• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
armagedamian - специалист
Обяснете малко по подробно за принципа на индукционното загряване!
Методи - специалист
Виждам, че г-н Лазар Ганев е тук, т.е. отоплителни инсталации.
Котел за парно с индукционен нагревател, как ви звучи г-н Ганев? Въпроса е и в КПД на системата.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Методи написа:
Виждам, че г-н Лазар Ганев е тук, т.е. отоплителни инсталации.
Котел за парно с индукционен нагревател, как ви звучи г-н Ганев? Въпроса е и в КПД на системата.
Относно КПД-то. Цитирам "bamze" от линка.
"Интересното е ,че може да загрее нещото си до 240 градуса. 400 грама вода в метално джезве завира за 10 мин на 300 W консумация"
10мин. на 300W правят изразходвана енергия = 50Wh. (за 400 грама вода).
Аз съм засичал обикновена кана за вода 7мин. при 800W загрява 1литър вода което е 93Wh, или за 400грама каната ще изхарчи 37,2Wh.
При тези данни КПД-то е лошо (0,744=74,4%). - Може джезвето да е било малко - незнам.
Който има индукционен котлон да направи по-добри(или по-лоши) измервания ако може.
Christo - майстор
Количеството добита енергия(топлина) от електрическа енергия е U.I.t. U-напрежение, I-ток t-време. Пише го в учебника по физика за седми клас. Формата на проводника, марката на печката и т.н. ги няма във формулата :) Това не важи за климатиците, защото там електроенергията се ползва не за създаване на топлина, а за транпортирането и от по-снудена среда към по-топла(когато работят на отопление)
stanetzz - специалист
smlxl написа:
Не само подгрява метала. Температурата е достатъчна и за стопяването му. Това се използва в едни апарати - кастомати. Зъботехниците леят металните кепета и коронки така. Останах с впечатлението, че мислиш онзи от клипа за откривател. А то не е така. Той просто си показва самоделката на нещо, което е известно отдавна. И поради това темата наистина не е за отопление, а по скоро за инструменти или направи сам.
:thumbs: Точно така е. Водата циркулира в спиралната серпентина, която е изработена от медна тръбичка, за да я охлажда. Във вътрешността на серпентината се поставя огнеупорен тигел, в който пък се поставят парченцата метал. Вследствие на индуцираните вихрови токове металът се загрява- примерно 40 грама метал се стопяват на 1300°С за около 45-60 секунди. Ако няма тази циркулираща вода в тръбичката, тя ще се стопи ( на мен ми се е случвало поради повреда в помпата да ми се разпои от основата).
Christo - майстор
В класическата готварска пчка токът нагрява реотан, който е замазан с огнеупорна пръст в чугунени плочи. За да стигне топлината до манджата, тя трябва да премине от реотана през пръстта, през чугуна, през междината между неравната чугунена плоча и неравното дъно на тенджерата и чак тогава в манджата, тоест има много загуби. Керамичните плотове са по-добри, защото са по-равни. При печките на Лазар, токът топли директно съда, в който е яденето, за сметка на индуктираните вихрови токове. Да живее др. Фуко :partyman:
sande34 - специалист
Няма никакво значение дали е метал или не. Който не вярва да види това http://www.youtube.com/watch?v=aLwaPP9cxT4
Christo - майстор
Гледах, гледах, разтопена вода не видях. Вода може да се стопли индуктивно, ако дължината на вълната на тока е колкото дължината на водната молекула, както е при микровълновите печки.....
romanpm - майстор
sande34 написа:
Няма никакво значение дали е метал или не. Който не вярва да види това http://www.youtube.com/watch?v=aLwaPP9cxT4
:lol: Е на кое да вярвам , че на 3- та секунда почна да свети нещо постепенно яркочервено видно през леда , [-X и после е игра на светлина нищо повече :wink:
  • 1
  • 2

Тема "индукционен нагревател" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: