• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
hygro - майстор
Е, преводът е гугълски...

http://translate.google.com/translate?u ... ISO-8859-1
MamaMy - майстор
Аз пък на моето село като дете съм спал в една съвсем стара и натурална кирпичена къщурка с каменни плочи на покрива. В нея единственото съвременно беше ел. крушка с един въртящ се ключ и едно синджирче висящо от фасунга. Тя беше построена от кални тухли направени със слама и сушени на слънце. Дори някъде се виждаха и останали класове от сламата. Собственика (мой чичо) си я поддържаше по класическа технология. Измазваше я с кал и с ръце. Без никакви инструменти. Като изсъхнеха кръпките я варосваше с метлата.
Като дете най-ми хареса долапа. Там се държеше селския хляб увит в едни кърпи на квадратчета. Сега се сещам, че тази къща нямаше брава на вратата, а само едно резе :?
Nejdet - специалист
piron45 написа:


Колега,конструкцията на такава къща е дървена. Монтират се основните носещи греди и в празнините мужду тях се слага дървен плет изработен от лескови пръчки с дебелина около 2-3 см. След това цялата тази конструкция се измазва със смес от глина и слама, в някои места са използвали вместо глина говежда тор, върши същата работа като спойващо вещество само дето мирише докато изсъхне.Измазването е от двете страни на плета, така се получава най здравата конструкция която не се плаши от никакви земетръси. Глината не се пече, като завършващо покритие са варосвали обикновено, но нищо не пречи да се сложи и някое по модерно покритие за външен вид. Таваните са на гредоред, така наречения Каратаван. Като се наредят гредите странично на тях се заковават летви след което върху летвите се нареждат дъсчици без да се коват.Пространството между гредите отгоре върху така наредените дъсчици се замазва също с кал и слама за изолация. От долу се кове рабицова мрежа и следва измазване с варова мазилка или с кал но този път вместо слама се ползва чоп или отпадачни коси от някой фризьорски салон.
Това е общо взето за направата на такава къща.
Това горното е вярно, но през зимата ще е голям студ. На млади години съм спал в подобна къща.
За добра топло изолация стените се правят с пълнеж от керпич, тогава се получава доста солидна дебела стена. И наистина вътре през зимата е топла, а през лятото хладно.

Преди време бях намерил книжка на руски "Как се строи къща от "саман". Цитирам заглавието по памет и на български :?
САМАН- така руснаците казват на нашите керпичи или глинени тухли. Пусни търсене в гугълааа.

Ако имаш интерес ще потърся файлчето :)
stivemaster - майстор
Ако погледнете хубаво въпросната къща , никъде няма да видите доказателства за предположенията си . Според мен конструкцията едвали е дървена и това което мислите че е глина всъщност е полимербетон .Има хора , като тези дето са правили посочената бензиностанция , които правят такива неща по аквапарковете че ....
Simi4 - напреднал
Здравейте, преди две години гостувахме на наши близки в Храбрино /край Пловдив/.Там във вилната зона строяха глинени шатри. Основата беше от бетон, основната конструкция от греди и подвижен постепенно повдигащ се кофраж, в който трамбоваха глинеста почва примесена със слама. На височина бяха поне двуетажни. Предполагам, че има завършени така, че ако някой който е наблизо и има интерес би могъл да покаже снимков материал или друга достъпна информация.
domashen___maistor - напреднал
здравейте,
аз намерих това http://generationsfutures.chez-alice.fr ... son_3e.htm общо взето хората са направили машина за керпичени тухли :)
Sharkolia - специалист
stivemaster написа:
Ако погледнете хубаво въпросната къща , никъде няма да видите доказателства за предположенията си . Според мен конструкцията едвали е дървена и това което мислите че е глина всъщност е полимербетон .Има хора , като тези дето са правили посочената бензиностанция , които правят такива неща по аквапарковете че ....
Тва от бензиностанцията ,няма много общо със къщата. Общо взето такива неща като на тази бензиностанция и аквапарковете са куха бутафория и за къща според мене не са желателни.Имам предвид носещи стени и тнт. иначе за няква декорация става .
  • 1
  • 2

Тема "Накой знае ли как е направена глинената къща в Лещен?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: