• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Антоне , позволими да не се съглася със написаното в таблицата - налягане в системата 1 бар -налягане в съда 1,75 бара - баланс 2,5 бара.А йде да се обзаложим че ако налягането в съда ти е 1,75 бара а в системата 1 бар и започне да се покачва до 2,5 бара няма и грам течност да се побере вътре в съда и ще сработи клапана. Който го е написал това ще има много задраве .В такъв случай налягането на системата от 1 до 1,75 бара ще се влияе само от 100 грама течност в системата -надолу или нагоре без резерв в съда - при това положение при истиване на системата винаги ще дърпа въздух в радиаторите . Мога да ти гарантирам че от Бургас и надолу нито една фирма това не го спазва , към София сигурно пак.Повечето са търговци с уж монтажни бригади които не си го слагат на акъла много много. :wink: Оня ден бях в рувекс -ами тя жената зад щанда не може да говори , ако нещо ме интересувало да питам шефа ха ха .В БГ терм също :lol: кой ви дава заплати .
Master_Kenobi - V.I.P.
AntonBM
E, тва вече е нещо! Благодаря! :)

Вижда се обаче, че обема на разширителния съд не зависи от работната температура на системата...
Или евентуалните разликите се "поемат" в методиката от доста високия (според мен) коеф- на сигурност?!
Коефициента на разширение на водата, който е заложен, за каква температура е? Сигурно греша, но до сега знаех, че при 80 градуса, обемното разширение на водата е почти 6 на сто.
2v6 - майстор
stevebradata написа:
ми старата система може да остане цялата идея ми е разширителния съд е на тавана имам възможност да го отведа до улк и да си тече там ако има преливане ? но идеята ми е през търбата да не влиза студен въздъх и да замръзне зимата разширителя ? за това сега мисля дали да не сложа балон долу до котлето ? единственото ми притеснение е през търбата дето ще пусна около 4 метра от разширителя до ръба на къщата и там една дупка и на улука , е да няма замръзване :?
Едно май не стана ясно - затворен мембранен разширителен съд ("балон" както го наричаш) се слага на затворена система.
За да стане твоята система затворена може да резнеш щранга дето излиза нагоре към разширителния съд и да сложиш там обезвъздушител :idea:

При затворените системи няма преливници :!: Има предпазен вентил - най-добре комбиниран за температура и налягане. Монтира се директно на изхода на котела :!:
AntonBM - специалист
Filmatoplo, готов съм за облога! Аз залагам 1000 лв. ти колко?
1. Казваш, че ако система с настроена пълначка на 1 Bar ще засмуче въздух при положение, че статичният воден стълб е 0,6 Bar! Интересно как?
2. Също така твърдиш, че РС няма да върши работа и налагането ще се повиши рязко до 2,5 Bar и ще се задейства ПК. Аз твърдя, че налягането ще се повиши до изравняване на това с РС и после ще остане на 1,75 до 1,8 Bar. Увеличава се само ако РС е с по-малък обем от този на изчисленият.
Имаш късмет и аз съм от Бургас! Мога да те заведа на произволен брой инсталации с различни мощности от 10 до 2000 kW комплектовани РС изчислени от мен по тази методика. Хайде, ако ти стиска пиши ми лично съобщение с телефон и да ходим да видим какво ще стане!
Master_Kenobi – методиката за изчисление не знам кой я е правил (не съм аз), но точно тази се дава за избор от фирмите VAREM и ZILMET. Надявам се да си чувал за тях. Коефициентите и формулите са взети от техните брошури.
Някой от вас да предложи формули и методика за изчисление?
Като сте такива спецове, моля дайте вашият начин за изчисление. Най-добре направете едно изчисление за 30 kW на 2-етажна къща. Да видим какви резултати ще получите.
AntonBM - специалист
Master_Kenobi написа:
AntonBM
Сигурно греша, но до сега знаех, че при 80 градуса, обемното разширение на водата е почти 6 на сто.
Да грешиш!
при 80° коефициента е 6,32 . 10^-4 [1/K]
не е на сто, а на десет хиляди.
За справка таблица 3.6 от част 1 ОВК на Ст. Стамов.
Интересно какъв разширителен съд би се получил с твоят коефициент...
Последна промяна от AntonBM(стар) на вт авг 25, 2009 9:52 am, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
От къде го мислиш това 0,6 след като пълначката е настроена на 1 бар следователно налягането в системата ще се закове на 1 бар .И в това положение ако налягането в съда е 1,75 бара то в него няма и грам течност като резерв .Това твърдя . За да започне да навлиза течност в съда то налягането в системата трябва да се покачи над тези 1,75 дори над 2 бара което е вече близо до точката на сработване на баланса 2,5 бара . При истиване пък и спадане на налягането до 1 бар може да засмуче въздух .Тези интервали са големи и вредни . При правилно оразмерен съд с правилни налягания от студен котел до загрят стрелката на манометъра се откланя най много с 0,2 . А при твоя случай от воле имаме 0.7 бара до 1 бар само докато започне да поема разширението съда .Ще изгубиш парите :-D .Но няма лошо защо да не обменим опит - пиши фирма в Бургас тук или на лични съобщения.
AntonBM - специалист
Явно не си разгледал подробно методиката, която пратих.
Там е обяснено как се определя височината на статичният воден стълб на инсталацията, обяснено е защо системата за пълнене трябва да се настрои на налягане по-високо от статичното. Обяснено е как се избира предпазният клапан и т.н.
Наистина ако пълначката се настрои на 1 Bar налягането се „заковава” на толкова и не може да падне под тази стойност! Т.е. не може да спадне до ниво при което радиаторите ще засмучат въздух от автоматичните обезвъздушители.
Това налягане (на пълначката) е начално! След запалване на котела и повишаване на температурата на водата – налягането започва да се покачва до достигане на работното. Това е налягането, на което е напомпен балона. Ако балона е с правилно изчислен обем то няма да се промени повече от 5% от налягането на въздуха в него. Ако е с по-малък обем, балона ще се смачка и налягането ще продължи да се повишава. Тогава вече ще се задейства предпазният клапан.
Сега излизам, по късно ще ти пусна на лични – телефон.
LazarGanev - "Велик майстор"
AntonBM написа:
Като сте такива спецове, моля дайте вашият начин за изчисление. Най-добре направете едно изчисление за 30 kW на 2-етажна къща. Да видим какви резултати ще получите.
Верно ли можеш колега по това задание да изчислиш РС? Щото аз не мога. Мога само да приема някакъв голям съд, за да съм сигурен, че ще е достатъчен. Но това не са изчисления! По киловатите можем косвено да съдим колко радиатора ще има, но дали са чугунени, панелни, алуминиеви или конвектори не можем да знаем. Както и обема на тръбите. Как тогава ще определим количеството течност в системата, че да изчислим колко ще се разширява?
AntonBM - специалист
LazarGanev, явно и ти не си разгледал методиката.
Там съм дал инструкция, в които пише:
Водният обем на инсталацията се изчислява автоматично, но методиката не е много точна. Вярна е за типично изпълнена инсталация - с алуминиеви радиатори и стоманени тръби. Ако имате по-точни данни за обема на водата - в тази клетка въведете вашата стойност.
По приложената методика излиза, че водният обем на инсталацията е 300 литра. Аз не твърдя, че инсталацията е с точно 300 литра топлоносител. Когато проектирам аз знам какви са радиаторите, колко са дълги тръбите и какво е водното съдържание на всички уреди и си изчислявам точно колко вода събира инсталацията. Тогава в тази клетка от ексел таблицата въвеждам вярната стойност.
Ти ще дадеш ли някаква методика за изчисляване или ще говориш общи приказки?

п.п. Както писах по-горе, не аз съм измислил методиката! Дава се с проспектите за избор на Varem и Zilmet. Коефициентите действително са завишени, но такива са дадени там... Предполагам, че в тях е включен температурният режим и това, че при смачкването на балона се повишава неговото налягане и се променя обема на водата, който той може да поеме.
Аз ползвам методиката за избор, която производителите на затворени разширителни съдове са дали. Само съм я качил на Excel, за по-лесно. Споделих я с вас, не за да спорим. Ако вие имате по-точна методика, моля да я споделите с мен.
Master_Kenobi - V.I.P.
Към AntonBM и всички тесни спецове по въпроса!
Нищо не оспорвам, не оборвам и т.н.
Опитвам се да си обясня нещата с проста физика и още ми е трудно да приема, че обемното разширение на водата не зависи от температурата. Но щом казвате, значи в този случай е така... Ще помисля, да видя защо.

Антон, ако може данни за този коефициент и при други температури, или линк към цитирания справочник, моля!
И малко обяснение, що за коефициент е това?
Значи ли, че съд със 100 л. вода, при 4 градуса температура, ако бъде загрят до 80 градуса, водата ще увеличи обема си със 63,2 мл.?! :?
Или коефициентът показва някакви други съотношения?

Благодаря!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 13

Тема "Свързване на балон към котле ?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: