Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Лятно време искам да си направя автоматично поливане на тревата в двора на вилата и ми е необходим кладенец. Реката е на около 150 м
и около 5 метра под нивото на двора ми, така че смятам, че 10 м дълбочина ще свърши работа. Сонда не може да влезе в двора и трябва да се копае на ръка.
Дайте съвет, технология или с каквото можете да ми помогнете.

Благодаря Ви предварително.
любител - специалист
Сигурно ще имаш вода, но може и да не е където и да дупнеш.
Постарай се да намериш някой/някои да ти посочят мястото за това.
Другото зависи от това каква е почвата в района ти. Вариантите са общо взето два. 10 метра са си средна дълбочина за кладенец.
Ако имаш трудна, но устойчива за копаене почва, т.е. например се редуват плочи от камък и глина то можеш да копаеш направо поне докато е такава. После като слезеш до ниво на друга почва, внимаваш с влажността и, непременно трябва да излееш на място в дупката бетонен обръч и с него като го подкопаваш под страните му да слизаш по-надолу. Върху обръча можеш да изливаш още други и така постепенно се образува стабилна защитаваща те шахта. Можеш и да редиш шахтата върхо първия обръч от продавани готови части от дъга. Само гледай да са добре изработени, т.е. с правилна форма че иначе реденето на окръжност става кошмар. Не забравяй да слагаш и степенки между обръчите или на 2-3 реда ако зидаш с дъги. Има ги готови, но можеш и сам да си спретнеш от арматурно желязо, но гледай да е дебело с разчет ръждата да не го изяде.
Ако е песъчлива почва или подобна неустойчива задължително ще копаеш през циментови обръчи още от началото. За твоя безопасност е, не за улеснение. Просто си купуваш готови обръчи или изливаш сам като си правиш калъп.
Моли се да нямаш скали или споменатите наредени ред камъни, ред глина, че ще ти е трудно. Няма невъзможни неща, има трудни. :roll:
Трябва ти поне още един здрав мъж да вади материала на повърхността. Като оборудване един стабилен "чекрък" с въже, т.е. същото с което се вади и водата от старите кладенци, но поради тежестта на материала диаметъра на цилиндъра е по-малък и дръжката е по-дълга за по-добър въртящ момент. Още разбира се кирка и лопата със скъсени дръжки. И ако се наложи Голем чук и шила за разбиване на камък. Тогава ти требе и трети човек, двамата блъскате долу, третият вади и обезопасява. Можеш да минеш и с дружка бомбаджия от някоя кариера :x , но не го препоръчвам.
Не забравяй каска та главата и да се пазиш настрани от вадените материали. Пълна кофа от 1-2 метра не е масово оръжие, но за теб е напълно достатъчно да те размаже черепа.
Айде, разказах ти малко спомени от студентските си години, но опита е незабравим. :-D
Минала съм по този път вече преди 18г.Водата си я намерих сама с помоща на две алуминиеви пръчки.Огъват се на буква Г,хващташ ги в двете ръце, но не стегнато и тръгваш по двора под права линия.Където се съберат на кръст-там е водата.Научи ме един миньор,
специалист по тези работи.Водата ни излезе на 3,40м. Със съпругът ми
си го изкопахме сами.Трябва да предвидиш диаметъра на пръстените, които после ще полагаш.Когато излезе водата и трябва да се копае,трябва да се изпомпва водата,защото се събира много бързо.Ние го изкопахме 6.50м.дъблок с разширение на дъното. Облицовахме го с речни камъни.Слага се и пясък за прочистване на водата преди да се пуснат пръстените. Много трябва да се внимава при копането, защото може да се получи срутване.Ние успяхме,защото почвата беше глина и малки камъчета. Много внимателно и с точни мерки се прави диаметъра и се спазва,защото може да се повие и после да не паснат пръстените.
imb_bg - напреднал
в нашия край покрай Марица практикуват следния начин,
от тия поцинкованите тръби цол и половина ли са не знам точно
им правят резба в началото се прави на струг острие и се разпробива за даа стане като стандартните смукатели.
почват да набиват с 1 голям чук и наставят тръбите една след друга докато излезе вода
после пускат да тече вода на вътре към земята за да се образуват така наречени "дамари" и после си свързваш към тръбата помпата.
Виждал съм го и знам че работи лошото е ако уцелиш под земята каменна плоча преди да стигнеш водата
край тръбите нямат вадене. поразпитай и други за този начин
Успех!!

Тема "Как да си направя кладенец" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: