Ами не, не е добра. Добре е тръбата да е РЕХ. За икономия от 200-300лв не си струва да се прави компромис.
чет ное 28, 2019 6:37 amDvijoker написа: Здравейте група ,По скоро разкърти у детската през средата на подовото ако помниш как си го навил и го направи на два кръга и ще имаш топло...
Моля за спешен съвет от хора знаещи и наистина разбиращи от отоплителни инсталации. Имам 2 основни въпроса
1. Имам подово в целият апартамент 80 кв.м , хола 28 кв.м -2 кръга (по около 60-70 м, не си спомням точно) , спалня 13 кв.м- около 70 м., коридора с баните общо 1 кръг 16 кв.м около 80 метра и детска стая 16 кв.м - 1 кръг 113 метра тръба ! Тръбата Рехау 16*2. Котела Бош 14 КВ.
Като цяло нямам проблем с отопление в стаите освен детската стая, там температурата не мога да я докарам до температура на другите стаи (23 градуса) , с 1,5-2 градуса е по-низка ! И това бая се усеща.
Какво ли не съм пробвал вече, и допълнителна помпа съм сложил да продължава да върти топлата водата след като спре котела , и намалих дебита на всички кръгове освен на детската , там съм отворил максимално да подава, температура на котела сложих 45 градуса .
Целта на поста, да ми кажете дали има логика в идеята ми да изкопая и да го резна този кръг в детската на подаващата тръга и да сложа там един промеждутъчен радиатор под прозореца, колко глидера не знам още. Така си мисля, че по този начин ще отдава максимално топлина и по- бързо ще топли стаята, като ще сложа на котела 50 градуса температура на подаването. Важно е да спомена , че тези 113 метра не покриват целият под на детската , тези които са го правили , са оставили едни 2.5 кв.м празно под гардероба и това петно остава студено и сигурно много дърпа .
По този начин, с радиаторите е направил комшията от съседния апартамент във всички стаи, като при него кръговете са горе-долу равни и при него всичко е ОК и разхода на газта е направо смешен. И ако това е лоша идея, какво бихте посъветвали да се реши донякъде проблема?
2. Бойлера са ми сложили 150л. на Елдом с една серпентина , и сложиха температура да загрява БГВ 60 градуса , лятото газта съм плащал по 23-27 лв!!! което ми се вижда супер -много, при положение , че не готвим на газ и не харчим кой-знае колко вода, другите комшии готвят на газ + двуконтурен котел и не са плащали повече от 10 лв на месец ! Въпроса е следният дали ще се промени разхода на газта ако сваля темп. на БГВ-то до 45 градуса ? И ако да, как да се реши тогава проблема с възникване на легионела?
Моля за Вашите професионални насоки.
И ще стане по около 60м. както в хола...
Същото важи и за др. стаи...