Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
HD - специалист
Здравейте всички,

имам следния проблем (те всъщност са няколко):

Имам остъклена тераса, на която ще се готви (ще има печка, абсорбатор). С цел по-лесно почистване, а и от визуална гледна точка, ми се иска да си налепя плочки там - за пода съм взел гранитогрес, а за стените фаянс (плочките са с р-ри 20 х 25 см, не че има значение де). Тук започват проблемите: сега стените отвътре на терасата са намазани с блажна боя (3-4 слоя даже), която доколкото знам трябва да се смъкне, за да може да хване теракола (примерно) здраво. Под слоевете боя е директно бетон, обаче много грапав, все едно е някаква "бетонна пръскана" мазилка :?

Прилагам и две снимчици, дано да се вижда добре.

Изображение
Изображение

Та ПЪРВИЯ голям проблем е свалянето на слоевете блажна боя. Ако стената беше гладка е лесно, но в случая ми даде бая зор.
Пробвах с чук, пробвах с перфоратор, пробвах с телена четка (такава за бормашина, както и ръчна), пробвах и с терминатор.
С терминатора става горе-долу, но само първия слой, оттам нататък не се получава нещо, боята на повечето места не иска да се набръчка хич :cry: И аз след като намажа с терминатора мина с бормашинката с телената четка (много прах се вдига), и така за всеки слой.
Днес обаче установих, че направо с чука е по-ефективно, и освен това падат всички слоеве наведнъж :cool: Обаче този метод е много бавен, и освен това ръцете сега ме болят толкова, че не мога да си вдигна чашката с ракийка даже :wink:
С перфоратора хич не е ефективно, защото няма как да се смъкне само боята, а се сваля направо с бетона.

Та тук въпроса ми е, как най-лесно и бързо да смъкна проклетата боя?
Или пък не може ли да не я свалям, т.е. има ли начин плочките да се налепят някак си върху боята? (това ще е идеалния вариант май)
Също така друго да попитам - понеже мисля да лепя плочките донякъде откъм височина, да кажем около 1,50 - 1,60 метра, оттам нагоре до тавана е май някакъв латекс, или фасаген, защото не реагира на пистолета за горещия въздух и на терминатора (само пожълтява). Там как да постъпя, понеже е още по-грапаво, а това много ме дразни, освен това е мръсно и не може да се изчисти. Та дали така както е, само да го мина с латекс отгоре, или да мъча да го шпакловам някак и тогава с латекс? Обаче шпакловката ще хване ли, или и там трябва да се кърти?
Днес по едно ми дойде наум да сложа направо гипс картон върху мазилката (директно с дюбели, за да не стесни много терасата) - дали е удачно?

Втория ГОЛЯМ проблем е махането на цокъла (на първата снимка май се вижда ясно). Този долу черния. Направен е от някакъв суперздрав черен материал, може би някаква мозайка, не знам :?
От едната страна (на външната стена, под остъклението) беше много лесно, защото цокъла се беше "отлепил" от стената и с перфоратора го направих на пух и прах за нула време. ОБАЧЕ на останалите стени хич не стои така въпроса, къртих, дупчих, чуках - почти нищо не става, т.е. става, обаче много бавно, шумно и неефективно :shock: Шилото на перфоратора ми не е много остро отпред, не знам дали е това проблема, обаче дупча дупча, не се кърти и това е, имам чувството, че ще срутя блока. А и гледам да не вдигам много шум все пак.
Виках един майстор (който ще лепи плочките), и той каза че обезателно боята трябва да се махне и цокъла също ... Много трудна работа се оказа това обаче.

Пода отдолу е с едни квадратни плочки от мозайка. Майстора каза, че с теракол флекс (или нещо подобно, било за лепене на полчка върху плочка) щяло да стане перфектно - дали ще стане наистина добре?

Та това са ми двата основни проблема.

Ситуацията полека лека приема критичен размер - тази седмица ще ми слагат ПВЦ дограмата, след това трябва да викам майстора да започва с плочките, а пък аз още не съм подготвил терасата :cry: Освен това работя само вечер след работа (и то не всеки ден) и повечко през уикендите. Времето не стига за нищо общо взето, че правя ремонт на целия апартамент - шпакловане тук-там, латекс, такива работи, не е кой знае какво, но отнема много време все пак.

Ще съм много благодарен ако някой даде акъл за ситуацията, че имам и още една тераса (неостъклена), на която мисля пък да лепя гранитогрес и по пода, и по стените, пак така донякъде откъм височина. Там положението е същото горе-долу :cry:

Благодаря предварително на отзовалите се!
Поздрави!
Последна промяна от HD на нед окт 01, 2006 10:59 pm, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
Аз бих я изтъркал тази боя с ъглошлайфа и диск за неметал, дебел, за шлайфане. Така и така си свикнал вече с праха и шума... Дори да не е на 100% няма да пречи, но гледай да свалиш по-голямата част.
HD - специалист
Но по пози начин няма ли да смъкна боята само "по върховете" на замазката? Т.е. във вдлъбнатите части да си остане боята, то и сега се получава на места този ефект, след търкането с телената четка на бормашината.
Освен това няма откъде да взема достатъчно мощен ъглошлайф, имам един, но той е доста слабичък - днес се опитах да срежа един тънък "Г" образен винкел, но се отказах още в началото, по-добре с ножовката да го режа май май :shock:

До момента май с чука най-се получава, че там поне се сваля на 100%, верно е трудоемко, но пък полека лека става работата.

А върху боята могат ли да се лепят плочки?
velsi - Почетен майстор
Абе може, ама да не стане да съжаляваш после. Има грундове разни... Компромисен вариант е да нарежеш с ъглошлайфа (набраздиш) и така да лепиш.
HD - специалист
Ами в краен случай и аз така мисля да направя, с шлайф или направо с перфоратора да го поизкъртя тук-там и толкоз.

А за ЦОКЪЛА някакви идеи?
Тани - модератор
Ако имаш предвиф това черното долу - махай го! С перфоратора най лесно става!
HD - специалист
Тани написа:
Ако имаш предвиф това черното долу - махай го! С перфоратора най лесно става!
Да, под "цокъл" това имам предвид, обаче нещо не се получава много много с перфоратора ...., вярно, че шилото на перфоратора отпред е позатъпено, обаче нямам и къде да го заточа :| Много е лошо човек да няма под ръка нещо, което му трябва ....
Ако намеря къде да го заточа може и по-да стане работата, иначе мисля първоначално (че бързам) да си взема едно ръчно шило и един по-голям чук, и да пробвам с тях да видим ...

Благодаря за отговорите!

Ами за горе над плочките, какво мислите? :)

(Полека лека ще измъкна всички отговори от вас :wink: )
pipilica - майстор
една стара техника за лепене на плочки - условието да се получи добре е да не се люпи старата боя, а стъпките са:
- с влажна кърпа се почиства старата боя
- /може да се нанесе една ръка блажна боя върху старата/
- забърква се блажна боя с цимент до гъстота примерно паста за зъби
- плочките /без да се киснат предварително във вода/ се лепят с тази паста

...в банята на вилата от 20 години още си стоят...
успех
masteradmin - майстор
И моите в кухнята са така блажна боя и винерваис само че слагах. Лошото е че ако ти е крива стената за последните 3 плочки ми отиде цяла кутия блажна боя. И моите плочки не са мръднали вече 10 години. Ама при тези нови циментови лепила мисля че тази технология е отживелица.
Единя вариант е да го армираш с мрежа и дюбели и след това шпакловка, а другия е да използваш гипсокартон 9мм и захващане с дюбели.

Тема "Фаянсови плочки върху блажна боя - възможно ли е?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: