• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Борислав Бачовски - напреднал
Малко пояснение за двигатела. Двускоростен асинхронен двигател. Или два двигатела в един корпус. Намотките на ниските обороти /за пране/, са разположени от вътрешната страна на статора / от към ротора/. Изпълнението на намотките е трифазно с монофазно пускане.
Контактните пластини на програматора, реверсират посоките на въртене, като сменят началата на намотките. Кондензатора участва като работен. Намотките на бързите обороти, са разположени от външната страна на статора. Изпълнението им е, пускова и работна в монофазно изпълнение. Кондензатора участва като работен.
Възможни дефекти в ел. двигатела, могат да бъдат няколко. Прекъсване на намотка, окъсяване между две секции, окъсяване между намотките на бързи и бавни обороти /издава характерен звук, брум/. Има и още няколко дефекта, но това е работа за бобиньор. За да се измерят съпротивленията на намотките на двигатела, от което да се прави извод за неговата годност, е необходимо, да се знаят тяхните номинални стойности за съответният двигател, а също и процентната грешка на прибора с който се измерва. Това, също е работа на бобиньора.
За кондензатора, няколко думи. При промяна на капацитета, двигатела също няма да работи нормално. Промяната на капацитета, може да се получи от засъхване на електролита, или от незначително нарушаване на диелектрика. Но един кодензатор стува 4-5 лева, а едно ходене при бобиньор, може да струва към 70 лева, ако е решил да излъже клиента, че двигатела е за пренавиване. Намазва намотките с някакъв цветен лак отгоре и върви разбери какво е правил. Има много такива случай, но това е срам за занаята. Та, за това се тръгва от най- простото и най- елементарното. Е, по този въпрос, това е.
Stefan2000 - специалист
Благодаря за изчерпателния отговор!
  • 1
  • 2

Тема "Схема на "Перла 05"" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: