Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mika - специалист
Извинявам се, че въпроса ми не е по темата, но ми прави впечатление, че всичките 3D модели са с неправилна (обърната) перспектива. Бихте ли обяснили с каква цел е това?
bisermonov - специалист
emilvtc написа:
И аз мисля, е с по 2 линейни лагера (танкети) на всяка от страните -стабилността на портала ще е по-добра.

Относно конструкцията която предлагаш - как ще защитиш направляващите и лагерите (танкетите) от стружките и охлаждащата течност ?

Така стружките май ще падат от работния плот директно на земята ...
Плота няма да е плътен просто така съм го начертал. А за стружките зависи какво ще обработваш покрай самия фрезер слагаш предпазители за да не позволява на стружката да се разпръсне и с аспирация си я отвеждаш.
emilvtc - специалист
shulio, Така няма ли да се усложни конструкцията, да стане по-тежка и да се затрудни достъпа до работния плот?
shulio - специалист
Еми ти си прецени на по снимката и си отговори на въпросите :). После напиши да обсъдим. Все пак 2 чифта очи виждат по добре

Прикачен файл

shopbot585.jpg
shopbot585.jpg (317.65 KиБ) Видяна 5913 пъти
emilvtc - специалист
Идеята наистина е свежа и ефективна. Като писах предишният си пост си представях друга конструкция ...

Като недостатък може би може да се отбележи, че идеята е ефективна и компактна за машина обработваща листов матерял и не изискваща големи ходове по Z оста.

Ако някога реша да правя машина за листов матерял сигурно ще използвам тази идея.

Проблем тук (както и при другите машини с голям плот) ще е движението на портала. Трябва задвижването му да е двустранно - с 2 СВД-та, 2 големи назъбени ремъка, 2 зъбни рейки или 2 стоманени въжета (корди) и 2 ремъчни шайби с резбообразни канали...
Хубавото в случая е, че за подобен род машини с големи ходове и за обработка и рязане на листов матерял едва ли се гони много голяма точност. Без да съм специялист си мисля, че 0.2-0.5мм точност е пределно достатъчна за тях, което пък може значително да опрости и поевтини конструкцията.

Кефещото в конструкцията е, че наистина остта на шпиндела се пада точно в средата между направляващите на Z масата и усукването им може да се намали и разпредели равномерно - примерно като отстоянието им една спрямо друга се увеличи.

От друга страна машината май ще е по-лека и компактна в сравнение с други машини за обработка на листов матерял с подобни ходове по осите ...

Идеята ми хареса :)
shulio - специалист
Материала въобще не е задължително да е листов. Хода по Z e 25см. Усукване не се предполага да има поради използваните профили от порядъка на 100х50, че и по - големи. Задвижването е със зъбни рейки и точността по думите на хора изпълнили конструкцията е около 0.1мм, което е предостатъчно, като се има предвид, че машина с такива размери ще обработва предимно дърво други меки материали
nunep - специалист
Здравейте,
Идеята за такава машина е добра заради елиминиране усукванията по ос У. На този сайт има снимки, интересен форум и предлагат чертежите:

http://mechmate.com

Незнам само как е въпроса със смяната на инструмента , че малко неудобно ми се вижда.
Здравейте,

Искам да попитам, някой занимавал ли се е с шпиндел-двигатели на AREL Турция http://www.arel.com.tr/page.php?ID=56 ? Внася ги Хид-Тек Пловдив.
Опитвам се да пусна един такъв 2,2kW 18000об./мин , но не зная как се свързва. Уж е в звезда, а ми казаха че така работи на 220V. Как да го свържа за 380V, понеже инвертора ми е 380V?

Поздрави
Никола
ss
Имам тези драйвери SMBP2A5 http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=169 на Дряновската фирма със захранващо напрежение 12-30 V/2.5A. Искам да си купя стъпкови мотори и съм се спрял на тези http://www.realcnc.com/shoppro/catalog/ ... ?cPath=1_4. Кажете, кои са най-подходящите? С машината ще се обработва основно дърво. Или да си купя по-мощни драйвери, ако тези са слаби?
emilvtc - специалист
NikolasN,
Имаш ли инфо за цената им и от къде могат да се купят?

Приличат ми много на едни китайски шпиндели.
Турците произвеждат ли ги или са търговци на китайските шпиндели?

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: