Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
Точно това направих днес сутринта, почистих до блясък всички съединения свързани с анодната защита и зануляването и измерих пак тока няма промяна. Анода е точно такъв тип. Мисля в близките дни да отворя бойлера и да му сменя протектора с нов и да видя какъв ще е резултата. Няма вече от какво друго да е. Ще го снимам и ще ви го покажа.
DMN - майстор
Смених анода с нов.
Ток към корпуса-2,27 милиампера.
Ток през тестера(10 ома)- 2,13 милиампера.
Старият анод се беше покрил с някъкъв тъмен окисен слой, който е непроводим.Тестера показва пълна скала, но така и неможах да си обясня, защо фабрично не беше свързан и колко може да му се вярва.
На снимката са стария и новия анод(новият фабрично е малко по-дълъг и с по-голям диаметър ).

Прикачен файл

04.jpg
04.jpg (56.25 KиБ) Видяна 8444 пъти
Милен - майстор
Според рекламите им, тези болери, емайлираните водата била подходяща за питейни нужди :shock: как се отнася това разтварящо и окисляващо се, метално парче вътре във водата към това твърдение.
baretata_7_62 - специалист
Добар ден, бихте ли ми казали на кратко, как точно протича смяната на анода. Аз нямам тестер но бойлера отива към 4-5 години и предполагам е за смяна. Имам впредвит от източването на бойлера до разглабянето, закопуването на нов анод и монтирането, някакви тънкости има ли, деликатни работи и тн?
Trifun - специалист
Тънкости няма - просто източваш бойлера, сваляш фланеца, изчистваш котления камък отвътре, пускаш за малко водата - да се промие, и сменяш анода. Добре е да смениш и всички гумени и пластмасови уплътнения. Котления камък, натрупан по нагревателя се чисти или механично, или го потапяш в оцет и изчакваш ...
А може и да смениш и нагревателя ако ти е кеф :wink:

ПП : Елдом са пуснали бойлери със т.н. "сухи нагреватели" - при тях не се налага източване на бойлера, като се сменя нагревател :)
stefan_mil4ev - специалист
По какво може да се разбере, че операционния усилвател е изгорял?
baretata_7_62 - специалист
Значи купих един анод, но се оказа че винта от долу е по малък от оригиналния анод. Също така оргиналния беше значително по дълъг и с по голям диаметър. Като го извадих видях че оргиналния е разяден, но само от страната от към нагревателя, а от другата страна си беше почти непокътнат. Бойлера е някаде на 3-4 години работа, реших просто да го завъртя със по здравата страна към нагревателя и затворих. Обаче други ми направи впечатление, че купеният е целя метален а оргиналния е имал някакво покритие прахообразно като цимент. Някой има ли идея какво е това покритие или се е натрупало от водата или де да знам и аз :)
Trifun - специалист
@baretata_7_62, това, на оригиналния не е само покритие - целият е изработен от магнезиева сплав. А новия, който си купил, по всяка вероятност е менте - по-добре не го монтирай, а търси такъв като оригиналния.
baretata_7_62 - специалист
Е не е целия, защото с ножа го изтърках малко на едно место и от долу си се показа типично металния блясък, а това покритие падна под формата на прах, сива много наподобяща цименто покритие. Просот се чудя дали така е така си е фабрично или се е наслойло с течение на времето.
mirk - майстор
Окислил се е от стояне по складовете.

Тема "Въпроси за анодна защита на бойлер с електронно упрвление." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: