• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 23
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
masteradmin - майстор
Как се изгражда септична яма. За и против. Идеи и предложения.

Полезна информация
Намерете фирма за почистване на септични ями
Заявете проект и сравнете безплатно цени
Стефан - майстор
Според мен, септичната яма е съоръжение, в което се събират отпадните продукти от кухня, баня и тоалетна. Изграждат се там, където липсва централна канализация.
Избор на място - обикновено септичната яма трябва да е максимално близо до жилището. Също така е необходимо да е разположена до оградата, граничеща с проходима за превозни средства улица.
Изграждане - за нормално функциониране е необходимо работния обем на септичната яма да не е по-малко от 8 куб. м. Започва се с изкопаване на яма с размери 2 м/2 м и дълбочина 2,5 м. От тук мненията за самата конструкция могат да са различни в зависимост от материалите, които ще се използват. Важно условие обаче остава да се осигури добра пропускливост на течните продукти встрани в почвата. Общото е, че конструкцията трябва да има бетонни основи в дъното, подпорни колони, железобетонна плоча / разположена на 50 см под нивото / и железобетонен люк / размери 60/60 см / и плътен капак на люка. Дъното не се бетонира. Междината между колоните може да се запълни със зидани на сухо камъни, може да се използват стари или нови бетонови оградни колове, може и да се направят бетонни стени с възможно повече на брой и малки по диаметър проходими отвори. Пространството над бетонната плоча се запълва с почва и може да се засадят цветя.
Почистване - в зависимост от използването периодично септичната яма е необходимо да бъде почиствана. Това става през люка от изсмукващи цистерни, тип "Спартак".
Успех
Гост
Здравейте,преди около 5 г.направих септична яма от стари тракторни гуми положени в гръгла яма изкопана плътно по гумите.
Между тях сложих парчета от бетони колове от ограда а отгоре плоча доста по широка от гумите.
Първата година ямата се напълни малко повече от половината (с вода)
и така си остана до сега.
Никакъв проблем въпреки че я направих близо до къщата и на най високото възможно място(почвата е чернозем) за да не се пълни от дъждовете.
Това беше най-евтиното и бъзо изпълнимо решение което се сетих и нямам проблеми до сега.
Поздрави.
commandore - напреднал
Доколкото на мен ми е известно направата на цептична яма по този начин е вече история,в смисъл със суха зидария,или със гуми.Важното условие е-не да се осигури добра пропускливост на течните продукти встрани,а точно обратното СЪС ЦЕЛ ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА.Подложен бетон с армировка,оставят се да старчат фусове/арматура/за стените,изплитане на армировката на стените,кофраж,здраво подпиране,и внимателно изливане на бетона на стените,декофриране,и направа на кофража за плочата,да не забравите отвора за който е писал Стефан,и да не го запушите защото точно оттам ще трябва да извадите материала,който сте ползвали за кофража на плочата,армировка,и изливане :|
hygro - майстор
При разпространените понастоящем конструкции септични ями съществува опасност от препълване, когато дебитът на отпадните води превиши попивните възможности на ямата. Това обикновено се случва при почви с по-ниска водопропускливост. Затова при наличие на такива фактори, до фекалния резервоар се изгражда утайник, а пречистените води се отвеждат в попивно поле. Конструкцията му наподобява тази на дренаж, но функцията му е противоположна – да осигури попиването на водите в почвата.

Ако при сградата се изгражда дренаж, вместо попивно, се изгражда филтрационно поле и чрез него отпадните води си отвеждат от дренажното съоръжение.

Най-груба преценка на площта на попивното поле, следователно и на разходите по изграждането му, може да се направи чрез преценка на потреблението на вода – по около 1 кв. метър на всеки куб. метър вода за месеца. Разбира се, тази стойност подлежи на доуточняване, пък и е във връзка със семейното планиране – деца се раждат, внуци, гости...

Разходите за готов комплект, фекален резервоар, утайник, тръби, гео-текстил, уплънения и т.н за обслужване на 5-членно семейство са около 3500-4000лв. Допълнително калкулирайте цената на изкопа, чакъла и извозването на земните маси.

При проектирането трябва да се уточни коефициента на филтрация на почвите и да се прецени най-високото ниво на подпочвените води, за да се избегне дренирането им в утайника. Ако теренът има наклон, денивелацията на попивното поле трябва да се поддържа в определени при проектирането граници, за да не се допусне излизането на отпадните води на повърхността в ниската част на полето.

Трябва да се има предвид, че попиването на отпадни води в почвата ще направи неизползваеми водоизточниците разположени на 100-200m по посока на течението на подпочвените води, тъй като това разстояние е необходимо за биологичното пречистване. Освен това за ямата и за попивното поле следва да се спазват минимални отстояния от сгради и други съоръжение.
commandore - напреднал
SORRY,забравих да напиша за подложния бетон една особеност.Бетона се излива с наклон,към страната където ще е отвора,и се прави утайник за по лесното изсмукване на отпадните продукти :wink:
hygro - майстор
commandore написа:
Важното условие е-не да се осигури добра пропускливост на течните продукти встрани,а точно обратното СЪС ЦЕЛ ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА.
Нека приемем, че изграждаме септична яма за обслужване на 4-членно семейство. Ако средностатистически водното потребление е 200л на човек на ден, за месец ще се съберат 24 куб.м. отпадна вода. Ясно е, че изграждането на непропускливи резервоари е икономически нереално.

Екологичният проблем не е съществен фактор. Тъй като съвременните прахове за пране удовлетворяват екологичните норми, не съществува затруднение за биологичното им разграждане в подземните води. Органичните отпадъци, попадащи от фекалиите в отпадните води или урината изобщо не натоварват водите, тъй като директно попадат в хранителния цикъл на микроорганизмите, а и количеството им е нищожно.
SHL - специалист
masteradmin написа:
Как се изгражда септична яма. За и против. Идеи и предложения.
Здравейте,
малко късно се включвам имайки предвид датата на обсъждане на темата, ама и аз си имам отговор :-D
При тази септична яма подпочвените води са доста надолу. Намира се в Искърското дефиле. Покзвам я тук, защото смятам, че е по джоба на средно-статистическия българин и все още не е остарял метод за отвеждане на фекалните води, а напротив-добре функционираща система в райони с липса на канализационна мрежа ! Някой от съвременните модели септични ями, все още не са по джоба на масовия потребител.
При това изпълнение липсва подложен бетон, заради по-бързото утаяване на водата. Местната почва е примесена с пясък и камъни, затова допълнително дъното на ямата е дренирано с 20см. филц. Стените са изпълнени със суха зидария. Има 4 колони, в четирите края на ямата, които подпират горната плоча. На метър от пода има хоризонтален стоманобетонен пояс, който допълнително укрепва зидарията. Плочата се излива върху готовата зидария и вече излятите колони. Оставен е ревизионен отвор в единия и край 60x60см. за обслужване. Има и отдушник.
Така описаните дейности+материалите и изкопа, който е 2x2x2,2м. излизат на клиента 2400-2800лв. ако го поръчат на фирма. При собствен труд цената пада под 1800лв.
Ето това е ямата:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
hygro - майстор
SHL написа:
Покзвам я тук, защото смятам, че е по джоба на средно-статистическия българин и все още не е остарял метод за отвеждане на фекалните води, а напротив-добре функционираща система в райони с липса на канализационна мрежа !
За съжаление ЕС вече подписа смъртната присъда на класическите септични ями, като тези от снимките. Изграждането им вече е незаконно и в България. Въпрос на време е да започнат да се дерат глоби от нарушителите.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 23

Тема "Как се изгражда септична яма." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: