Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Galski - специалист
Здравейте,
Имам нужда от компетентно мнение и съвети. Проблема е следния:

В дневната си имаме на две места по три луни (20 вата/12 волта със съответния траф към тях), които се включват от едно място. Решихме да си сложим димер и тъй като всички ключове и контакти са от серия на GEWISS, то насочихме се към тях. До тук добре.
Закупихме електронен димер с мощност до 180 вата, предназначен за халогенно осветление на 12 волта. Инсталирахме го. Поработи един час и изгоря. Заменихме го с нов, инсталирахме го, поработи 15-ина минути и изгоря. Отчаяхме се.
Върнахме го на фирмата с уговорката да разпитат някое тяхно техническо лице какво трябва да се направи, за да не гори димера.
Обяснихме им какво имаме като осветление: халогенни луни две серии от по три луни по 20W/12V с обикновени трансформатори от 60 вата!!!
Питахме ги изрично да не би проблема да е в трафовете - отговора беше: "до сега не сме имали проблеми, но ще питаме".
Впоследствие ни препоръчаха да сменим обикновените трафове с електронни такива, както и да вземем по-мощен димер. Според тях димера бил интелигентен и се нагласял към всякакъв вид трафове. Направихме го.

Днес дойде ел. майстора да върже нещата. При пускане на димера трафчетата жужат, а луничките примигват, изобщо не постигат ефекта на димиране. И според него това не е нормално. Бяхме му споделили за изгорелите димери, той е разпитал и днес ни каза, че имало два вида електронни трансформатори - едните били специално за димери, а другите не.

В момента димера не е вързан поради съмнения да не изгори пак. И това, което ни препоръча нашия майстор е да потърсим нови електронни трансформатори, които са специално за димери.

Безмислено е да ходим пак във фирмата, защото явно там нищо не разбират.

Някой знае ли нещо по въпроса? Много ще съм ви благодарна, ако можете да ми помогнете.
Последна промяна от Galski на пон юли 16, 2007 8:19 pm, променено общо 1 път.
ELEMENTAL - специалист
Дай малко инфо за димера!
Galski - специалист
Модела на димера е GW 20 801
А модела на трафа е RELCO Micro 60 PFS, за който в този сайт пише, че е възможно включване към димер, но на друго място не можах да открия такова инфо.
А дали не са слаби тези трафове?!
ELEMENTAL - специалист
Димера тъй като го гледам е за свързване към 220 волта-т.е. преди трансформатора.Това по принцип може да доведе до проблеми в някои случаи.При обикновените трафове накъсването на захранващия ток може да доведе до претоварване на управляващият симистор в димера.Поради това накъсване се дължи и бученето от трафа.При болшинството електронни трафове(които са си импулсни стабилизатори) регулирането с димер може да доведе до "клякане" на напрежението на изхода на трансформатора и
до неколкократно увеличение на консумирания ток вследствие на факта, че съотношението м/у навивките в трафа си е едно и също.(обикновено то е 5:1 до 6:1).Нека да приемем, че димера е настроен на 20 процента-това са казано грубо 45 волта-т.е около 7 волта на изхода на трафа( дори и малко по-малко) на празен ход.В този случай
управлението на трафа автоматично увеличава ширината на импулсите подавани към него довеждайки до значително увеличаване на тока през трафа и през димера.( Е освен ако не е предвидена ООВ, но едва
ли има елктронен траф без такава).В такъв смисъл димери регулиращи от 0 до 100 процента не са най-подходящото нещо (за свързване преди трафа).
Най-удобно , пък и безопасно за трафа е да се сложи димер след него( но в този случай този димер дето си го взел просто няма да ти свърши работа).
ELEMENTAL - специалист
А и силно ме съмнява, че този модел димер би издържал 600волтампера, колкото го пише на спецификацията му.Ако издържа на 100, пак здраве да е.
Galski - специалист
Благодаря за отговора. Що годе разбрах какъв е проблема, което ме отчая допълнително.
Направих запитване до фирмата производител в Италия, като описах проблема, та да видим какво ще ми отговорят. Излиза, че димера, който сме взели не може да се сработи с трансформаторите :sad:

Сега обмисляме идеята дали да не заменим луните с траф с луни на 220волта. Но нямаме идея какви се предлагат, по колко вата минимум, някакви особености при монтажа и експлоатацията има ли?
Иначе луните се намират в понижение на основния окачен таван. Понижението е около 9см под основния таван, т.е. това е кухо. (навсякъде у дома е окачен таван с вата)

Или другия вариант - димера да отиде в другата стая, където да се върже с обикновена лампа... Но това ми е най-резервния вариант...

Искам да си димирам осветлението в дневната... това искам :sad:
mien - специалист
Галски,това с луни на 220в е по добрия вариант,поне за мен.Това е са мо че имат 50вата и са по около4-5лв за бройка,цокала е малко различен(GU10),като за стартерите на лум. лампите.У нас сам стакива и досега не сам сменял изгоряла,близо две години,а светят всяка вечер поне по2-3часа.Пробвай с тях и мисля че ще си доволен,а за цената може да ги намериш по евтини,но пьк не купуваш траф и идва горе долу едно кьм едно.
ELEMENTAL - специалист
220-волтовите луни се предлагат с най-ралични мощности.Най-разпространените са 35-ватовите.За 220-волтовите се твърди, че траят по-малко, защото волфрамовата им жичка е по-тънка, но пък не изискват трансформатори, което не само е голямо улеснение от конструктивна гледна точка, но и довежда до по-голям КПД(коеф. на полезно действие).Обикновените трафове имат КПД 80-90 процента, а електронните 60-75 процента(в най-добрия случай).Хипотетично ако трябват 100 вата на изхода на трафа, той ще консумира около 125 вата(ако е обикновен) или 150-160вата(ако е електронен).
Ако се използват 220-волтови луни, димера би трябвало да работи коректно.
ELEMENTAL - специалист
Цената на луничките за 220 волта е от порядъка на 1-1,8 лева в зависимост от мощността.4-5левови лунички до момента не съм виждал :lol:
Galski - специалист
mien, а какво е разстоянието над тях, което им е нужно за охлаждане? Ти в какво си ги вградил? Каква марка са? Дай повече инфо, моля те!

Намерих тук някакви, дали ще станат?

ELEMENTAL, благодаря ти много за цялата помощ!!!

Цената ми е последната грижа в момента... :sad: искам да разбера как да реша тоя проблем с димера!
Та казвате да пробваме с 220V луни? Ох, ще пробваме...
И без друго достатъчно се изръсихме вече за димера... за трафовете... аман. Не мога да асимилирам, как производител от такъв ранг ще предлага такива димери и няма да сработят... не ми го побира акъла просто. Чакам отговора от тях, да видим... :?

P.S. А светодиодни луни има ли? (извинете ме, ако говоря глупости!) Нещо, дето да е икономично, но и да може да се върже с димера?

Тема "Димер за халогенни луни - проблем! Вече решен!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: