• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
k_georgiev1956 - специалист
Здравейте съфорумци,

Предварително се извинявам ако използвам неточни термини.

Приключвам изграждане на пещ и ББКю на вилата. Коминът трябва да мине през покрива на навес. Иска ми се сам да направя "обшивката" на комина, по която да се стича водата.
По принцип майсторите я правят от поцинкована ламарина, но може ли да се направи от друг материал?
Дайте съвет.
ebahti - майстор
има самозалепващи ленти за тая работа-колко повече ги напече слънцето ,толко по здраво лепят
k_georgiev1956 - специалист
Ebahti, благодаря за отговора.
Виждал съм ги в Бриколаж. Има различни ширини.
Можеш ли да ми препоръчаш от кои да взема за да се справя по-лесно?

Поздрави!
vlad0 - специалист
http://www.bramac.bg/produkti/pokrivni- ... steni.html
Аз наскоро използвах това от линка. Цената му беше около 130 лв., но според мен си заслужава, работи се много лесно и както каза колегата като го напече слънцето става бетон. Това с ламарините е умряла работа - не съм виждал такова изпълнение което да не тече. Освен това не мисля че ще излезне по-евтино.
ebahti - майстор
еми не помня каква точно си взех за моя комин :? купих я от складовете на "Топливо" върти ми се нещо в главата че май беше на Брамак ама не съм сигурен....за всеки случай върши прекрасна работа и става бързо
Transporterr - специалист
:)

ей пак разбирачи .Аз пък имам една обшивка на комина на вилата която на почти 30 години и още не тече. Това си е тънкост, наистина е просто но не всеки го знае.. :wink:

Сттранно ми е защо давате стотици левове за брамаци, а като дойде манго за 80-100лв се скъпите
vlad0 - специалист
Точно щото е манго:wink:! Предпочитам да ги дам за нещо малко по качествено от поцинкованата ламарина за сметка на манго. Айде снимай я тая поцинкована ламарина която е изкарала 30 години че още не съм виждал такова животно.
PCL82 - майстор
На покрива на моята вила, когато е правен през началото на 70-те е ползвана поцинкована ламарина с дебелина 0,6-0,7мм Макар и цинковото покритие да е паднало и всичко да е ръждясало имам ламарини които ще изкарат още.Улуците изкараха 25 години. Около 2003 година сменихме улуците с нови поцинковани от 0,5мм ламарина (по- дебела вече не се предлага). Тази година се оказа че някои вече са се пробили, заради сбъркани наклони и калпави връзки.

Новите ги правиха едни старци, които не запояваха връзките, а ги загъваха. На единият скат са ги загънали срещу посоката на отичане, и не са проверили скобите за провисване.
Transporterr - специалист
Наистина не е ръждясала почти и разкройката на обшивката е много добра. Да, от дебелата е 0.7 или нещо такова
Друг "необясним" факт е че хоризонталните улуци бяха прогнили но там където са скопчани не са мръднали.Как са ги правили колко ката са ги скопчавали историята мълчи, и няма как да разбера. Но обшивката си я запазих за модел и мостра и ще я снимам :)
k_georgiev1956 - специалист
Преди всичко, трябва да кажа, че по пещта и ББКюто всичко сам съм направил (с малко помощ от синовете).
Ето защо зададох въпрос за саморъчна направа на обшивката на комина.
Тази лента на Брамак изглежда доста читава и дълготрайна. От сайта им обаче оставам с впечатление, че трябва да си купя и лайсна и уплътнител. Ще ходя до Топливо с/у Зоопарка - там имат налични и ще разпитам подробно.
Благодаря за мненията и съветите.
  • 1
  • 2

Тема "Обшивка на комин" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: