Сварих ябълки във варел който е поцинкован,старите варели,но при варенето част от поцинкованото на варела в по долната част се изчисти до метал,значи според мен цинка се е отделил във варела.От ябълките мисля да правя ракия,да слагам ли захар или да изхвърля материала-дали е вреден отделилия се цинк и ще окаже ли влияние при преваряването в ракия на материала.Предварително благодаря на компетентните отговори.
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Йордан
- специалист
27 мнения в "Цинка вреден ли е за материала за ракия?"
КИМИ
- специалист
- Мнения: 538
А защо си варил ябълките?
Поцинкованото покритие на цял варел е доста... пиши го фира.
По принцип технологията е следната:
Смачкваш(начукваш, смилаш) ябълките. Добавя се 200-300грама хлебна мая на 100кг. ябълки.
Изцеждаш от сока и премерваш захарността- трябва да е 12-15%.
Ако е по-ниска захарността се добвя захар- 1 кг вдига захарността с 1% на 100кг..
Добавянето на вода на 100кг. смлени ябълки: 100л. хладка вода+18кг. захар +захар за да се догони захарния %.. Съда плътно затворен. Дрождите са анаеробни и нямат нужда от кислород. Бидона се отваря и бърка сутрин и вечер всеки ден.
Ако температурата е 15-25 градуса, до 2 седмици материала трябва да е готов за варене, вари се само прецеден сок, задължително второ преваряване.
Поцинкованото покритие на цял варел е доста... пиши го фира.
По принцип технологията е следната:
Смачкваш(начукваш, смилаш) ябълките. Добавя се 200-300грама хлебна мая на 100кг. ябълки.
Изцеждаш от сока и премерваш захарността- трябва да е 12-15%.
Ако е по-ниска захарността се добвя захар- 1 кг вдига захарността с 1% на 100кг..
Добавянето на вода на 100кг. смлени ябълки: 100л. хладка вода+18кг. захар +захар за да се догони захарния %.. Съда плътно затворен. Дрождите са анаеробни и нямат нужда от кислород. Бидона се отваря и бърка сутрин и вечер всеки ден.
Ако температурата е 15-25 градуса, до 2 седмици материала трябва да е готов за варене, вари се само прецеден сок, задължително второ преваряване.
Krass
- майстор
- Мнения: 1661
Чудесна рецепта за оцет. Само маята не разбрах за какво е. Козунаци ли ще правиш, или нещо друго тестяно. Ябълките имат захарност около 10%. От тук нататък трябва да гониш 18-20%. 100л.вода и 18кг. захар правят 15%. Автора да влезе в http://www.rakiyata.com/ и да почете.
КИМИ
- специалист
- Мнения: 538
Оцет за 15 дена не става. Мая може и да не добавяш, ако ти се чака 1 седмица повече- но проблем.
По този начин правих материал за ябълкова ракия миналата година
и резултата беше успешен, догоних 15% захарност и всичко беше ОК,
ябълково вино, разбира се се прави по друг начин,
начини много- колкото са ракиджиите, който учи ще се научи.
По този начин правих материал за ябълкова ракия миналата година
и резултата беше успешен, догоних 15% захарност и всичко беше ОК,
ябълково вино, разбира се се прави по друг начин,
начини много- колкото са ракиджиите, който учи ще се научи.
agj
- майстор
- Мнения: 1970
Ей тук пише за цинка: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Zinc_shakes#undefined
Чираче
- майстор
- Мнения: 3488
Не знам дали цинка преминава в дестилата, но аз лично не бих варил ракия в среда от цинк. Само от мед, или неръждавейка/която не се лови на магнит/. Също така не правя ракия от ябълки, или други плодове, които дават голямо количество метилов алкохол. Ябълките са полезни в сурово състояние заради пектина, който се съдържа в тях. Против сърдечни проблеми, инфаркти и инсулти.
КИМИ
- специалист
- Мнения: 538
Чираче написа:... Също така не правя ракия от ябълки, или други плодове, които дават голямо количество метилов алкохол. ..За метиловия алкохол си прав, затова задължително втора преварка и отделяне и изхвърляне на 1.5-2% от обема на казана първак при всяко варене.
Помнете, че метила в първака е силно токсична отрова и не става и за разтривки, защото прониква и през кожата- най-добре- директно в огъня.
Тема "Цинка вреден ли е за материала за ракия?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!