• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
shotik - майстор
Пералнята започна да стърже и тропа.Свалих задния капак и горния плот,разкачих гумените съединения за водата,кабелите на елмотора,амортисьорите,гумения уплътнител между казана и люка,свалих укрепващи планки под задния капак.Повдигнах и откачих казана от пружините и внимателно го извадих извън коша.Свалих ремъка,ремъчната шайба, елмотора,тежестите и скобите по средата на казана и така се отдели предната му част.Избих оста и барабана се отдели от задната част на казана.От вътрешната страна се видя как барабана е трил ,а в леглото на лагерите видях как е износен семеринга и части от счупения вътрешен лагер,които извадих.Оста беше износена от търкане и ръждясала.Задния лагер се въртеш трудно и задържаше.Свалих и нагревателя,който беше протрит до реотана му.
На следващия ден купих лагерии семеринг,в сервиз за перални ми помогнаха за поправка на оста,като преди това разпробих кухите нитове с които барабана се държеше към трилъчевия фланец.Купих нагревател,амортисьори,гумения уплътнител към люка,болтове и гайки от неръждавейка М10 и след почистване на местата където лежи трилъчевия фланец,лагерните легла и казана, започнах сглобяване .Сглобих фланеца и барабана,,набих лагерите и семеринга и сложих оста на място.Монтирах ремъчната шайба и я стегнах,за да не се изважда оста.Похлупих и предната част на казана и съединих с пружинните скоби.Монтирах амортисьорите,гумения уплътнител и скобата му,нагревателя,тежестите,вкарах в коша и закачих на пружините.Монтирах елмотора,ремъка,амортисьорите закачих на местата им,гумените съединения на водата и скобите им и я пробвах дали върти.По натам закачих плота и задния капак и остана за водна проба.Една вечер като намерих помагач я качих в апартамента и я пробвах,като при наливането протече и се оказа че не съм закачил едно гумено съединение.Подсушаване и пак проба.На следващата вечер изпрах моите работни и други дрехи,които ползвам дома и така започна редовната експлоатация.
Ето и снимки от ремонта,може да не са точно по реда на написаното.

http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... 1&photo=25
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Велик си!!!!
shotik - майстор
Благодаря за комплимента,но по скоро се оприличавам на всеки сръчковец у дома,на който го сърбят ръцете за работа.
daniench - напреднал
здрасти, наложи се и аз да правя подобен ремонт ,значи не ги бива много тия перални ,вярно че аз си го правих ,ама новата ос + семеренги и лагери ми дойде 50-60лв ,нагревателя не го сменях ,щото не беше пострадал....
sasooooooooo - "специалист"
Браво за ентусиазма! Моята WHIRPOOL също трака като трактор, а като започне да центрофугира, все едно излита самолет!
Няма самочиствието сам да я оправям. На теб колко време ти отне?
daniench, каза 50-60лв, а при теб?
daniench - напреднал
ами 2 дена я борих , не е толкова сложно ,слагаш да легне напред и
от задна страна всичко се изважда ,избиваш старите лагери и оста ,
в магазина за резервни части купих готов комплект лагери,семеренги ,ос с фланец + 3 болта с гайка от неръждавейка (те са в комплекта) и на другия ден ги зглобих.за сега 2 години от тогава да чукна на дърво....
LZ - специалист
Това упражнение наскоро го правих с Перла-73, купувана 75-а година :cool: Състоянието и беше в пъти по-добро от това на показаната пералня. Смених само коксовия лагер, лагерите, уплътнението на казана, програматора и пооправих малкото появила се ръжда.Очевидно преди години нещата са правени доста по-добре. Сега след 33 години работа пералнята работи пак като нова :). Е, най-вероятно това лято ще купя нова, но не исках тази да си ходи когато тя си реши, а когато аз реша :cool:
lyki - специалист
Аз също съм разглобил един WHIRPOOL за лагери,но пералнята е права с горно пълнене и два лагера.
Не мога да намеря лагери с ВЕмеринги,едни гумени щуротий които се плъзгат по огледална пластина ,невъзможно е да избиеш лагера без да нарушиш цялоста на огледалната пластина.
Търся от някъде да купя лагери за нея с вемерингите, майстора ми каза че трудно се намират.
shotik - майстор
http://www.nikelectric.com/
Това е сайта на магазин в София ,откъдето купувах частите.Разгледай дали има лагери и семеринги и ако трябват и други неща ,обади се на телефона и ако ги има ,ако желаеш да ги купя и да ти ги пратя по куриерска служба която ти е удобна.
Ако имаш размерите на лагери и семеринги ги напиши ,в квартала ни има добър магазин за тях и пак с куриер да ти ги пратя.
За повече инфо ,пиши на лични.
Писах веднъж, но явно не съм го записал. Дано не се повтарям, все пак.
Имам Whirpool 2288/3 (с горен люк). Доста се разтрака при центрофугиране напоследък. След бърз прочит на предложенията до тук и две безрезултатни отваряния на пералнята реших, че ще е от амортисьорите. Първо балансирах добре. Отскочих до споменатия от колегата магазин на Никелектрик. Веднага ми подадоха двата амортисьора /казах номера/. Отворих за 3-и или 4-и път пералнята и заоглеждах как да сваля по-лесно старите. Тогава забелязах, че долният край на новите съвпада, но горния ...... ц, ц, ц. Почудих се известно време и докато се борех да сваля старите, с тайната задна мисъл, че ще успея да префасонирам новите според заложеното окачване ми дойде идеята да ползвам долната час на новите, с горната на старите. Т.е. само вътрешната част /"тръбичката"/ ще бъде нова. Измерих - еднакви размери. Свалих долната част и ми дойде трета идея, след като я поогледах "на светло". Нямаше как това засъхнало и леко лепкаво тяло да се движи нормално в горната/външната част на амортисьора. Т.е. старият амортисьор не беше "омекнал", а си беше живо дърво, в сравнение с новия. В бързината, дори не зачистих тази тръбичка, а направо отгоре нанесох фина смазка и монтирах обратно. Въпреки калпазанското изпълнение /мисля още утре да поправя това/ вече пуснах три перални и .... резултатът надмина очакванията ми. Шума при въртенето е значително под досагашния /капнах масълце и на някои по-лесно достъпни въртящи връзки/, а цетрофугирането е почти удовлетворително (доста по-добро от довчерашното).
Според мен, първо е добре да се провери балансирането откъм крачетата и после състоянието на амортисьорите. Като им гледам "устройството", поне на моите няма какво друго да им стане, освен да затегнат от засъхналите, замърсени остатъци от смазка.
Успех на всички!
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт на пералня WHIRPOOL" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: