• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Вчера си засадихме кивита в двора. Сложихме две женски и едно мъжко. Ако някой може да ми даде някакъв полезен съвет, ще съм благодарна. :?:
vladtod - специалист
Очаквах да има повече информация за Киви-то във форума обаче йок. :?
NRG7 - специалист
Ето това открих по въпроса ти: http://www.ovostarstvo.hit.bg/countent/kivi.htm

http://www.agrobiostim.com/bulgaria/pad ... dia_bg.htm

:!: По принцип кивито е капризно и взискателно растение.
Може да се отглежда и у нас, но само при осигурено редовно напояване и висока влажност па въздуха. Предпочита или западно изложение. Лекото засенчване действа добре на кивито. Изисква почва с лек механичен състав, без варовик.

Кивито понася до минус 30 градуса през зимата, когато е в покой, но страда рано напролет от повратни студове. Затова се препоръчва да не се засажда в котловини. Размножава се най-лесно и най-бързо, чрез вкореняване на зелени и зрели резници. Първоначално могат да се закупят готови мъжки и женски растения от Института по овощарство.

При отглеждане на редове, кивито се засажда на 2.2-2.5 м, а вътре в реда на 3-3.5 метра. При асмовидно отглеждане - на 2-2.5 метра. На 4-5 женски се засажда едно мъжко растение. Най-доброто време за засаждане е през есента или рано напролет. Познати са сортовете „Монти", „Абот", „Бруно" и "Хейдуърд" (Чико). Последният е най-едър, най-късен и най-разпространен, овален по форма.

При отглеждане на редове, подпорната конструкция се изгражда още през първата година. Коловете са високи 2.7 м и се поставят през 6 метра. Първият тел е на 0.7-0.8 м от почвата, вторият - на 1.2-1.3 м и последният на 1.7-1.8 метра. Формира се здраво стебло с три етажа с по две рамена.

Първата година новозасаденото растение се реже на две пъпки. Най-хубавият летораст се привързва, за да се развива прав, останалите се премахват или съкращават.

Втората година леторастът се съкращава с 1/4 (ако е прекалено слаб, се реже отново на две пъпки). Новият прираст се подпомага да стигне горния тел, страничните леторасти се премахват.

Третата година се съкращава с 1/4 и оставащата над тела част от летораста се превива по горния тел. Новият летораст, покарал от прегънката, се привързва в обратна посока по тела. По стеблото покарват нови леторасти, от които се формират раменете по долните два тела.

Четвъртата година се довършва формирането на раменете и се правят прецизно летните филизения, прекършване и привързване. Плододаването започва на 4-ата - 5-ата година. От раменете покарват леторасти, като в пазвите на първите 6-7 листа има плодове.

На следващата година тези клонки се съкращават на две пъпки над горния плод. Получава се вилообразно разклонение, върху което след. плододаването се прави същата резитба. Тези плодни звена се формират през 25-30 сантиметра. За няколко години се оголват в основата и се удължават. Тогава се подменят с нова клонка, избила от основното рамо.

Другият начин на резитба е с плодна пръчка, която се премахва след плододаването и се заменя с нова - както системата „Гюйо" при лозата. Много важни за формирането и поддържането на актинидията са летните резитби. Освен филизенето през юни-юли покаралите леторасти се съкращават на 70-80 см.

При асмовидно отглеждане резитбата е пак с плодни звена през 25-30 см, но изисква по-честа намеса (5-6 пъти) през го­дината, за да се избегне прекомерното сгъстяване и увиването на клоните.

Освен на редовно по­ливане кивито реагира много добре и на мулчирането с оборски тор и слама
С калий и фосфор се тори наесен, с азот - през пролетта и юли. Не страда от болести и неприятели, освен от хлороза при на­личие на варовик. От едно развито растение се полу­чават около 35 кг плодове, а от декар - 2500 килогра­ма. Набраните плодове се слагат в щайги, в помеще­ние с температура 10-15 градуса, и след 40-45 дни доузряват и са готови за ядене и пазар. След това могат да се съхраняват още 2-3 месеца при температура 2-4 градуса.
vladtod - специалист
Благодаря,смятам да бодна 2-3 пръчки и да направя една асма зад блока,ей така от любопитство. :wink:
asinka - специалист
Благодаря за статията :)
И ние си купихме киви тази година, а не знаехме почти нищо за него!
drtsarev - напреднал
И ние си боднахме кивита - 7 женски и 2 мъжки покрай асмата. Мъжките в двата противоположни края.
Засаждат се с две пъпки в пръстта и две пъпки остават над нея.

От тук нататък е късмет. Както е постнато по-горе от колегата за следващите години.

При засаждането ръснахме по малко супер-фосфат и калиева тор - както при засаждане на овошки. Силно се надявам да не сме изгорили корените, въпреки, че бяхме пестеливи.

Взехме ги от Европлант - вляво от пътя Пловдив-Карлово по 15лв бройката, бяха високи може би 10-тина пъпки, но както казах ги отрязахме на втора-трета над пръстта.
vladtod - специалист
drtsarev написа:
...
Чух от един познат ,че не трябва да се пръскат с химикали както лозата защото изгаряли.По-добре отделена асма да си направиш.
Sk4 - специалист
късно ли е сега да бодна и аз ? и какви са им цените...
от семки излиза ли нещо ?
vladtod - специалист
Онзи ден ходих до Ерика,в момента нямат ,но ще получат към края на месеца облагородена овошка ,метър и половина висока с корени 35 лв.Поне се сигурно ,че ще се хване а и само една стига за проба защото е много трудно да уцелиш мъжко и женско за опрашване.
drtsarev - напреднал
vladtod написа:
Онзи ден ходих до Ерика,в момента нямат ,но ще получат към края на месеца облагородена овошка ,метър и половина висока с корени 35 лв.Поне се сигурно ,че ще се хване а и само една стига за проба защото е много трудно да уцелиш мъжко и женско за опрашване.
Тези, които ние взехме бяха към 80-100см, но ни казаха /а и така пише/, че при засаждането трябва да ги отрежем на 2-ра пъпка над две, които остават в пръстта. Може би така се захващат по-сигурно, знам ли.
В Практикер видях преди дни оформено КИВИ на скеле в саксия за около 50лв. Така, че си мисля, че 15-те лева, които дадох на бройка, бяха поносими.
  • 1
  • 2

Тема "Как се засажда киви?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: