Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Val
Някой може ли да ми каже как се поставя дюшеме?
masteradmin - майстор
Дюшеме се нарича под на помещение от дълги прави дъски - чам или дъб. В наши дни се използва по-рядко, поради голямото количество дървесина, нужна за направата му, а и защото постепенно навлизат нови материали като ламинираните плоскости.
Дъската на дюшемето е обикновено с дължина 2 до 4 метра (по възможност според размера на помещението), широчина 8-12 см и дебелина 3-5 см. По дългите страни има зъб и вдлъб, чрез които се захваща за съседните дъски. Обработва се горната част на дъската. Реденето се започва от дъното на помещението към изхода.

Прикачен файл

Dusheme.jpg
masteradmin - майстор
Значи ако си правил дървен таван - става по същия начин.
Трябва ти дъски за душеме те са по дебели от сези за таван. И дъски който се продават на пакет те са за скарата на пода. Значи:
1. Правиш скарата - това трябва да са дебели летви около 40х40 - избираш коя страна и им е по равна като ги слагаш една до друга и ги подравняваш по дебелина. Рамката е на 5 см. от всики стени. Скарата е перпендикулярна на дюшемето. За да изглежда стаята по голяма дюшемето се реди по дължина, така че скарата се реди по ширина. Значи имаш рамка и след това греди по ширината на стаята през 50 см. Тука идва най трудното правиш клинове, вземаш метален мастар и нивелир и внимателно нивелираш скарата гледаш за 2 неща гредите да са на една линия и да са нивелирани.
masteradmin - майстор
2. Между гредите на пода можеш да сложиш някаква изолация. Най добре вата, но може и стиропор, перлит или какъвто имаш изолационен материал. Може и въздух.
3. Започваш да ковеш дъските. те са с нут и перо. Режеш на първата дъска перото и я ковеш за скарата. След това отрязваш едно помощно парче от една дъска. После вземаш 2-рата дъска вкарваш перото и в нута на първата и с помощното парчето и чука я прекарваш да влезе добре в първата. Сега идава ред на най тънката работа трябва да зхванеш 2-рата дъска с пирони ако си майстор или с винтове ако си начинаещ. Като пироните и винтовете се коват в долната част на нута, зада може перото на следващата дъска да ги закрие. Първите няколко нута със сигурност ще ги сцепиш но това няма да се вижда защото са отдолу- след това ще се научиш СПОКО. И така нататък. Прекарваш дъската с парчето и чука завиваш я за скарата. След това слагаш первазите, лакираш и си готов.
Ако нещо не съм написал ясно питай ще го обясня по добре.
Val
Благодаря ти за изчерпателната информация. Мисля, че всичко ми се изясни.
Гост
Абе приател няма ли го циклиш това дюшеме или то само ще се изцикли
nasco
Вижте аз лично съм специалист по темата. Горе е обяснено горе доло как става това. Но да ти кажа наи добре за целта си викни маистори не всичко човек може да си направи сам, а дюшамето не е латекс или шкафче до стената което винаги можеш да си поправиш сам или да го махнеш ( КОЗАТА СИ САКА ПРЪЧ ) това е по принцип по дълготраина инвестиция, а и наи вероятно ще го гледаш цял живот. Никак не е лесна работа, не казвам невъзможна. В интернет можеш да си намериш доста сериозни фирми за целта. Няма да пиша името на моита не е редно. Ти си решаваи дали да се бориш сам.

Прикачен файл

PICT0003.JPG
PICT0003.JPG (117.26 KиБ) Видяна 33668 пъти
Osiris - специалист
Съгласен съм че е по добре майстор ама как да го отсееш от тия дето се правят на майстори и си оставят ръцете ???
а иначе скоро ше пусна снимка как съм наредил същото дюшеме на тавана хих :oops: получи се добре :P
Какво мислите да директното лепене на дюшеме за бетонна замаска?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Според теб как се появяват фуги по дюшеметата и паркетите? Защо почват да скърцат? Защо се надуват?

Тема "дюшеме" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: