Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
stormbringer - помощник
Здравейте,
Честита нова година!
Много качествен форум, поздравления!
Закупих си наскоро селска къща с 4 дка дворно място, 2 - 3 дка от които съм запланувал да обработвам и да отглеждам овошки и зеленчуци, а 1 - 2 дка да бъде естествено затревена площ, която да кося. Поради това съм решил да си купя мотофреза и бензинова косачка. Спрях се на следните модели в интернет:

- мотофрези:
http://www.gardenia-antana.com/front/co ... hp?pr_id=1 - модел ZS-500B2 (първият)
http://www.prismabg.com/product/4.html

- косачки:
http://www.prismabg.com/product/37.html
http://www.gardenia-antana.com/front/co ... hp?pr_id=6 - модел WORLD18

Ще бъда благодарен за всякакви мнения и предложения.
Благодаря.
kapanec - специалист
Здравейотносно мотофрезата мисля че тая е по добрата

МОТОФРЕЗА FORTECO F90R

Описание:
МОТОФРЕЗАТА е подходяща за оранжерии и терени изискващи често маневриране Корпусът е изработен от стомана, което прави машината здрава и износоустойчива, а възможността за разглобяване на всеки един възел създава удобство при нейната техническа поддръжка и ремонт. Трансмисията е верижна с ремъчен съединител - това предпазва машината от тежки повреди по време на работа.
--------------------------------------------------------------------------------

Технически показатели:Поръчай
Технически показатели:
ЦЕНА: 755 лв. с ДДС
Гаранция: 24 месеца
Размер на опаковката: 80 х68х40 см.
Тегло: 52 кг.
Производителност: 1,3 дка/час
Скорости: 1 работна + 1 задна
Работна дълбочина: до 25 см.
Работна ширина: 90/60/30 см.
Двигател: 5,7 к.с., бензинов


Относно косачките зада ти вършат хубава работа тия модели, терена трябва да ти е добре подравнен за да има добър ефект а и ъглите няма да можеш даги косиш затова аз бих се спрял на някой модел моторна коса (хускварна,щил,MTD790)
kapanec - специалист
Пусни някоя друга снимка на имота ако нете затруднява :)
stormbringer - помощник
Пробвах да кача малко снимки направо от PC - то, но нещо не ми се получи. Нямам снимки качени на сайтове. Когато имам време ще се позанимавам повече, за да кача снимки.
Аз се бях спрял на мотофреза Gardenia модел ZS-500B2, защото е с работна ширина 100 см и дълбочина до 30 см, докато FORTECO F90R е с работна ширина 90 см и дълбочина до 25 см.
Може ли да се обосновеш защо FORTECO F90R е по-добрата?
Не съм се замислял за моторна коса. Не е ли, като тример, подходящ за места, където не може косачката? Няма много информация за технически данни на такива коси.
Армагедон - специалист
Колега зарежи фрезата, по-добре се насочи към мотоблок - дизел. Предимствата са че е по-яка машина, все пак ще обработваш 3 декара, което си е площ, по-икономичен е . С моя фрезовам 1,5декара за около 40 минути при разход под 2 литра, към него можеш да вземеш различен инвентар в това число и косачка, ремарке и др. Не те ангажирам с моето мнение,работил
съм и с двете и знам каква е разликата имаш време до пролетта да чуеш и други съвети :!: :!:
kapanec - специалист
Относно мотофрезата наблюдавах две такива фрези как работят и за един ден се счупиха и двете по няколко пъти като основно се разбиваше захващането отдолу на съединителите там където се регулира със каква работна ширана да работиш моето мнение че точно там тръбите са тънки и от некачесвен метал, скъсаха и ремък по веднъж и то и двете и това само за един ден (затова ги оглеждай по внимателно точно там какъв е материяла на тръбите)По ? за мотофреза или мотоблок особенно дизеловата разликата е голяма това си личи и по цената ако имаш възможност вземай мотоблок няма да съжаляваш
Моторната коса има диск от метал и шпула (по моемо там сисе слага КОРДАТА със която си косиш)аз има модел MTD790 вече 6г и съм много доволен има много повече възможности
stormbringer - помощник
Много благодаря за съветите.
Нямам възможност да си купя мотоблок, иначе естествено бих го предпочел пред мотофрезата.
Относно моторна коса или косачка все още се чудя, кое ще е по-подходящо за мен. Предимството на косата според мен е, че колкото и висока да е тревата, ще я окоси, както и на трудно достъпните места за косачката - по ъгли и др. Косачката пък събира тревата в кош, който после лесно се изсипва в мястото за компост или където трябва, докато с косата тревата остава на земята и после трябва да се събира допълнително. А моторната коса каква производителност има? 1 дка за колко време се коси и равномерно ли е косенето?
kapanec - специалист
Пройзводителноста зависи от това какво косиш и каквиса ти уменията примерно (Царевичак) както му казваме по нашия край(дръжето на царевицата) със диск за рязане 2декара ги сабарям за 2часа . когато се коси със кордата става много ситно. Равномерното косене си зависи от терена и уменията но (със косачката е все пак по равномерно стадиони,голф игрища и други все пак сисе косят със косачка) щом ще бъде естествено затревена площ може да го оствяш там на място то почти не си личи толкова е дребно а и ти подхранва тревата.
todor_velikov - специалист
с косачка по-висока от 20-30 см трева не можеш да косиш,пък и ако не е косено и тревата ти е около 10см 1 откос дълъг около 10 м ти пълни коша и трябва да изхвърляш.
аз съм фен на ел.тример -тих и поне няма да си отрежеш краката,но пък по-бавно се коси
sinbor - специалист
От две години ползвам http://www.prismabg.com/product/4.html. Много съм доволен, обработвам около 500 кв. м като почвата е тежка за ръчна работа. Машинката е икономична (с 1 литър минавам двора), много е удобна задната предавка. В завода ми казаха, че живото на мотора е 700 моточаса, след което се заменя с нов не се ремонтира. За по-големи площи е по-добре да бъде по-мощна машината, така и живота и ще бъде по-дълъг.

Тема "Каква мотофреза и бензинова косачка да избера?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: