• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Insomnia - специалист
Здравейте . Имам следния въпрос : Нанесъл съм една ръка шпакловка CT 126 на Ceresit. Та налага ли се някаква обработка на първата ръка преди да положа втора . Грундиране ? Шкурене ? Втората се полага след пълно изсъхване на първата, или греша ? Ако се налага да се грундира с какъв грунд ( в/у опаковката на шпакловката не пише абсолютно нищо по въпроса ) . Много ще съм ви благодарен ако ми дадете малко акъл. Изчетох много теми и мнения , и кашата в главата ми е пълна. На един му отлепило като почнал да боядисва, щото не грундирал, на друг щото грундирал, на трети щото нанесъл втората ръка след като не било напълно изсъхнало, на четвърти било изсъхнало, ама пак отлепило на места.
EDI - майстор
Не се грундира.След първата ръка се "цикли" на мокро, след като дръпне нанесената шпакловка от първата ръка.
Velio - специалист
Да си кажа и аз мнението базирайки се на моя опит.
Използвал съм на Стром21 гипсовата шпакловка и после супер кит (но това не е важното в случая). Не се грундирва между двете ръце! Ако мазилката е стара се използва грунд преди първата шпакловка. Аз не съм използвал. След първата ръка съм пришкурвал със шпаклата само "мустаците" (понеже не съм професионалист и остават тук-там) След фината шпакловка - шкуря!
Полсе съм използвал грунд и латексова боя на Deutek. Би могло да се отлепи при боядисване някъде, ако се натиска прекалено много с валчето при боядисването. Това е от мен ;)
caligula - помощник
EDI, моля те кажи кога точно се цикли, че все не мога да го уцеля пустия му момент. Някои казват, че гипсова шпакловка не се цикли а само се шкури, циклел се само гипса, други - че се цикли, ама не казват кога, трети - че нито се цикли, нито се шкури - въобще, както казва колегата с темата - пълна бъркотия...
Моля, дайте един наистина практически съвет!
EDI - майстор
Ами аз си шпакловам само мои работи и то не в промишлени количества, но правя така - ползвам гипсова шпакловка, шпакловам първа ръка, с която запълвам неравности, като нанасям цялостен слой материал по стената или тавана, като не заглаждам идеално, а само покривам с няколко милиметра, без да се "заигравам".Същия ден, докато шпакловката още е прясна и влажна, минавам втората тънка ръка, с която изглаждам всичко /аз на това викам "циклене"/, със съвсем малко по-рядък материал.После шкуркам само тук, там, ако се е получил някакъв ръб, без да си играя да правя стъкло, просто не обичам иделно гладки неща.Понеже никога не бързам, на ден си правя по една или две стени, в зависимост от площта.Така на мокро, двата слоя прилепват идеално и никога не се отлепят.
caligula - помощник
Благодаря ти за отговора.
И аз ще си го правя за мен и затова искам да стане що-годе добре.
Мислиш ли, че отклонения около 1 см ще могат да се оберат с 2ръце, като преди това смятам малко да поизравня машинната гипсова мазилка с едно собственоръчно изработено ренде.
А и според теб добре ли е да грундирам мазилката, която е на около 1г. или само да обезпраша?
EDI - майстор
Ами аз досега само обезпрашавам и го мокря да обера всичко прашно, но грунда повишава адхезията и също е добър вариант да се сложи.
caligula - помощник
Пак мерси, но още нещо да питам...
Моята финишна шпакловка ще е SHEETROCK FINITURA.
Дали и нея мога да я нанасям на дръпнала 1-ва шпакловка Ceresit CT 126 или е по-добре да я изчакам да изсъхне и после да нанеса SHEETROCK-а.
EDI - майстор
Не знам, не пише ли по опаковките.Аз всичко правя с една и съща гипсова шпакловка и първа ръка и цикленето.
joro_206 - напреднал
първо грундирай мазилката ,щом ти е стара и прашна.Преди да шпакловаш със sheetrock изчакай да изсъхне предишната шпакловка.Ако имаш мустаци или неравности - прешкуриги със шкурка.
Не очаквай да покриеш 1 см със sheetrock, подобре с първата шпакловка .Между двете шпакловки не се минава с грунд.
  • 1
  • 2

Тема "Грундира ли се м/у 2 ръце шпакловка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: