• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
mmirro
Здравейте!
Имам нужда от съвет за избор на водна помпа. Става въпрос за0 електрическа помпа, непотопяема, ще се ползва за поливане на неголямо дворно място. Старата беше българска и изгоря. Сега ми е трудно да се ориентирам в марки, модели, цени и различни параметри. Това, което съм разбрал до момента е, че масово предлатаните на пазара са предвидени за смукателна дълбочина 7-8 метра (тук се вмествам), остава да се избере дебит, макс. воден стълб и марката разбира се. Не ми е ясно също и как определят макс. воден стълб - от нивото на помпата или от някакво друго ниво нагоре. Като марки за сега съм се спрял на Einhell, Vilo i евентуално бълг. от Троян
masteradmin - майстор
Ако това ти е вилата да знаеш че много ги крадат помпите особено ако е нова и лъскава.
1. Защо не оправиш старата ? Какво значи изгоря може би може да и пренавият мотора или нещо по дребно.

2. Ако си купуваш нова избери тази с по - лесен начин за монтаж и демонтаж. Като си ходих да я махаш.....

Оня ден бях на едно село и там оправих една помпа дето беше на 35г - класика. Всичко ново вече се прави за 1-2 години и ново.
Гост
Не е на вила, а в къщатар където живее майка ми. Там постоянно има хора, пък и мисля да я покрия - за предпазване от атм. условия и да не се вижда. А за ремонт - може, ама ми писна вече - това ще е третият път, а и това не е никак евтино. А изгарянето е жестоко, щото по лошо стечение на обстоятелствата и по моя вина я напълних с вода:(
Osiris - специалист
абе от помпи не разбирам много но щом се ползва за поливане не е ли по добре да се направи нещо което да не харчи ток :?
mmirro
Има и бензинови, но те са доста по скъпи и се използват там, където няма ток.:-) Старата помпа ми вършеше добра работа с едно двигателче 0.37 kW - по 17.4ст., примерно за 3 часа - 19.3ст:-) Дори и един киловат да взема - все е тая.
velsi - Почетен майстор
И аз не разбирам от помпи, но аз бих предпочел тази от Троян. И части ще има и всичко ще е по-кадърно направено. И още нещо. В никакъв случай не купувай нищо от марката Einhell !
mmirro
За Еинхел разбрах:-)
Сериозно се замислям за Wilo. Не бях ги чувал до сега, но май ще се окажат качествени, немска е марката. Иначе аргументите за българските са сериозни, нo Вида не видях никъде във Варна, на Троян видях за сега само в един магазин и е с около 40-50 лв по-скъпа от немската. А тези немските в магазина в който ги видях в момента с в промоция.
Гост
за избор на подходяща помпа са най-важни,напора и водното количество което трябва да осигурява, за тази цел има едни графики за всеки вид помпа и за оптималния режим на използване, ако я купуваш от специализиран магазин (дето продават само помпи) само като кажеш за какво става дума, веднага ще ти изберат подходяща, ако не е желателна консултация с ВиК специалист(инженер). А относно марката според мен най-добри са Grundfos. Villo също не са лоши.
mmirro
Благодаря!
Разбрах за тези графики. Дебита ми е трудно да го преценя, но при условие, че старата беше с двигател 0.37 kW и ми вършеше работа, сега ако взема 1 kW - логично е да е с доста по-голям дебит. Водния стълб също не е от особено значение - няма да качвам водата на високо, а и мястото където ще се полива не е голямо. Дълбочината на засмукване май на повечето е около и над 7м, а при мен тръбата със смукатела е 10м, но повърхността на водата е на около 5м, така че, мисля, че няма да има проблем. В същия магазин където гледах Wilo има и Groundfos, но Wilo с дебит около 4000 л/час е към 170 лв., а Groundfos с малко по-малък дебит е къз 300 лв - зо това съм се ориентирал към Wilo.
  • 1
  • 2

Тема "Избор на водна помпа" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: