един канал... Оправдано е само донякъде - ако си живееш там и нямаш друга работа.
Просто да си губиш времето да ги мислиш, пускаш, спираш...
Аз толкова време за прахосване нямам. Отделям веднъж 10-15 минути за програматора и чак на края на сезона пак го мисля че трябва да го спирам.
:partyman:
Кранче за всеки ред. Иначе трябваше да правя линии за всяка култура, което ми се видя по-сложно. Пък и всяка година правя сеитбообръщение, щеше още по-сложно да стане.
Сега си ги настройвам в началото на поливния сезон, "кой, колко му се пие", програматора на всеки 3 дена, по 2,5 часа, после не ги мисля. Налягането,дебита е от крана на чешмата, това е.Следях само валежите, че нямах датчик за дъжд. Датчика е "бесен" :-D , ваничка на лостова система, в другия край на лоста противотежест и микропревключвател, но херметичен, краден /взет/ от австрийска електрозадвижка.
Сега си липсвам по десетина дена, и не ми пука, краставиците не са "вталени" кога няма вода за тях :-D

Понеже миналата есен прибирах тръбите, ги нарязах, сега купих съединители и пак съм в играта. Па и стана по-пригодна инсталацията, много по-раздвижена.
kuger - майстор
miroki написа:
При мен, като споменах на баща ми (на 70 г.), че ще затваря 18 кранчета на пипера и чушките, каза по-добре да преместя маркуча.
За това ги направих на 5 групи всяка с кран. Поради което отпадна дебела тръба и водовземка. А се разкланят 5 маркуча 16 ки. И на всяка по горе долу 6 лентови по 10 м.
Кранчета не пипам през сезона, веднаж настроени, остават така до края.
Сори, но не мога да добавя цитат към предишния си пост, за това пиша пак.
hidrazin - майстор
Въобще не е сложно да отделиш културите. Като гледам и ти обработваш не голяма площ.
Просто след дадено кранче си пускаш тръба 16мм с разклонения за всеки ред.
А датчиците за дъжд дето са по 50-60-70 и нагоре лева са елементарни.
Вътре има една ос на която са нанизани доста шайби от естествена кожа и се притискат отгоре с пружинка на оста.
Като поемат вода се раздуват и си увеличават дебелината.
Това задействува един лост дето натиска един микро превключвател или май изместваше магнит управляващ рид ампула.
Изсъхването става бавно и е съпоставимо с изсъхването на почвата.
Мисля че мога да ти изровя цялото описание.
При мен няма особена нужда от датчик. Може да вали и едновременно с това да се полива.
След 1-2 часа пак може да си копаш без да се накаляш. :-D
kuger - майстор
hidrazin написа:
Въобще не е сложно да отделиш културите. Като гледам и ти обработваш не голяма площ.
Просто след дадено кранче си пускаш тръба 16мм с разклонения за всеки ред.
А датчиците за дъжд дето са по 50-60-70 и нагоре лева са елементарни.
Вътре има една ос на която са нанизани доста шайби от естествена кожа и се притискат отгоре с пружинка на оста.
Като поемат вода се раздуват и си увеличават дебелината.
Това задействува един лост дето натиска един микро превключвател или май изместваше магнит управляващ рид ампула.
Изсъхването става бавно и е съпоставимо с изсъхването на почвата.
Мисля че мога да ти изровя цялото описание.
При мен няма особена нужда от датчик. Може да вали и едновременно с това да се полива.
След 1-2 часа пак може да си копаш без да се накаляш. :-D
Свърши вече, на ново да правя :? . Сега ми се мотат тръби в краката, представям си какво ще е още да
тегля.
Ако ти е под ръка схема на такъв датчик, няма да откажа помощ. Аз, бързо схващам, само трябва да ми се обяснява повече :-D , затуй писах схема.
hidrazin - майстор
Прикачен файл:
Сензор за дъжд.jpg
Изображение

Разликата между първия и втория е че този долния е Wireless - има електроника за предаване на състоянието му.
Височината на сензора е към 6-7 сантиметра. Пълно описание тук:
http://www.google.com/patents/US6570109
Ако има нещо дето не е ясно мога обясня по-подробно.
miroki - майстор
kuger написа:
Кранче за всеки ред. Иначе трябваше да правя линии за всяка култура, което ми се видя по-сложно. Пък и всяка година правя сеитбообръщение, щеше още по-сложно да стане.
При мен линиите се получиха от самосебе си. На едната страна на пътеката сеем ред успореден на пътеката. Така или иначе и него трябва да поливам, за това през него ще минават 2 капкови, които се разкланят за 6 реда. За далечните редове. В двете посоки разклоненията почват веднага. Само за по-крайните редове има около 3-4 м. маркуч до първо разклонение.
За редовете 16 ката е нарязана на всеки ред, та може и да се прибира и да се ползва догодина, където и да е.
А ф16 е 22 лв 50 метра. И един ми стига за двора. А аз го имах.
Иначе трябва да се опъват линии от ф32 което е вече много скъпо. Заради фитингите. Дори имам ф40 в къщи и не ползвах поради тази причина. Иначе за една линия и водовземнки с кранчета щеше да е перфектен. Но не щем много кранчета.

Ще имам една друга група за едни дюзи въртележки, но ще е извън филтъра и регулатора, понеже ми спънаха много дебита и няма да стигне вода за тях. Та те ще се монтират съвсем отделно.

За информация само, някой ако реши да ползва.
Това разклонение пуска по около 33л/м от 4 те кранчета заедно.
Изображение
kuger - майстор
Голямо Благодарско!!
Схванах от първия път :-D . Обаче ще трябва експериментално да определя хода на сборката шайби от сухо към мокро, и тая "бързата" шайба няма да е само една. Само не знам, кога ще се хвана да го правя. След Гугълския превод май ще проговоря така, както циганин говори български :-D
hidrazin, далече си ми, иначе бих разделил бутилка водка на маса с теб!
miroki написа:
kuger написа:
При мен линиите се получиха от самосебе си. На едната страна на пътеката сеем ред успореден на пътеката. Така или иначе и него трябва да поливам, за това през него ще минават 2 капкови, които се разкланят за 6 реда. За далечните редове. В двете посоки разклоненията почват веднага. Само за по-крайните редове има около 3-4 м. маркуч до първо разклонение.
За редовете 16 ката е нарязана на всеки ред, та може и да се прибира и да се ползва догодина, където и да е.
А ф16 е 22 лв 50 метра. И един ми стига за двора. А аз го имах.
Иначе трябва да се опъват линии от ф32 което е вече много скъпо. Заради фитингите. Дори имам ф40 в къщи и не ползвах поради тази причина. Иначе за една линия и водовземнки с кранчета щеше да е перфектен. Но не щем много кранчета.

Ще имам една друга група за едни дюзи въртележки, но ще е извън филтъра и регулатора, понеже ми спънаха много дебита и няма да стигне вода за тях. Та те ще се монтират съвсем отделно.

За информация само, някой ако реши да ползва.
Това разклонение пуска по около 33л/м от 4 те кранчета заедно.
Изображение
Аз не използвам система от бързи връзки както е при теб, различни са системите ни. Това, разбира се няма значение, майката му е да върши работа.
Stefan_62 - майстор
Ето една опростена систем за капково напояване, която вече 5г. работи безотказно и качествено. Не мога да разбера защо си усложнявате нещата с разни скъпи елементи и сложни изпълнения, като самото изграждае е толкова просто, елементарно и евтино. Всичките материали ми струват около 40лв. /без цистерните/, като само всяка година подменям маркучите с капкоотделителите /които са през 10см./ и това е допълнително 20лв.на година. Цистерните са по 1000л. вдигнати на 80 см. от земята на палети /както се вижда/, като дясната захранва оранжерията, а лявата външната площ /погледнато отпред/, и се изпразват до дъно. С една пълна цистерна правя от 3 до 4 поливки взависимост от времето.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
miroki - майстор
Моят най-голям бидон е 150 литра. А той няма да ми стигне до никъде. За това правя системата такава, че да не купувам бидони.
Което ще рече, че ми трябват, регулатор налягане и филтър, плюс 5 кранчета. Щяха да са повече но остана вода за 5 само.
И понеже искам да се регулират всички кранчета от едно място за това правя тази гимнастика с разклоняването.
Която всъщност не оскъпява. Този разклонител който показах струва 10 лева. И може да се замести с 50см тръба ф30 и 4 (може и повече) водовземки с кран. + Бърза връзка и тапа. Което пак е около 10 лв, но ще може да се сложат повече разклонения от 4.
Поръчах 42 тройника и 42 прехода което е 20 лв.
Ако поръчам 42 кранчета водовземки е 50 лв.
Така, че не е по-скъпо.
themask - специалист
А бидон от 1м3 можеш да си вземеш за 50-60 лева...
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 86

Тема "Въпроси за изграждане на капково напояване за градина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: