Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
SEV - специалист
Привет на всички,не знам дали темата е точно за този раздел,но ако съм збъркал моля да бъде преместена.
Излях бетонни пътеки и площадки в къщата която живея преди 6 години които към днешна дата изглеждат едни назъбени,тоест се рони бетона излизат камъчетата,и най-лошото е че вече малките не могат да бягат на воля без риска да се спънат и паднат.Бетона съм го лял аз с приятели.Съотношението е следното,50кг. цимент--2 колички пясък--3 колички чакъл.Пясъка е от Старо Оряхово,чакъла от Сини Вир,цимента от Девня.
Въпроса ми е следния:Какво мога да направя по бетона за да спра това подпухване,имам предвид стабилизиране на основата и някаква тънка замазка.Варианти с камани и нов бетон не ми се нравят защото площа е около 200 квадрата.
Може ли също и пропорцията на бетон за площадки,защото ми предстои изграждане на барбекю с пещ и трябва да се леят фундаменти и т.н.
Благодаря предварително на всички отзовали се.
javor4o - специалист
Някакъв импрегнатор за бетон ,може би?
И аз имам същия проблем-там дето минава колата,направо е на коловози,а бетона е на около 3 години :?
schuldiner - майстор
Бетонът ти, макар и слаб, е в норма. По-вероятно не сте спазили технологията - я бъркането, я водата, я вибриране и пердашене, поливане при набирането на якост...
Основата си я имаш, трябва да се почисти и обезпраши, шприц с циментово мляко, а като дръпне - обилно мокрене и новата настилка. В момента от евтините варианти можеш да избираш между циментова замазка и бетон. Аз бих предпочел бетон с филц вместо с чакъл, деб. 2-3 см. По рецепта за 1 м3 бетон са 300 кг цимент (330 ако е с филц), 0,75 м3 чакъл /филц, 0,5 м3 пясък. Замазката е само цимент и пясък - от 1:1 до 1:3 цимент към пясък. Като обем ще дойде същото (щото не може по-тънко от 2-3 см), циментът е малко повече, а износоустойчивостта е по-малка.
Само шпакловка според мен няма да издържи. След време ще трябва да се кърти, за да се положи нова настилка като хората... А това със самонивелиращата... първо искам да чуя цената за 200 квадрата, пък после и да видя как ще се изпълни - на мен не ми го побира главата. Да не говорим, че тротоарните настилки не трябва да са хоризонтални...
SEV - специалист
Първо благодаря на отзовалите се,искам да попитам как се прави циментово мляко(имам предвид съотношение вода цимент).Можете ли да ми кажете на една 50кг.торба цимент колко пясък и чакъл да сложа за новата настилка която смятам да правя за да нямам същия проблем като сега,изобщо цялата технология на бъркане и полагане.Повредения бетон смятам да го правя със замазка защото има врати които се отварят на вън и няма как да положа повече от 15-20 мм.Ако някой има търпението да ми обясни ще съм благодарен.
schuldiner - майстор
Бетонджиите упорито мълчат, затова се обаждам пак... Абе за направи си сам ставам, ама не ми е специалност.
Та, циментово мляко: в бака сипваш вода, да речем 5 пръста и добавяш цимент като бъркаш, докато се получи гъстота на боза. С баданарка топваш в бозата и втриваш с кръгообразни движения по стария бетон. Може и с пръскане (с тръскане на четката), ама втриването е сигурно че хваща за основата, т.е. усещаш го веднага. Слоят е колкото да посивее, не е нужно напластяване. Естествено, преди това трябва да си изчистил ронливото и да си измел добре прахоляците. На дъното на баката все остава гъсто - добавяш по малко вода от време на време докато обереш всичкия разтвор, после наново бъркаш.
Не знам защо рецептите ги дават в тегловни, в обемни или в смесени съотношения - не съм задълбавал. Може би защото циментът се продава само на тонаж, а инертните материали променят теглото си от влажността и изкривяват сметката в килограми... Не знам, за мен най-лесно е в обемни части, на кофи. Но пресмятането също не е трудно - една количка е 60-65 л, оттам 0,75 м3 чакъл са 12 колички, а 0,5 м3 пясък са 8. За 50 кг цимент става 2 колички чакъл и 1 и 1/3 пясък. Може и както ти си го направил предния път, допустимо е за дворни настилки.
Самата технология е малко дългичка и с доста подробности - да не пропусна нещо. Вместо да ровиш в нета, направо си купи едно книжле от техническата книжарница. Хем ще имаш за друг път я за плочки, я за мазилки и няма да се налага да питаш... А, и пропорциите ги има там със сигурност. Може пък да са се променили откакто аз съм ги научил...
bulhomes2 - майстор
Има сериозен бетонджия тук, но е отскоро и сигурно още не е разучлил как се следи форума - Фло.
Последна промяна от bulhomes2 на ср мар 30, 2011 10:58 pm, променено общо 1 път.
ZMeyGorianin - майстор
А какво представлява този Пластификатор за който съм чувал, че се слага в бетоните и замаските? Имам да полагам настилка от гнайс върху замаска която пък е върху бетонна плоча. Половината от площа е на открито- без навес, а цялата площ е на неотопляемо място. Опасявам се да не се пазлепят гнайсовите плочи от температурната разлика през зимата Затова ми казаха, че се слагал този пластификатор в материала. Как е по добре да се лепят- с теракол /марка модел/ или цимент и пясък?

Прикачен файл

DSC00720.jpg Това са площите + стълбите, като външната част още е без замаската.

Тема "Въпрос относно бетон." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: