sepultura написа:Ми азиатците май си ги похапват, но това което гледах е "Мръсна работа" и там приготвяха някакви храни и смески за разни пернати, та за това една от съставките беше бели червеи.Илиян Илиев™ написа:Най-важно е да бъдат умъртвени по възможно най-хуманния начин. По дискавъри гледах, че за белите червеи най-хуманно е да ги пуснеш живи във вряща вода, та и за охлювите би трябвало да важи.
Това с брашното ми се вижда много нехуманно.
Че и белите червеи ли се ядат?
Съвети за начинаещи готвачи.
Илиян Илиев™
- майстор
39 мнения в "Подготовка на охлюви"
RAPTOR
- специалист
- Мнения: 60
Ще ви споделя моята рецепта за охлюви.Малко е "пипкава" ,ама става -!супер!
Та значи взимате живи охлюви ,измивате ги и ги поставяте в подсолена вряща вода.Вадите ги след около 10 мин. и изваждате със вилица охлювът от черупката му.Режете месото от вътрешностите,които изхвърляте.Варите месото около 30 мин. със сол и черен пипер-но самото марене не е задължително,защото пролетните охлюви са най-крехки.
Вземате маргарин-от най-ефтиния,смесвате го със сол и смлян черен пипер,и със приготвената смес пълните празните охювени черупки до половината.Отгоре поставяте месото и отново мажете с маргарин.Подреждате черупките в голяма разлата тава,със отворите нагоре и печете на 180 гр. за около 30-40 мин.В тавата се поставя малко вода,за да не загорят охлювените черупки.После следва хапване и пиене от черупките на готовия сос
.Ха сега наздраве!
Та значи взимате живи охлюви ,измивате ги и ги поставяте в подсолена вряща вода.Вадите ги след около 10 мин. и изваждате със вилица охлювът от черупката му.Режете месото от вътрешностите,които изхвърляте.Варите месото около 30 мин. със сол и черен пипер-но самото марене не е задължително,защото пролетните охлюви са най-крехки.
Вземате маргарин-от най-ефтиния,смесвате го със сол и смлян черен пипер,и със приготвената смес пълните празните охювени черупки до половината.Отгоре поставяте месото и отново мажете с маргарин.Подреждате черупките в голяма разлата тава,със отворите нагоре и печете на 180 гр. за около 30-40 мин.В тавата се поставя малко вода,за да не загорят охлювените черупки.После следва хапване и пиене от черупките на готовия сос
.Ха сега наздраве!
LazarGanev
- "Велик майстор"
- Мнения: 14512
След като са пренощували 1-2 вечери ги мия 3 пъти със сол - изпущат всякакви боклуци и лиги. После като се слагат в тенджерата с вряща вода има си тънкост - трябва да се улучи моментв който хем да са се показали, хем да не им се виждат рогцата, защото е грозно да сервираш охлюви с рогца. Най-вече ги приготвям на супа с ориз, заедно с черупките и се чистят по време на ядене. Принципно това, което изхвърляме е най-полезно. От дядо ми съм чувал, че навремето са нижели черупките заедно с вътрешностите на конец и са ги сушени за зимата. на този наниз му викали улежник. После ги варели на супа. Като изкарат една супа пак окачат улежника на гредата и така цяла зима . Като дойдат гости не търсиш кюфтета в камерата, ами туряш улежнико в тенджерата и посрещаш гостите
LazarGanev
- "Велик майстор"
- Мнения: 14512
А бе туй, последното е уж на майтап, ама де да знам .
Gnus
- специалист
- Мнения: 634
Супер станаха.
Попарих ги за 10 минути и ги извадих от черупките. Хванах им цаката - бъркам с едното рогче на вилицата максимално близо до оста на черупката и после въртя по посока на изваждане. Даже тези, които бяха "безнадеждно" навътре, излязоха лесно.
После им махнах всичко, освен крачето. Това беше най-пипкавата част от работата.
Варих ги в солена вода около 2 часа. Вече бях изпил бирата, но си ги хапвнах така - на полуфабрикат. Вкусни бяха. На места се усещаше "хлъзгаво", което не ме притесни, защото както един колега е писал по-нагоре, е средство против язва и малко профилактика не вреди.
Следващия път ще опитам брашнения начин.
Жената и децата с отвращение отказаха да участват.
Благодаря на всички, които ми помогнаха със съвети.
Попарих ги за 10 минути и ги извадих от черупките. Хванах им цаката - бъркам с едното рогче на вилицата максимално близо до оста на черупката и после въртя по посока на изваждане. Даже тези, които бяха "безнадеждно" навътре, излязоха лесно.
После им махнах всичко, освен крачето. Това беше най-пипкавата част от работата.
Варих ги в солена вода около 2 часа. Вече бях изпил бирата, но си ги хапвнах така - на полуфабрикат. Вкусни бяха. На места се усещаше "хлъзгаво", което не ме притесни, защото както един колега е писал по-нагоре, е средство против язва и малко профилактика не вреди.
Следващия път ще опитам брашнения начин.
Жената и децата с отвращение отказаха да участват.
Благодаря на всички, които ми помогнаха със съвети.
Тема "Подготовка на охлюви" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!