• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Здравейте,
може ли някой да ми каже как мога да махна латекса от стените в апартамента си? Четох, че имало пистолет, който пръска горещ въздух и латекса ставал на люспи и лесно падал. Вярно ли е това и от къде мога да си купя такъв пистолет?
Здравейте на всички във форума. Един от полезните :).
stojoman написа:
... имало пистолет, който пръска горещ въздух и латекса ставал на люспи и лесно падал.
Латексът е водоразтворима боя. Идеята на това приспособление май е да го намокри (поради контакта на горещия въздух със студената повърхност - конденз) стената.
Може да пробваш друг метод, които действа безотказно при тапети, стават на "юфка". Не виждам причина да не се получи и с латекса.
Вземаш си едно "мече" (валяк за боядисване), кофичка с чешмяна вода и бодядисваш хубавичко латекса (ама наистина сериозно го намокряш) с нея. Резултатът би трябвало да е същия.
И не чакай да се свлече сам от стените (ако искаш да стане в близката година де), ще трябва малко да му помогнеш. :)
И нали ти е ясно, че после ако пак латекс слагаш ще ти трябва шпакловка?
Аз затова искам да махна латекса - за да се направи нова шпакловка. Защото някой се е учил да шпаклова на тези стени. Ходих в метро имаше някакви пистолети, които духат горещ въздух загрят до 300-500 градуса. Струва около 30лв, но хората от метро въобще не знаеха дали може да се ползва за сваляне на латекс. Ако някой от съфорумниците е пробвал този метод нека да пише дали ще свърши работа, за да знам дали да купувам пищова ;).
Palawnik - специалист
Струва ми се че и по двата метода нищо няма да се получи.
Ако е да мокриш стената по добре използвай пръскачка или направо с маркуча. Струва ми се че ефекта ще е един и същ. НИЩО.
"Пистолета" с горещ въздух съм го ползвал само за блажна боя и върши работа, за латекс нямам идея.
До колкото знам има специални машини със зъбци. Те леко напукват и свалят целия най-горен слой около 2-3 mm. Доста е прашно и мръсно но е изпитан метод.
Може да пробваш с вибро шлайф и по едра шкурка 30 - 40 или нещо такова.
Защо не помислиш за гопсокартон?
xborox - напреднал
Имах подобен проблем преди няколко години. Голяма мъка е, но си улесних работата с една газова горелка. Когато нагорещиш латекса, се сваля страшно лесно с шпатула, но само преди да е изстинал. Така че най-добре е да действате двама - един нагрява, а другият сваля боята (-;
GLOBUS - помощник
stojoman написа:
Здравейте,
може ли някой да ми каже как мога да махна латекса от стените в апартамента си? Четох, че имало пистолет, който пръска горещ въздух и латекса ставал на люспи и лесно падал. Вярно ли е това и от къде мога да си купя такъв пистолет?
Ако не е тайна би ли споделил защо не шпакловаш направо върху латекса.Доколкота разбирам става въпрос за колоркит.
Здравейте аз направих следната простотия, купих си първо боро грунд уж бил много добър по малко латекс отивало после, а се оказа че като боядисах с латекса върху него стана на петна целия таван. И от акъл пак повтарях 4 пъти уж да хване ама не още по лошо стана. А шпакловката е чисто нова и сега се чуда как да сваля латекса ако е възможно. Чета тука всякакви идеи но ако можете да ми кажете нещо което е изпробвано и наистина действа.
Благодаря предварително!
Sav4ev - специалист
Мисля, че и при двата случая няма смисъл от свалянето на латекса.

Ако е нужно финосване на стените с колоркит, шийтрок, и др. подобни финни шпакловъчни смеси, няма смисъл от сваляне на латекса, освен ако той самият не се лющи по някаква причина. Ако е ползван дълги години е добре да се измие с разтвор 1:2 обезмаслител:вода, или ако има изявени мазни петна - с чист обезмаслител. Може и да се прешлайфа, ако е сатиниран или копринен латекс.

При втория случай - грундирането е полезно, НО доста съвременни бои и латекси се препоръчват за директна употреба без грунд. Особено вредно е пре-грундирането - има опасност от "хлъзгане" на латекса на места, където грунда не е попил достатъчно и после изглежда като по-тъмно петно. Добре е да се шлайфа леко целия таван с шкурка 180-200 и после да се боядиса с латекс с ниска степен на разреждане - стои като желе, но се разнася и покрива чудесно. Аз обикновено работя с Левис, Дюлакс или Краун.

За петна по тавана обаче често попадам на друга причина - леки сенки от шпакловката - на пръв поглед е идеална, но като я боядисаш се оказва "хълмиста". Решението е прешпакловане с финна шпакловка.

Важно при таван е и финалния слой боя да се нанесе в посока от прозореца навътре към стаята, като валяка се движи напречно на стаята (успоредно на прозореца). Малко прилича на посоката на лепене на тапети.
di4ko.1976 - специалист
Ще използвам тази тема защото имам подобен проблем.
Значи става въпрос за таван около 20 кв. със скрито осветление и боядисан със сатенена (лъскава) боя. Вечер когато светне сритото осветление ,най малките неравности се виждат много неприятно. :sad:
Как да постъпя?
Правилно ли ще бъде да пришкуря боята ,да грундирам и да шпакловам цялостно със финиш паста Кнауф или Шийтрок зелен
здравейте аз започнах ремонт в двустаен апартамент
първо махнах в спалнята тапетите 1 кат и 1 кат латекс
тапетите ги махнах с хладка вода, до тук добре лесно паднаха
латекса е по труден за махане няколко начина пробвах
1. с хладка вода и шпакла - добре пада на някой места ако не се е споил с шпакловката, прах няма
2. с виброшлайф и шкурка Р60 И Р100 - търка се малко по трудно и повече заглажда от колкото да сваля латекса, прах колкото искаш
3. с ъглошлайф (малък) и ламел zk120 - добре се премахва латекса ама много бавно, прах много че не можеш да дишаш без маска
после задължително една ръка с шкурка Р60
после пак ще напиша коментар за латекс какъв съм ползвал, дълбоко проникващ грунд, и за запълване на дупките какво съм използвал
дано съм помогнал на някой с моят коментар
и се въоръжете с много търпение и много време пред стените
а да не забравя ако имате приятели викнете ги и тях :-D
  • 1
  • 2

Тема "махане на латекс" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: