• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lz1wvm - специалист
Може би трябва да се конкретизират нещата разисквани в темата.Радоисмущенията не са от самия трансмитер,а от неговата антена.Ако трансмитера излъчва такива смущения(под формата на хармоници),то той има фабричен дефект и е за хвърляне.
Антената трябва да бъде оразмерена за дължината на вълната за съответната работна честота.Като това най-често е ланда върху две или четвърт ланда.Но дори и тогава не е гаранция,че няма да излъчва хармоници в ефира,тъй като тя се поставя в близост до стени и метални предмети.За това е препоръчително антената да се калиброва на МЕСТО с КСВ-метър.
Колкото до смущенията,които предизвиква излъчването на сигнала са няколко.
1.Индуктиране на напрежени в датчици,които не са радиозащитени или слабо защитени.
2.Индуктиране на напрежение в кабела на зоните и съответно в самата зона на централата,което е по малко вероятно.Тъй като всички трансмитри са с продължителност на излъчвания пакет под 0.5 секунди.А времето за сработване на зоната на централата,фабрично е 0.6 секунди.
3.Индуктиране на напрежение в кабела на клавиатурата,което може да доведе до временно прекъсване на комуникацията с панела.
4.Индуктиране на напрежение и промяна на честотата на генерации на импулсното захранване,което води до временното му спиране,тъй като то има защита по напрежение и по ток.
5.Индуктиране на напрежение във входовете на самия трансмитер,което води до неговото самовъзбуждане.
За това се сещем,сигурно има и още нещо.Но за всичко си има начини за отстраняване.За да има безпроблемна работа на централата,и съответно БЕЗПРОБЛЕМНА комуникация на трансмитера.
Ronin - специалист
Еееее най-после темата взе да добива вид в който трябва всички да си говорим а не да се заяждаме един с друг.
Аз ще започна отзад напред или по точно конкретно по въпроса.
Екраниран /Не краниран кабел се слага само и единствено в следствие на препоръка на производителя и това не е случайно,ще говоря конкретно за DSC тъй като познаваме комуникацията и имаме налична документация за тази техника,та значи кей бус шината е двупроводна с такт в единия проводник и честота по другия,тъй като комуникацията е много бърза и потока на информация е голям в екраниран кабел се получава натрупване на капацитет с което комуникацията се променя по параметри и съответно производителя забранява използването на екраниран кабел при всички модели DSC Превеждам от оригиналния менуал:

Шината кейбус се използва за да комуникира с всички свързани модули и обратно.Жълтият и зеленият изводи са съответно за тактова честота и данни.Нито един модул не трябва да бъде отдалечен (изразено в дължина на проводника) на повече от 305 метра от панела.Не трябва да бъдат използвани екранирани проводници.
Връзките на кей бус трябва да се прокарват с 4 проводен кабел със сечение 0.5 мм ,предпочитат се две усукани двойки.


Какво казва практиката :Пускал съм три проводна линия( минус ,такт и данни) по мостов кабел 2.5 кв.мм на разстояние около 600-700 метра като кабела плава под вода на 2 метра на дъното и работи вече 8-9 години.

lz1wvm Спомням си един конкретен случай при който имахме проблем с голяма телекомуникационна компания и при поредните замервания от страна на КРС един от тяхните хора ме попита

Вие не мерите ли растоянието от предавателя до прозореца като се съобразявате с честотата на предавателя и големината на отвора на прозореца.....

Няма да искаш да знаеш какво му отговорих но се сетих за тази случка във връзка с съгласуването на антената на всеки предавател.Имам Yaesu WLEZ SP-420 и даймонд модела не се сещам.....но няма как да съгласуваш антената поради спецификата й понеже като я завинтиш на фишката на ксв-то то тя по принцип си използва корпуса на предавателя като земя и не е същото ...затова си иска работно място а ние имаме няколко и ти знаеш колко струват.Предавателя не може да не хвърля хармоници и да няма премодулация в някакви граници.на вьолера се вижда доста добре но това в разговора не е важно.При проблем с проходимоста на всякакви радиа решението е в антената а не в мощноста освен ако не я вдигнеш повече от 2-3 пъти което е невъзможно да стане .Напрактика повече от 10 % е трудна работа и е свързана с промяна на ред други параметри с което отговарям на колегата Ники274.

А относно предавателите че забивали централите съм печелил обяд в Кърджали с тамошните техници на сод като им позволихме да пухнат антената на предавателя в платката и процесора на DSC 1832 и така работи и до днес...ако четат тука поздрави...те си знаят.....За експерименти съм готов винаги .....!
Ники274 - специалист
Както се спомена,колкото и да се изчислява антената да е с идеалната дължина за тази честота,почти никога не може да се докара КСВ-то до единица.Зависи от положението на трансмитера,околната среда и т.н.И в примера на Ronin за експеримента,когато промениш КСВ-то и стане доста голямо,като например в случая да се пъхне антената в централата.Тогава мощността излъчена от трансмитера е много малка,съответно тази мощност се връща обратно в крайното стъпало.Ако има защита изключва,иначе си грее и може да изгори.И в случая от 5 вата трансмитера може да се е смъкнал на 200миливата излъчена мощност,ако не и по малко ;)
Ronin доколко си спомням старите ДСЦ-та имаха някакви лампи за ограничаване на тока по захранването или зареждането.Мисълта ми е,че съм виждал в тъмното като излъчи трансмитера и кутията на алармата светва от тази лампа :lol:
И както споменах по рано съм виждал BRAVO i LS сериите да сработват от трансмитер,съответно независимо дали е диференциален сигнала,си сработва зоната.

lz1wvm съгласен съм с почти всичко казано от теб,само където трансмитерите излъчват няколко пакета и времето на излъчване варира от секунда до 3-4.според зависи как е програмиран.Отделно си има настройки за девиацията :!: и мощността.
lz1wvm - специалист
Ники274 за да се конкретизират нещата,кажи ми по какъв начин настройваш девиацията :idea: ,и как регулираш мощността на трансмитера.
Ronin до колкото разбирам сте мерили изходния сигнал на трансмитера със спектроанализатор.Това е много скъпа апаратура,която аз нямам.Но съм запознат с измерванията,а и съм присъствал на различни замервания с подобна апаратура.Премодулация в трансмитера,няма как да има.Премодулация може да се получи при амплитудна модулация.При трансмитера имаме честотна модулация,която се определя от точни логически нива на входния сигнал.В интерес на истината съм срещал трансмитри,които имат фабрични проблеми с излъчването на сигнала(модели няма да споменавам).Единия модел имаше проблем с изходния ВЧ сигнал,предполагам че има ненастроен трептящ кръг или нестабилна генерация на основна честота.Втория имаше проблем със захранването на изходното съпало.При повишаване на мощността,захранването внасяше смущения.......точно тук се появи премодулация на сигнала от трансмитера.Изходния сигнал го мерих с осцилоскоп.Сега почти всичко меря с КСВ-то.Мога да споделя едно мое впечатление,на изхода на КСВ-то слагам 50 омова тапа,ако трансмитера има проблем със захранването на ВЧ стъпалото......КСВ-то го отчита.
Ronin - специалист
Здрасти....DSC имат една лампа която е на телефонната линия и при аналогово набиране обират пиковете и лампата присветва....всички модели до преди 6 месеца бяха така...Тая лампа няма никакво друго отношение освен телефона. Захранването се следи от процесора и се изключва автоматично при превишаване на консумацията и се възстановява автоматично след 5 сек. мисля че беше.Телефонния комуникатор е един от най-добре защитените модули...имам случай на пряко попадение на гръмотевица в работилница с ламаринен покрив,около телефонния комуникатор бяха изскочили варисторите и липсваше елементна база в каре близо 40х40 мм. а централата си работеше.....а обекта се подпали......имам още една такава централа в Първенец в едни краварници пак ударена от гръм с същия случай на липсващи елементи и работеща и до днес в шивашки цех разбира се без телефон....Относно предавателите на DSC са доста различни от другите поради причина че те се връзват на кей бус шината и четат комуникацията по тази шина и предават огромен поток от информация....Предавателя и централата имат двупосочна комуникация предал-приел и т.н Ние не използваме PGM-те за предавателите .....
Ники274 - специалист
lz1wvm повечето трансмитери с които съм работил и имат софтуер ,с който може да настройваш пакетите:дължина,брой,време между пакетите,промяна на девиацията,отделно си има тример за мощността-няма смисъл трансмитер намиращ се в близост до мониторинг станцията да лъчи с 5 вата и евентуално да запуши входа на станцията,като може да се пусне и на половин ват.Когато трябва да се подкара обект,който се намира в някое бетонно помещение под земята или обект отдалечен от града и 5 ватов трансмитер трудно ще прокара сигнала,може да се поръча по-мощен,който спасява положението.При ДСЦ това няма как да стане.Там прибягват в случая до модулите със сим карти.Ама като ги знам как се програмират и колко парички са .... хич не си струват за мен.Има си и по евтини варианти.Но на ДСЦ им вършат работа понеже всичко им излиза на мониторинг станцията,като трансмитерите.Кофтито в случая ,че тези модули не стават за други централи,понеже всичко се програмира от ДСЦ централа и инфото върви по дейта шина.
rolls - специалист
Ники274 написа:
...Когато трябва да се подкара обект,който се намира в някое бетонно помещение под земята или обект отдалечен от града и 5 ватов трансмитер трудно ще прокара сигнала,може да се поръча по-мощен,който спасява положението....
Голямата мощност при бетонни помещения, или фургони, където се получава едва ли не Фарадеев кафез, не винаги е решение. Радио-вълните на тая мощност са малко непредсказуеми.
Ronin - специалист
Предавателите на DSC се правят от DSC за DSC и може да са толкова мощни колкото е необходимо ,програмират се през централата и вадят сигнал и под земята ,пример е новия мол на който dsc взеха всички обекти на другите сот-а....ГСМ модулите за dsc са както за dsc така и за всички останали централи понеже произвеждат и такива ,dsc имат и модули за тел през гсм мрежата като това позволява да се върже всяка охранителна централа без значение от модел и марка стига да има телефонен комуникатор ,а отделно имат и модули за gprs .....цената е около 100-150 лв с ддс в зависимост от модела...
garvana - напреднал
пичове намира ли ви се книга за Спектра 1727 предстои ми един монтаж а нещо не си спомням как се програмира ще съм ви благодарен ако помогнете БЛАГОДАРЯ!!!
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "монтиране на алармена система" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: