Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
rossenboy - специалист
Здравейте колеги. Един въпрос на живот и смърт ( вената препира да се правя на майстор) :lol:: как се прави свързването между два ламаринени детайла - не говорим за заварка, а с някаква тенекеджийска сглобка. Задачата е да направя формички за изрязване на сладки( нещо подобно като на снимката :shock: ). Може би най-лесно ще бъде с точкова заварка, но как ще стане в домашни условия?
И последно( това вече е мързел)- някой ако знае от къде мога да купя подходяща ламарина за тези форми нека сподели.
благодаря за съветите.( не само по този въпрос).
Лека и доходна на всички.

Прикачен файл

images.jpg
images.jpg (5.74 KиБ) Видяна 5922 пъти
shotik - майстор
Формите ги правеха от ламарина от консерви или кутии за сирене.Вземи една метална консерва от грах,халва или др. и там ще видиш и сглобяването,гледай да не са лепени.
Като направиш формата ,двата края се огъват на прав ъгъл на една и съща страна,като единият край е малко по-дълъг от другия,да кажем с половината,тази част се изкривява така,че да обгърне късия край и двата края се изкривават на тази страна с късия край и се причукват.
schuldiner - майстор
Сглобката (фалц) ще задържа боклуци - не че ще се отровиш, но пълното почистване на формичката ще е трудно и на жената няма да й хареса.
Тенекето от сирене е прекалено тънко. Предлагам да ползваш медна ламарина, като на застъпването я запоиш. Преди запояване се зачиства със солна киселина. За да не патинира, цялата форма после се калайдисва. В горната част трябва да има оребрение (подгъв) 2-3 мм, за да не се деформира лесно. При калайдисването и този процеп се запълва.

ПП Отливането от подходяща пластмаса ми се струва много по-лесно, макар и не толкова ефектно...
rossenboy - специалист
Варианта с медната ламарина много сложно май - запояване, калайдисване, макар че в краен случай може и да стане. Аз съм се сетил дали не може да се свързват с тези специалните клещи за гипсокартон за свързване между CD и UD.
inspo - майстор
Според мен най-добрият вариант за формичките е да се направят от неръждавейка. Трябва да е по тънка за да може да се огъне лесно, защото по принцип е доста "жилава" . А за съединяването на краищата може да се пробва да се завари с СО.
bycec - специалист
Медната ламарина е много мека и ще патинира, тенекията от сирене(калайдисана ламарина) ще ръждясва по среза. Като идея ми идва на ум да пробваш като материал някоя китайска тава неръждавейка.
genkogenev - специалист
колко , според теб струва една такава формичка , колко ти се дава . Мога да ги поръчам при един приятел ако имаш интерес .
Иначе иноксова ламарина 0.4 - 0.6 мм със запояване ще ти свърши работа . Може и с обръщане но ще се разглоби при по-дълга употреба.
niki_sap - специалист
На пазара Георги Кирков имна едно магазинче, което прави смао това - форми за кексове и за сладки ръчна изработка по поръчкаи готови. Не са кой знае колко евтини, но като се има предвид, че чичото може да ти ги направи по твой размер и желнаие и едва ли ще почъш повече от 3-4 мисля, че ще го преживееш.
Магазинчето се намира вече извън пазара, там където е паркинга до Пиротска - паркинга между Пиротска и новия булевард - едно от посленидте по-близо до новия булевард.
rossenboy - специалист
Благодаря за информацията и съветите. Ще потърся около пазара, че да видим.
world_explorer - специалист
Навремето ги правихме по трудово възпитание в началното училище. Правихме ги от поцинкована ламарина и после даскалът ги запояваше. Важното е от единият край (къдети се натиска с ръката) да се подвие ламарината и да стане нещо като буртик за да не се порежеш.

Тема "сглобки ламарина" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: