Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
Привет,
Имам следният проблем:
Взех да ремонтирам къщата на село и се започна ... от покрива та до 1 етаж. Преди не ми е правило впечатление, но след като разчистихме стаята на 1 етаж и смених дограмата с ПВЦ около стената под прозореца и на стрената, която е външна за къщата на около 50-60 см от пода имаше влага, която не се махна (стените ги шпакловахме) . "Майстори" ме посъветваха да премахна бетонните пътеки около къщата и изкопая метър широко, метър дълбоко до основите и направя изолация, но се притеснявам да не подадат основите. Моля за Вашият съвет.
Къщата е тухлена, като отдолу на около метър е с камък.
Благодаря.

Прикачен файл

07052010.jpg
това е къщата
07052010.jpg (57.9 KиБ) Видяна 14264 пъти
hygro - майстор
Я по-напред си сложи улуци и отведи водата ДАЛЕЧЕ от къщата, а тези майстори дори не ги пускай да ти влизат в двора повече. Ако бетонните пътеки са здрави и си имат подходящите наклони - какво по-добро от това! Ако не са - отремонтирай ги и им задай наклоните.

Направи и цокъл, който да ти пази стената от пръските.
Благодаря за отговора. За улуците си прав - ще сложа, но ми прави впечатление, че ръба точно м/у пътеките и стената на къщата цимента се е напукал и може би трябва да ги направя наново. Това само с цимент или и друго? В близост (на около 10 м. в ляво от задния край на къщата) има кладенец - ще проверя какво е нивото, но имам подозрения, че подпочвените води са високи. Цокъл с врачански (гоцеделчевски и т.н.) камък ли имаш предвид, защото къщата има от основите около метър пояс от камък и след това е тухла - не знам дали си личи на снимката.
ArturDent - Почти Безобиден
Я като завали дъжд излез и виж до къде е мокра къщата! При тая височина и без улуци - поне метър.
Все едно постоянно поливаш стените с вода.
А и стряхата е малка - така като гледам - най-много 50 см.,ама нея няма как да я пипаш.

Системата е следната.
1. Улуци
2. Водоотвеждане - провери дали настилката да има наклон и няма пукнатини.
2.1. Евентуална хидроизолация покрай къщата
3. Провери за подпочвените води и чак тогава ако трябва дренаж.

Е винаги можеш да изпълниш и трите но ще ти струват доста повече отколкото да измажеш къщата отвън (особено последното).
ArturDent - Почти Безобиден
Друг пост, да извинявате, но да не отварям нова тема.
@hydro, ситуацията при мен е подобна, без влагата за сега ;) Имам си улуци и е предвидено водоотвеждане (юнашко). Няма подпочвени води (поне на 60м).

Значи ще правя настилка около къщата. Искам да сложа и някаква хидроизолация. Изпълнението е настилка, бетонни павета, цокъл.
Къде да сложа хидроизолацията - под настилката или между настилката и паветата? Ясно е че ще е под цокъла.
А и между цокъла и стените (тухлите) ще има 7 см XPS, който смятам да стъпи върху настилката. Дано ме разбра.

Хоризонтално: Настилка, Хидро, Павета
Вертикално: Тухла, Замазка (хастар), Хидро, XPS, Цокъл (нагоре мазилка)

Другия вариант е хидроизолацията да мине едно ниво надолу.
hygro - майстор
Не разбрах точно какво искаш да направиш, но принципно под паважа НЕ трябва да има хидроизолация. Ако паважът е с ширина над 2m, добре е отвеждането на водата от него да е по средата или в двата края, т.е. правят се два ската. Водата отвеждаш или с плитка канавка или по-добре с дълбока, затворена с решетка. Под паважа се слага дренажна възглавница, която НЕ трябва да задържа вода. Задържането на вода води до разместване и пропадане на паветата, вследствие движението й при натоварване и до замръзване през зимата... За да се удължи живота на възглавницата и се предпази от заглиняване, под нея се поставя геотекстил. Ако почвата под паважа е силно непропусклива, което се установява с перколационен тест, по-добре да се постави друга настилка.
ArturDent - Почти Безобиден
Къде в цялата дандания да сложа някакво хидро

Прикачен файл

Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (44.62 KиБ) Видяна 14048 пъти
schuldiner - майстор
Мястото на хидрото е върху стената, преди ХПС-а. В краен случай под шпакловката преди цокъла. Самият бетон трябва да е с наклон за отвеждане на водата в канавката. Върху него хидроизолация, отгоре дренажен слой, па после настилка. Тя също с лек наклон към оттока. Примерно за бетона отдолу 3-4%, за паветата 1-2. За да не ти избяга пясъкът по наклона с водата се прави преграда, примерно от някаква мрежа, макар че има и специални ламаринени, ПВЦ и всякакви елементи...

ПП Хигро е прав, но не се сещам за идеален случай, при който зиме водата под паветата моментално да попива. Риск от задържане и замръзване винаги има, но целта е да се намали този риск с някакво, по възможност добро водоотвеждане с хидроизолацията и още по-добро повърхностно с настилката.
Май вариантите са два - да попива бързо, но и към основите на къщата или по-бавно, но с оттичане на предвиденото място.
Може би има начин да се съчетае бързо оттичане и далеч от основите, но без обратен насип не си го представям и нещо не ме кефи.
ArturDent - Почти Безобиден
@schuldiner - ти много добре познаваш ситуацията ;)
Процентите наклон не ми се смятат но ако искаш смятай - 2.2м/ 10 см, смятам че е достатъчно. Даже ще се вижда и с "много просто око".

Вертикално е ясно - между "стена" и "XPS"
Хоризонталното ми е въпроса под "настилка (бетон)" или над нея.

А и бетонните павета нямат такива фуги като гранитните. Може би фугата е до 3 мм и май се пълни при полагането.
hygro - майстор
schuldiner, съгласен.

Бетон не бих използвал изобщо. Ако обратният насип е направен както трябва, проникналата през фугите вода ще се отича през възглавницата над трамбовката.

Тема "Влага по стената на къщата" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: