• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 20
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
stan73 - майстор
Изглежда ми удобен за тези цели...
stan73 - майстор
В този клип един руснак показва как може да се направи добър сгъваем нож в домашни условия (бива си го, на мнение съм обаче, че ако човек реши да го прави може да мине и малко по-евтини и не толкова труднодостъпни материали (все-пак не всеки има достъп до Титан...)).
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... iD2Cf8ammA
mitko64 - майстор
Stan, докъде стигна с проекта мачете? Сега резнах листа от гатер и мисля и аз да се пробвам през свободното време. Малко е тънък(2,4мм) та ме притеснява да не се гъне в ръцете, но ще се пробвам, даже ще остане и парче за мотика. Дай, ако е възможно някакви размери- дължина, ширина на класическите образци!
crez - майстор
shotik написа:
Stan73,хареса ми идеята ти ,вероятно ще опитам и аз с някакъв счупен ключ
Тошко, ето ти няколко идеиhttp://savearmy.ru/nozh-iz-klyucha/ , но те трябва да се коват. Ето как http://www.youtube.com/watch?v=WM6IM0rPDoc. Успех. Аз правих от пила,но предварително се отвръща кова,обработвам, и след това пак закалявам, ето такаhttp://go.mail.ru/search_video?q=%D0%BD ... =665054957
stan73 - майстор
mitko64 написа:
Stan, докъде стигна с проекта мачете? Сега резнах листа от гатер и мисля и аз да се пробвам през свободното време. Малко е тънък(2,4мм) та ме притеснява да не се гъне в ръцете, но ще се пробвам, даже ще остане и парче за мотика. Дай, ако е възможно някакви размери- дължина, ширина на класическите образци!
Не съм се видял с време, за да го направя, но вече се снабдих с няколко шини и ги разцепих.
Най разпространени в нашата част на света (а и не само) са 16 и 18 инчови мачетета. Аз например имам само едно фабрично - Трамонтина (от високовъглеродна стомана), купих го много отдавна, опитва се да ръждясва, но не го оставям... Беше с калпава фабрична заточка и скос (въпреки, че и така вършеше работа горе/долу), но иначе стоманата, а явно и термообработката и са добри. След едночасова внимателна работа на лентовия шлайф, и после малко полиране на кожа - вече бръсне, а и ми помогна много в борбата с един храсталак, който беше оплел тук едни проводници. Та размерите му са следните: дължина на острието - 40 см, дължина на дръжката - 12,6 см. Ширина на острието в най-широката част - 5 см. (а това е в предната част, веднага след заоблеността), и постепенно се стеснява към дръжката до 3,9 см. Не мога да си намеря шублера, но дебелината на острието към гърбът е приблизително между 2,1 и 2,2мм. Не го прави по-дебело (в страните от които се счита, че е поизлязло препоръчват дебелината да е такава), а и препоръчвам ако искаш наистина да ти свърши работа в гъсталака, не го прави по-дълго, защото става прекалено тежко и неудобно за носене и управление, а и същинската работа с него ще изморява по-бързо. В крайна сметка ако имаш и по-сериозен преход в буша, всяко излишно грамче или неудобства ще е неприятно. Има разни хибриди които достигат до дебелини при гърба на острието и до 7 мм, но това са предимно северно американски изцепки.

Моето много прилича на това:
http://www.bulit2000.com/tramontina-ComArticle20440bg
mitko64 - майстор
Благодаря за информацията! 40 см., обаче ми се вижда късо(няма да има маса). Явно ще увелича мащаба.
Allan - специалист
здравейте на всички
нож от ключ е интересна идея

това моята първа сомоделка

Изображение

Изображение

не стана като за изложба но вкъщи върши работа.
stan73 - майстор
Ето малко японски красотички от Takeshi Saji:
http://www.feinewerkzeuge.de/saji-kochmesser.html
crez - майстор
profesionalist_wood написа:
Доколкото знам,че чугунените наковални са предназначени за коване на нажежено до червено желязо току що извадено от пещта
Наковалните се отливат само от стомана и то по специална. Чук от чугун, :? да е виждал някой? Чугуна е твърд,но много крехък.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 20

Тема "Самоделни ножове" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: