• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
iovchr - помощник
Здравейте,

имам сондаж с диаметър 120мм, дълобочина 23м. Горното ниво на водата е на около 18м (6м воден стълб).

През есента ми монтираха пoвърхностна помпа на Ночи AP 1000 M (1.1Kw). Помпата има 2 тръби в сондажа (смукателна и нагнетателна) , които се свързват в общ ежектор след който е смукателя. Нивото на смукателя е около 50 см от дъното.

Тръбите в сондажа са комбинация от метал ( по около 50 см - за връзка към ежектора и помпата) и водопроводен маркуч (май се казваше PE от черния за подземен водопровод) фи 40 за смукателя и фи 32 за нагнетателя.
Връзката между метал - маркуч е със стандартните бързи връзки за този тип маркуч.

Дебита не е много голям и има новорегулатор на Интиел (Поморие) за управление на помпата, като датчика на долно ниво е на около 50 см над смукателя, а датчика за горно ниво е на около 3 метра по-високо.

Есента работеше прилично и се изключваше като се изчерпа водата в сондажа, пролетта (допреди седмица) не се изключваше въобще докато напълни резервоара от 2.5 кубика.

В момента като я обезвъздуша тръгва за около 10-15-20 мин ок (дебит около 10л/мин) . след което налягането почва да пада и в един момент съвсем спира ( върти на празен ход, но вода на изхода няма).. КАто я спра се налага да долея около 100-300 милилитра вода за да я обезвъздуша отново.
Първоначално си мислех че не изключва ниво регулатора, но май не е в него причината защото ако я хвана преди налягането на изхода да е паднало до 0 и затворя крана на изхода работата се нормализира и после като го отворя пак на около 1/4 може да тече още 10-15 мин...

Преди няколко дни я вадихме, притягахме връзки - нищо.
Сега теорията на майстора е че се получава завихряне в тясната тръба на сондата и дъното на фунията стига до смукателя , та помпата засмуква въздух от там. Но на мене не ми се вярва, че 10 л/мин може да направи фуния с височина около метър ( демек долния датчик да си е във водата а дъното на фунията да е на 1 метър). А и есента го нямаше този проблем - защо се появи чак сега?

Все си мисля че проблема е от връзките на маркуча - някаква идея как да ги уплътня за да не засмуква въздух или с какво да ги заменя?

А може и да е нещо друго - ще съм благодарен на всяка идея.

Май стана доста дълго, но се опитах да дам макс информация....
Каналски - специалист
Добре си опитал да обясниш ситуацията. Варианта с въздушната фуния е малко вероятен. Прилагам схема за дълбочините, за да потвърдиш, че правилно съм разбрал.
Добавено:
Добавих една Картинка с примерни данни. Провери първо дали на твойта помпа числата се вързват с действителното положение.

Прикачен файл

Deep-Well Jet Pumps.gif
Close-coupled deep-well jet pumps with external ejector. When the water level is deeper than 8 m.
Deep-Well Jet Pumps.gif (74.42 KиБ) Видяна 13372 пъти

Прикачен файл

сондаж0.png
сондаж
сондаж0.png (10.64 KиБ) Видяна 13416 пъти
iovchr - помощник
Да начертаната схема е точна.
Схемата на свързване също.
Разликата е, че моята помпа е с малко по други данни, затова прилагам данните от каталога на Ночи.

За моите размери предполагам че отривам в реда подчертан с жълто.
Не съм сигурен дали правилно разчитам данните, но моето тълкуване е, че при Hs = 25m ( най близкия до моите реални данни) при налягане на изхода от 2.7 атмосфери (регулирам го с кран) трябва да има дебит 10 литра/мин. Дали съм прав?

А ето и последния развой : Снощи взех, че повдигнах помпата ( и тръбите вървят с нея) с около 5 см ( подложих една плочка), обезвъздуших, пуснах я да тече при около 2.8 атм. на изхода и ... о, чудо работи час и половина без манометъра да мръдне с повече от 0.1-0.2 атм. Не посмях да я оставя през нощта и я изключих.

Сутринта пускам и тръгва ОК- поне 10 мин. Съдейки по данните този път смъкнах изходното налягане на 2 Атм - дебита се увеличи доста, но след 5 мин налягането почна пак да пада и като стигна 1.2 го върнах отново на 2.7 с крана, предполагам че ако не го направех пак щеше да спре.

Прикачен файл

AP1000.jpg
AP1000.jpg (40.67 KиБ) Видяна 13361 пъти
Каналски - специалист
iovchr написа:
За моите размери предполагам че отривам в реда подчертан с жълто.
T.e. излиза , че помпата ти трябва да е AP 1000 M с Ejector Type N30, аз исках да кажа да видиш модела на помпата и ежектора и да сравниш каталожните данни с реалното положение. Да не се е получило някакво още на каталог разминаване.
Имали вероятност, този "смукателен клапан"(Foot Valve) нещо да не е наред ? Останал съм и с впечатление, че тези Ежектори са капризни, те като техническо решение са староизвесни, но поради някакви точно технически проблеми не бяха популярни, е и заради ниското КПД на системата също...
P.S.
Малка е вероятността да помогна ! Просто си намирам приказка :sad:
iovchr - помощник
Да. Помпата е АР 1000 М с ежектор N30 и по каталожни данни трябва да няма проблем с моя сондаж.

Да, ама не :-(

Възвратния клапан на смукателя си изглежда ОК - поне така си мисля защото не губи вода ако помпата не работи няколко дена....

А че инжекторните са капризни вече го разбрах на собствен гръб.
Но специалиста дето ми я сложи ми каза, че ако сложа потопяема при моя неразработен сондаж ще изгори много бързо защото потопяемите имали много стриктни изисквания за наличие на пясък, и щяла да се затлачи и да изгори.

В интерес на истината пробвах да "чистя" и с вибрационна помпа - но след няколко часа се разтропват ( предполагам поради тесния сондаж се допират до стената и вибрациите разхлабват болтовете им).

Все си мисля че проблема е в тези "бързи връзки" на маркуча.

Както и да е .... ще продължавам да се боря, пък да видим кой кого ....
vpa - специалист
Здрасти!
Доста се борих с моята сонда и помпа докато тръгне всичко. Не съм сложил все още обсадна тръба на сондажа и само го изчерпвам за сега (мисля още малко да пробивам). Но както и да е. Сложих клапан 1" изработен от вуйчо ми, преход ПЕ-Ст (бързи връзки), тръба ф 25, пак преход ПЕ-Ст и помпа центробежна. Бая зор докато обезвъздуша, че и бързо свършва водата все остава на "дълбоко" 8м. Реших да сложа тръба ПЕ ф32, смених и клапана на 1 1/4" месинг (мамата си джас) - пак неще, а помпата е леко тунингована забравих да кажа. Трудно трудно ... все засмуква въздух от някъде. Накрая сложих силикон на всички резбови съеднения и реших проблема. Само за сведение дърпам от 9,50-10м :-D
Така че пробвай!
sensi - специалист
Здрасти! Аз имах такъв проблем с налягането. Както ти писа Каналски, провери дали всички компоненти отговарят. На мен ми бяха дали инжектор N20 и неможе да качва налягане. Смених го (закупих N 30, от Рувекс неискаха да ми го сменят) и сега нямам никакъв проблем. Явно от някъде ти засмуква въздух. Успех.
hygro - майстор
Някъде във форума имаше оплаквания от качеството на тези нивомери. Не разчитай на него, а провери какво е действителното ниво на водата в момента, в който помпата заработи "на сухо".
iovchr - помощник
Благодаря за идеите.

По какво се различават инжекторите N20 / N30 ? Майстора казва, че е сложил N30, ама знам ли го?

За проверката на нивото - как да стане най лесно? Пробвал съм да спускам вързан камък или нещо подобно ама без резултат - тръбата на сондата е прекалено тясна (120мм), дълбочината голяма. Не мога да усетя кога навлиза във водата, дали се е оплел в тръбите или пък дали вече не е стигнал дъното (самия 20м кабел си тежи доста ).


Сега съм решил да си правя поплавков датчик - от парче ППР тръба 16мм.
Най отгоре малка рид ампула, залята с полиуретан за влагоизоация. В тръбата - малък магнит поставен на върха на празна химикалка или флумастер. Под магнита химикалката ще е запълнена със силикон или нещо друго за да има плаваемост. Надявам се да се получи компактно и да се спуска навсякъде.
hygro - майстор
iovchr написа:
За проверката на нивото - как да стане най лесно? Пробвал съм да спускам вързан камък или нещо подобно ама без резултат - тръбата на сондата е прекалено тясна (120мм), дълбочината голяма. Не мога да усетя кога навлиза във водата, дали се е оплел в тръбите или пък дали вече не е стигнал дъното (самия 20м кабел си тежи доста ).
Ползвай капронов конец, рибарска корда или обикновена конопена връв. Така няма да те лъже теглото. За тежест използвай тясно пластмасово шише, например от лекарства, наполовина пълно с вода. Момента в който поплавъкът плува върху водата се усеща много ясно с пръст.

Направи възелчета през метър за да ни мериш всеки път цялата дължина на въжето.
  • 1
  • 2

Тема "проблем с помпа и сондаж" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: