Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
sandio2007 - напреднал
Zdraveite maistori i specialisti!Kupix selska kw6ta s osnovi -kamenna zidariq.Nivoto na partera e okolo 30cm po-nisko ot nivto na dvora.Iskam da izkopaq drenajen kanal okolo sgradata ,da poloja drenajni trwbi i da gi vklu4a v kladeneca.Imam sobstveni idei no 6te se radvam da spodelite opit.Kakto kazvat rusnacite-"Um-xara6o-poltora-lu46e!"Kamennite osnovi sa 6iroki 50cm.Predpolagam ,4e nadolu e suxa zidariq, no kladenecwt ,makar i v neposredstvena blizost nqma vklu4en "giriz" ,za6toto e praven mnogo po-kwsno,a imam vlaga.Tepwrva 6te slagam podova toplo i xidro -izolaciq ,no ne iskam da se u4a ot gre6kite si!Predvaritelno blagodarq na vsi4ki koitmogat da mi pomognat.Ina4e swm elektro-specialist +avtomatika ,i tuk moga da pomogna na ,koito se ineresuva!

Здравейте майстори и специалисти!Купих селска квща с основи -каменна зидария.Нивото на партера е около 30см по-ниско от нивто на двора.Искам да изкопая дренажен канал около сградата ,да положа дренажни трвби и да ги включа в кладенеца.Имам собствени идеи но ще се радвам да споделите опит.Както казват руснаците-\"Um-xara6o-poltora-lu46e!\"Каменните основи са широки 50см.Предполагам ,че надолу е суха зидария, но кладенецвт ,макар и в непосредствена близост няма включен \"гириз\" ,защото е правен много по-квсно,а имам влага.Тепврва ще слагам подова топло и хидро -изолация ,но не искам да се уча от грешките си!Предварително благодаря на всички коитмогат да ми помогнат.Иначе свм електро-специалист +автоматика ,и тук мога да помогна на ,които се инересува!
hygro - майстор
Какво е нивото на водата в кладенеца в сравнение с нивото на основите? Водното огледало е индикатор за нивото на подпочвените води. Ако е дълбоко, дренажът около цялата къща, в ролята си на водопонизително съоръжение, няма особен смисъл.

Голяма е вероятността в твоя случай да се касае за повърхностни води. В повечето случай те могат лесно да се отведат с канавка или съвсем плитък дренаж. Обратния насип около сградата се защитава с плочник.

Най-важното! Къде се изливат водосточните тръби? Изправни ли са улуците? Водата трябва да се отвежда далече от сградата - изливането и до обратния насип е много чест проблем, който обезсмисля евентуални други мерки. По мои наблюдения запушени, повредени или неправилно изработени водостоци са най-честата причина за оплаквания от влага в приземни етажи.

Какъв е подът на мазето? Ако не е бетон, изкопай няколко сантиметра, застели чакълена възглавница, която да спре капилярното покачване, покрий с полиетиленово фолио и тогава излей плочата.

От какъв камък са основите? Ако не е много порьозен, сухата зидария е добра спирачка за влагата и се компрометира най-вече от акумулирани в обратния насип води (виж по-горе).

Ако се опиташ да заустваш дренирани води в кладенеца, със сигурност ще го запълниш с органична материя, ще го заразиш и направиш неизползваем. Почистването му е скъпо. По-добре го запази, дори сега да няма за какво да го използваш.
sandio2007 - напреднал
Здравей и благодаря!Действително се касае за повърхностни води.Но предишният собственик вече е налял подовете с бетон.Мисля да изкопая дренажен канал плътно около къщата,да положа дренажни тръби ,да включа там и улуците и всичко това да отиде в обратната канализация.Въпросът ми е на каква минимална дълбочина да сляза под сегашния бетонен под?Прав си за замърсяването на кладенеца,благодаря!Дали е подходящо да включа улуците в дренажа?
sandio2007 - напреднал
P.p. Улуци изобщо няма и не е имало никога,сега ще правя.
hygro - майстор
Първо направи улуците и дренажът може да се окаже излишен :)

Два сериозни недостатъка има идеята ти:
  • Рисковано е да се прави дренаж на съществуваща сграда плътно до основите. По-добре остави поне метър.
  • Водостоците не се включват в дренажната система, а в канализационната. Дренажът ТРЯБВА да бъде самостоятелен - двете системи се свързват в събирателната шахта, като дренажната тръба трябва да се включи по-високо от канализационната.
Така се прави при нов строеж - ти остави разстояние:

Изображение

А канавки за повърхностни води можеш да направиш така:

Изображение
Последна промяна от hygro на ср фев 04, 2009 8:05 pm, променено общо 2 пъти.
sasho 28 - специалист
hygro написа:
Обратния насип около сградата се защитава с плочник.
.
Не можах да разбера какво искаш да кажеш-какво е обратен насип?
hygro - майстор
При строежа на сградата се прави изкоп за основите, който след това се засипва. Този насип би трябвало да се прави с глинеста почва и да се трамбова, но това масово не се прави. Обратният насип в продължение на десетилетия е по-рехав и водопроницаем от околната почва и лесно акумулира дъждовни води, които се задържат около подземните части на сградата. За да не проникват в него водите, е препоръчително насипът да се затвори с плочник, който да отвежда дъждовните води в канализацията. Водостоците също трябва да се изливат в нея. Ако няма канализация, трябва да се изливат на подходящо място достатъчно далече от сградата.
stoyanstoyan - специалист
Здравейте, бих искал един независим съвет ,
при мен нивото на подпочвени води е много дълбоко разположено и нямам мазе.
Миналата година правих обратен насип,но само с почва без да слагам чакъл тъй като нямам дренаж.
Предстои ми свързване на водостоците с канала и пак ще трябва да разкопавам около къщата.
Питането ми е дали да слагам ли чакъл около къщата или не е задължително при липса на дренаж и може само с почва и трамбовка. Искам да направя лек наклон около къщата ,при което се опасявам, че може с около 10см да надхвърля нивото на хидроизолацията ,която вече е покрита с фибран. При условие че ще сложа камък за цокъл,който ще го вкопая и след това пътека от камъни около къщата, трябва ли да махам фибрана и да кача нивото на хидроизолацията или не е необходимо. :?

Тема "Дренаж на основите на сграда." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: