Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Йордан - специалист
Сварих ябълки във варел който е поцинкован,старите варели,но при варенето част от поцинкованото на варела в по долната част се изчисти до метал,значи според мен цинка се е отделил във варела.От ябълките мисля да правя ракия,да слагам ли захар или да изхвърля материала-дали е вреден отделилия се цинк и ще окаже ли влияние при преваряването в ракия на материала.Предварително благодаря на компетентните отговори.
КИМИ - специалист
А защо си варил ябълките?
:?

Поцинкованото покритие на цял варел е доста... пиши го фира.
По принцип технологията е следната:
Смачкваш(начукваш, смилаш) ябълките. Добавя се 200-300грама хлебна мая на 100кг. ябълки.
Изцеждаш от сока и премерваш захарността- трябва да е 12-15%.
Ако е по-ниска захарността се добвя захар- 1 кг вдига захарността с 1% на 100кг..
Добавянето на вода на 100кг. смлени ябълки: 100л. хладка вода+18кг. захар +захар за да се догони захарния %.. Съда плътно затворен. Дрождите са анаеробни и нямат нужда от кислород. Бидона се отваря и бърка сутрин и вечер всеки ден.
Ако температурата е 15-25 градуса, до 2 седмици материала трябва да е готов за варене, вари се само прецеден сок, задължително второ преваряване.
Krass - майстор
Чудесна рецепта за оцет. Само маята не разбрах за какво е. Козунаци ли ще правиш, или нещо друго тестяно. Ябълките имат захарност около 10%. От тук нататък трябва да гониш 18-20%. 100л.вода и 18кг. захар правят 15%. Автора да влезе в http://www.rakiyata.com/ и да почете.
КИМИ - специалист
:-D Оцет за 15 дена не става. Мая може и да не добавяш, ако ти се чака 1 седмица повече- но проблем.
По този начин правих материал за ябълкова ракия миналата година
и резултата беше успешен, догоних 15% захарност и всичко беше ОК,
ябълково вино, разбира се се прави по друг начин,
начини много- колкото са ракиджиите, който учи ще се научи. :-D :-D :-D
hidrazin - майстор
Там става въпрос за пари на метали и техните окиси. При варенето на ракията цинковите соли не би трябвали да преминат в дестилата.
:partyman:
Чираче - майстор
Не знам дали цинка преминава в дестилата, но аз лично не бих варил ракия в среда от цинк. Само от мед, или неръждавейка/която не се лови на магнит/. Също така не правя ракия от ябълки, или други плодове, които дават голямо количество метилов алкохол. Ябълките са полезни в сурово състояние заради пектина, който се съдържа в тях. Против сърдечни проблеми, инфаркти и инсулти.
КИМИ - специалист
Чираче написа:
... Също така не правя ракия от ябълки, или други плодове, които дават голямо количество метилов алкохол. ..
За метиловия алкохол си прав, затова задължително втора преварка и отделяне и изхвърляне на 1.5-2% от обема на казана първак при всяко варене.
Помнете, че метила в първака е силно токсична отрова и не става и за разтривки, защото прониква и през кожата- най-добре- директно в огъня.
iivanov - майстор
Чираче написа:
Само от мед...
Що? Медните соли да не са по-малко отровни? А ябълките ги ползвам само за основа. Захар му е майката.И повечко чакане.

Тема "Цинка вреден ли е за материала за ракия?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: