trichko.bg

НаправиСам.bg

Майстори сам с форума на НаправиСам.bg
Бигор-ИН Метални Керемиди и Улуци   Конструктори ЛЕГО на уникални цени   Сублимация.BG   LED осветление   
Дата и час: Чет Окт 23, 2014 4:51 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 03, 2013 9:51 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Нед Ное 11, 2012 4:00 pm
Мнения: 149
Местоположение: София
Боднах началото на лятото десетина стъбла от (ужким диви) сладки картофи, дадени ми от една съседка. Питанката ми е по какво се познава, че са готови да се вадят? Вече стъблата им гонят 2 метра, но не пак не мога да преценя дали е време да ги изкопая. Благодаря! :partyman:

_________________
Skoda Club Bulgaria


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 09, 2013 4:16 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Вто Мар 22, 2011 6:15 am
Мнения: 370
Местоположение: София
:lol:
Сладките картофи или Бататите на корен представляват храстче с височина 18-20 см,
клубеноплодни растения от род Ипомея на семейства Лиани.
Това, което са ти насадили, представлява земна яълка, земна круша, йерълма, йерусалимски артишок, топинамбур,
и е от рода на Слънчогледовите. Стъблата достигат до 3 метра с красив цвят като слънчоглед.
Клубените се вадят след като стъблата изсъхнат.
Употребявам го, рядко, като картофи, но вкусът поради високо съдържание на инулин е малко по-особен.
Не подлежи на съхранение като картофите - вади се потребното количество.
Добавя се в киселото зеле, доста подобрява армеята.
По света се счита по ценност наравно с бататите и картофите.
Изобщо е голям бурен - трудно се изкоренява, но също е и доста красив като цвете.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 09, 2013 6:22 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Нед Яну 10, 2010 12:49 pm
Мнения: 382
Местоположение: Бургас.
profy написа:
Това, което са ти насадили, представлява земна яълка, земна круша, йерълма, йерусалимски артишок, топинамбур,
- известно още като гулия...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 09, 2013 9:18 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Чет Окт 15, 2009 9:32 am
Мнения: 942
Местоположение: Казанлък
Шалган, влашка гулия. Вади се на пролет.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 09, 2013 10:22 pm 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Нед Ное 11, 2012 4:00 pm
Мнения: 149
Местоположение: София
Ясно, благодаря! Явно не е това, което съм разбрал. Като увехнат стъблата, ще ги копна и ще споделя какво точно е излязло. :mrgreen:

_________________
Skoda Club Bulgaria


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 11, 2013 12:20 am 
Offline
специалист

Регистриран на: Чет Окт 15, 2009 9:32 am
Мнения: 942
Местоположение: Казанлък
Много са вкусни, но трудно се белят заради формата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 11, 2013 5:40 am 
Offline
специалист

Регистриран на: Пет Фев 15, 2013 2:19 pm
Мнения: 856
Местоположение: Кубрат
Ако е току що извадена, гулията се чисти лесно на течаща вода с твърда четка..
Кофти е бързото овяхване, дори в хладилник, за 2-3 дни омеква и едно,че трудно е чисти,а и не е същия вкуса...
Иначе е добро мезе за някоя върла ракия...

_________________
skype ilcho.iliev


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 11, 2013 7:34 am 
Offline
майстор

Регистриран на: Съб Фев 18, 2012 1:22 pm
Мнения: 1295
Освен към зелето, става и на туршия.

_________________
"...с правописа под вежди се гледаме строго
и боря се с него, доколкото мога."


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 11, 2013 9:50 am 
Offline
специалист
Аватар

Регистриран на: Нед Ное 11, 2012 4:00 pm
Мнения: 149
Местоположение: София
iivanov написа:
Освен към зелето, става и на туршия.


А рецепта може ли, че ми стана интересно? :?

_________________
Skoda Club Bulgaria


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 11, 2013 10:53 am 
Offline
специалист

Регистриран на: Пет Фев 15, 2013 2:19 pm
Мнения: 856
Местоположение: Кубрат
Рецепта за какво?
Като втаса зелето или трушията, слагаш и почистени глави гулия, както става и с карфиол...
А рецепти за втасало зеле и трушия из форума има бол...

_________________
skype ilcho.iliev


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пон Дек 02, 2013 9:15 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Чет Окт 15, 2009 9:32 am
Мнения: 942
Местоположение: Казанлък
А сега за истинските сладки картофи.Отглеждат ли се в БГ и къде може да се намери разсад?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: Нед Яну 05, 2014 6:00 pm 
Offline
специалист

Регистриран на: Пет Дек 30, 2011 4:04 pm
Мнения: 51
Тука е описано отглеждането.Тази година ще се пробвам да си произведа малко разсад и да вида какво ще излезе.
Бататите - сладки картофи
Батати - сладки картофиБататите (Ipomaea Batatas), известни още като "сладки картофи", са сравнително слабо познати в нашата страна, но представляват интерес за личното стопанство. Те образуват клубени с големина от 200 г до няколко килограма и имат висока хранителна стойност - съдържат от 24 до 28 % захари. Вкусът им е като на бялата тиква и кестена. Консумират се печени, варени или пържени. Стъблата на растенията са стелещи се и крехки. Пресни, изсушени или силажирани, те са подходящи за фураж.

Поради високите им изисквания към температурата на почвата и въздуха бататите виреят само в някои полски райони, и то предимно край реките. За тях трябва да се подбират богати наносни, глинестопесъчливи почви. Подходящи предшественици са фъстъци, фасул, дини, пъпеши.

Растението се размножава вегетативно, но при нашите климатични условия предварително се произвежда разсад. За целта се избират здрави клубени с тегло над 200 грама. Рътенето им се извършва в топли парници или топли лехи, защитени с двоен полиетиленов тунел. В началото на месец март клубените, предварително обеззаразени с фундазол 0,1%, се нареждат върху слой от 8-10 см чист речен пясък, без да се допират един до друг. Покриват се с 4-5 см от същия пясък и се поливат обилно. Оптималната температура за развитието на вегетативните пъпки е 20-30°С. След 2-3 седмици се формират кълнове с нежни коренчета, които се отделят от майчините растения и се пикират на 5/5 см 6 парници или лехи, покрити с полиетилен. За да се произведе разсад за 1 декар насаждение, са необходими 30 кг клубени. Възможно е разсадът да не се пикира и младите растения да се отделят от клубените в деня на засаждането. В този случай рътенето започва 20-30 дни по-късно, като издънките задължително се посипват с влажен пясък, за да се ускори развитието им. Разсадът е готов, когато достигне височина 15-20 см и 4-5 листа. Трябва да се знае, че при този вариант добивите са много по-малки.

При отглеждане на батати подготовката на почвата е от съществено значение. През есента площта се изорава на дълбочина 20-25 см, а през пролетта се обработва така, че в момента преди засаждането да бъде в градинско състояние.

Бататите се нуждаят от много и разнообразни хранителни вещества. Особено чувствителни са към калиевите торове, поради което при подхранването им те трябва да преобладават. Най-подходящото съотношение между азота, фосфора и калия е 1:2:3, или 40-50 кг/дка амониева селитра, 60-70 кг/дка двоен суперфосфат и 80-100 кг/дка калиев сулфат. Оптимален ефект от торенето се получава, когато посочените количества се внасят на три пъти преди последната пролетна обработка - фосфорни и калиеви торове; непосредствено преди засаждането в браздите -азотни, фосфорни и калиеви, и в началото на юни за подхранване - азотни и калиеви. Положително влияние върху величината на добива има разложеният оборски тор - 3-4 т/дка се внасят преди последната пролетна обработка.

За нашите климатични условия най-подходящият срок за засаждането на батати е около 15 май. За целта площта се набраздява на разстояние 85-90 см. Разсадът се поставя малко над дъното на браздите, на разстояние 35-40 см, и се полива гравитачно с умерено количество вода. След прихващане на растенията борбата срещу плевелите е първостепенна задача. За целта се извършват 2-3 окопавания през периода май-юни, но не по-късно, защото растенията се развиват много бързо и покриват цялата почвена повърхност. Въпреки че бататите не са особено взискателни към почвената влага поради дългия им вегетационен период, добре е да се полеят 3-4 пъти след засаждането през интервал 15-20 дни.

Клубените се прибират през октомври - преди падането на сланите, като предварително се изрязва надземната маса на растенията. Най-подходящият момент е, когато листата започнат леко да пожълтяват, а самите клубени при разрязване не почерняват и засъхват бързо. Това показва, че те са узрели, за разлика от зелените, при които от разреза изтича млечнобяла течност.

Средният добив от сортовете батати, които се отглеждат у нас китайските Шен Ли 100 и № 169 и българският № 9, е 3-4 т/дка. След изваждането, почистването и сортирането клубените се подготвят за съхранение, като 15-20 дни се просушават при температура около 25°С. Прибират се в помещения, не по-топли от 8-10°С и с влажност на въздуха около 75%. По този начин продукцията може да се запази в отлично състояние до 5 месеца.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
POWERED_BY
Направи сам