Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ganyo - напреднал
стига стези таблици и аз имам таблици.то по тези таблици е лесно.и аз имам таблза вижте нема скво да е сканирам .технически дани на силови кабели с мaрка CBT, CABT за напрежение до 1KV пример 2х2.5 меден във тръби 25А
2х2.5-20A алминиев положен в тръби
2х2.5-25A меден положен на открито
2х2.5-21A алминии положен на открито от практиката и работата знам че не се слага предпазитела 25А за дпостимо токово натоварване ми примерно 20А колегата PCL82 по подобен начин може би го е отчел с неговите примери
1мм2-6А
1,5мм2-10А
2,5мм2-16А
2,5мм2 (4мм2)-20А
4мм2-25А
6мм2-35-40А
10мм2-50А
16мм2-63А

мене oсновно ме интересуваше дали принципа на това кoетo сam написал е правилен или не /1 определяне тока(A) ако са дадени мощноста и напрежението

пример електрическа печка 3KW напрежение 220v

I=P/У I=3000:220=14(A)

продължението на тази дилема е



според мене и таблицата която гледам проводик със сечение 2х1квадрата отговарящ на 16 ампера би издържал натоварване от 3KWслагам още квадрат и половина от мене аванс по думите на майсторите с 30 години стаж да се застраховам и става 2.5 квадрата със 25(A) предпазител говорим за мостов проводник от таблицата/
Последна промяна от ganyo на ср окт 20, 2010 6:15 pm, променено общо 2 пъти.
ganyo - напреднал
crez дам прочетох наредба номер 3 наистина е доста полезна.
mirk - майстор
Таблица, таблица ама коя, за всеки случай на приложение си има таблица където да гледаш. Щото има разлика ако кабела е на открито, под земя, на стена в тръба или без тръба, колко жила е кабела, колко кабели са един до друг, на каква околна температура са положени, колко са дълги кабелите и т.н.


Ето това е темата :)
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... EA&start=0

Ето и още нещо за размисъл http://www.filkab.com/GetFile/bg/catalogs/31/
ganyo - напреднал
приятелю мирк тези таблици ги знам одавна и доста ги следвам.но темата ако прочетеш по на горе нее къде се полага кабелът и при какви атмосверни условия и прочие темата е друга и аз съм дал пример според вида на кабела сечението и полагането колко (A) е.задачата беше съвсем различна но както и да е.повечето тука май нечетът за какво всъщност е отворена темата ми бързат със какви ли не отговори .естетвено има си таблици за всичко според условията според проводника ,според сечението,според изолацията,във какво е положен на каква дълбочина.тези таблици са за това да олеснят хората от много изчисления .тази материя всеки я знае.Има хора къде даже и нечетът обеснителната записка със плана къде върви той направо започва да работи до такава степен са повтаряеми някои неща.е аз например питам колега как да намера сечението на проводник .само ще кажа чове има 20 години стаж хвали се че знае тва онова .той ми казва 7(A) на квадрат така било прието викам му как го изчисли а той ми отговаря по закона на ОМ тогава го питам аз е какво гласи този закон.Седи и ме гледа тъпо и заеква.такива хора като този са големи рабирачи те сi имат техни правила ,които работат беспогрешно що муе да смята.Има някоя табличка в къщи и той вече е елтехник с ранг майстор.Цял ден седа пред компа и само едни и същи отговори получавам само че казани по раличен начин.или аз съм много прос или вие неможете даме разберете
mirk - майстор
Ами ще те разбират по ясно ако слагаш и някоя главна буква от време на време :lol:

Елементарната сметка по закона на Ом - намираш тока, слагаш му 20% запас или колкото си решиш и търсиш кабел който да издържи този ток ПРИ СЪОТВЕТНИТЕ УСЛОВИЯ на полагане.
После си избираш предпазител който да предпазва кабела :wink: а на нещото което ще мушнеш в контакта.

Тея сметки абракадабра по толкова А на кв. не са коректни. Сам ще забележиш грешката в тях като разгледаш колко ток издържат по големите сечения за 1кв сечение. Колкото по голямо е сечението толкова по грешна е и кръчмарската сметка.

И последно хората учат материята по много години в техникуми и университети, нали не смяташ че с курс в фирма и четене по форуми ще научиш нещо съществено. Без да се обиждаш се чудя какъв е тоя работодател който си провежда курс и си назначава после електромонтьор собствено производство :lol:
PCL82 - майстор
Формулата за тока ти е вярна. Това е формулата за мощността. При променлив ток, ако имаш индуктивен или капацитивен товар токът ще е по-голям от пресметнатия, заради cos ф. За това можеш да четеш и да питаш ако те интересува.

Натоварванията, които дадах по-горе за различните сечения са доста презапасени, но в този случай кабелите почти не греят.
По таблиците, които цитирахте температурата на кабела обикновено е 70 градуса и става въпрос за съвсем малки дължини.

Когато става дума за по голяма инвестиция си заслужава кабелите да се пресметнат точно, за да не се влагат излишни пари в излишно презапасяване.
ganyo - напреднал
абе mirk голям терикaт го раздаваш ти.Mного учат по техикумите то им личи,и какво общо има това че съм карал курс при някои и той ме взел на работа.намекваш че спъвам производството ли? хах .ще ти кажа нещо 60 процента от така наречените жичкаджии никога не са учили нищо просто са били помошници или нещо от рода на някои електротехник.щом и ромите къде немогат да четът и пишат се занимавт вече със това.Едно време в бума на строителството беше модерно да си фаянсаджия после паднаха цените тези хора станаха електротехници отам се прехвърлиха сухо строителство (гипсокартон) и какви ли още не.На повечето обекти където съм работил не ми се е налагало да изчислявам каквото и да е.По простата причина че проектанта се е погрижил за това.Тези изчисления искам да си ги знам за обща култура.Или пък ако ми потрябва нещо на мене да си направа.Затова сам пуснал темата.Не нужно да се заяждаш всеки сам си знае за себе си какво може и какво не.
moimoimoi - майстор
:lol: едните са жичкаджии, а другите са професионалисти

аз фаянсаджия,водопроводчик,картонджия не съм видял да направи нещо смислено по отношение на електротехниката и качеството

когато спреш да гледаш разни таблици,а работата ти се крепи на опита то тогава си професионалист
darken_nz - специалист
PCL82 е много прав.
Един проводник или кабел ако държи на 16А толкова ли ще му подадете ?
Да не говорим, че има много променливи, които влияят (температура на помещението, начин на полагане, видът и материала на проводника, броя им в канал или тръба, броя на жилата, има ли хармоници или и не, агресивна ли е средата, взривоопасна ли е и др.)
Е за вкъщи може и да са по-малко, но има предприятия, където нещата са съвсем различни.
Винаги трябва да има достатъчен запас.
В много места във форума има писано по този въпрос и там има дадени достатъчно примери.
mirk - майстор
Общата култура която имаш ти стига за жичкаджия, разбирай да опъва жици от тук до там, от горе надолу, както е писал проектанту :wink:

То за това всичко е на това дередже щото всеки се хванал с каквото не му е работата.

Обясняваме му няколко човека едно и също, като гледам полза няма.
Аз съм до тук днес не ми е ден за за губене на време.

Тема "сечение на проводник спрямо консуматор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: